Get the Flash Player to see this rotator.

Noutăţi

DARURI PENTRU CEI ÎN NEVOI

22-12-2021

        Mulțumim celor care au contribuit ca și de aceste Sărbători ale Nașterii Domnului, 150 de familii nevoiașe de la sate, să primească daruri constând în alimente, haine și jucării pentru copii. Mulțumim studenților teologi și pr. capelan Ioan Pop, care s-au alăturat Surorilor pentru a achiziționa și a distribui pachetele.

Zi de sărbătoare la Grădinița Confesională cu PP „Sfânta Ana” , Cluj-Napoca

10-12-2021

      Într-o atmosfera de bucurie și veselie, în 9 decembrie 2021, copiii de la Grădinița Confesională cu PP „Sfânta Ana” a Surorilor Baziliene, au sărbătorit-o pe Sfânta Ana, patroana grădiniței. Alături de Surorile educatoare și de tot personalul grădiniței, copiii plini de bucurie l-au întâmpinat pe Preasfințitul Claudiu Pop, Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, care a deschis ziua de sărbătoare cu o rugăciune, apoi le-a spus copiilor o povestioară. Copiii au cântat câteva colinde, în limba română și în limba engleză.
       La final Maica Veridiana l-a felicitat pe PS Claudiu cu ocazia aniversării a 10 ani de la hirotonirea episcopală, iar copiii i-au cântat ”La mulți ani”. La sărbătoare au participat și Pr. Marius Cerghizan, Vicar general, Pr. Ioan Pop, capelanul Surorilor Baziliene, Pr. diacon Marius Câmpean și un grup de surori de la Mănăstirea Sf. Macrina. Sr. Cristina, directoarea grădiniței, a mulțumit tuturor pentru participare și comuniune.
       După întâlnirea comună, PS Claudiu a vizitat fiecare grupă de copii, intrând în atmosfera magică a copiilor. S-a lăsat provocat de simplitatea și bucuria lor, intrând în jocurile și emoțiile lor. O încărcătură sufletească pe care numai copiii o pot da.
       Apoi, a avut loc un moment de comuniune și împărtășire cu cadrele didactice și oaspeții prezenți, la o agapă fraternă. În această zi copiilor nu le-au lipsit surprizele, au avut parte de un program distractiv animat de trei clovni, cu dansuri și voie bună, umplându-le sufletele de bucurie și veselie.
         Îi mulțumim Domnului pentru această zi și-i cerem prin mijlocirea Maicii Domnului și a Sf. Ana, să binecuvânteze cu haruri bogate grădinița noastră, copiii și familiile lor și pe Surorile care se ocupă de ei.

Întru mulţi şi fericiți ani, Preasfințite Părinte Claudiu!

10-12-2021

       În această zi binecuvântată, la împlinirea a zece ani de la hirotonirea episcopală, Surorile Baziliene se unesc în rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu, pentru lucrarea minunată înfăptuită prin persoana Preasfinției Sale, mai întâi ca Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, iar în ultimul an ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
      Isus Cristos, Păstorul cel bun, să-l binecuvânteze și întărească în misiune, dăruindu-i o păstorire rodnică.

BENEFICIILE ȘI PROVOCĂRILE ADUSE DE CENTRALIZARE

08-12-2021

        A doua Sesiune de Comunicări, organizată cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Centralizarea Surorilor Ordinului Sfântul Vasile cel Mare, a avut loc în 22 noiembrie 2021, online, la care au participat Surori Baziliene din toate Provinciile Ordinului.
          La începutul sesiunii, Preasfințul Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, adresat Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare cu această ocazie.
        Apoi, au fost prezentate prelegeri interesante despre beneficiile și provocările aduse de centralizare și implicit de internaționalizare, despre activitățile Curiei Generale din perioada celor 70 de ani, despre deciziile luate în Sinaxele Generale și Consiliile Lărgite. Apoi s-a discutat despre viziunea de viitor a Ordinului.
          Suntem recunoscătoare Domnului pentru drumul de 70 de ani în Ordinul centralizat.

Pr. Virgil-Mircea Florian a trecut la casa Tatălui Ceresc

05-11-2021

„Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25).

 Într-o zi frumoasă de toamnă, 3 noiembrie 2021, Părintele Virgil-Mircea FLORIAN a trecut la cele veşnice, într-o zi de miercuri, în anul dedicat Sfântului Iosif, față de care a avut o devoțiune specială. S-a născut la 26 iulie 1931 în Cătina, județul Cluj. A fost hirotonit preot în perioada de clandestinitate a Bisericii, la 22 octombrie 1976, de către PS Ioan Dragomir, în locuința proprie din Ploiești. Anul acesta a împlit 90 de ani de viață și 45 de ani de preoţie, ani pe care i-a oferit în totalitate slujirii lui Dumnezeu şi Bisericii, în mod special prin educarea și catehizarea copiilor și a tinerilor, prin răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, prin dezlegarea de păcate în numele lui Cristos, în sacramentul spovedaniei a multor credincioși, prin îndrumarea spirituală și prin întreaga sa viață oferită lui Dumnezeu.

Părintele Virgil ştia să vorbească omului indiferent de vârstă sau rang social, cuvântul ajungând direct în inima acestuia, ştia să aline sufletele aflate în suferinţă. Vorbea rar şi răguşit, iar în ultimii ani ochii săi lăcrimau ori de câte ori afla de necazul și suferința celui care i se înfățișa. Timp de mai bine de 45 de ani, s-a rugat pentru fiecare persoană pe care a întâlnit-o, a însoțit cu rugăciunea și purtarea de grijă mulți copii și tineri pe drumul vocației și al vieții lor. De aceea, astăzi are mulți fii sufletești preoți, persoane consacrate, familii angajate pe drumul credinței, prieteni și colaboratori, răspândiți în toată țara și în afară, care în ultima perioadă au dorit să fie aproape de dânsul.

A fost un preot care a ales simplitatea și a înțeles că misiunea lui este să fie aproape de suflete, să asculte și să arate milostivirea lui Dumnezeu în sacramentul spovedaniei. A fost un preot dedicat confesionalului, fiind căutat de multe persoane, deoarece știa să încurajeze și să liniştească sufletele care căutau reconcilierea cu sine și cu Domnul. A ţinut meditaţii, cateheze, zile de reculegere şi exerciţii spirituale, rămânând în memoria multora ca un preot disponibil, optimist şi jovial.

Părintele îndemna mereu la rugăciune, la a oferi Domnului tot ce trăim, pentru a fi mereu în comuniune cu El. Deseori era auzit spunând: „Doamne primește”! Buzele părintelui Virgil acum tac, dar sperăm din Veșnicie, va continua să ne ajute prin rugăciunile sale. Pentru Surorile Baziliene a fost un îndrumător și colaborator încă din anul 1978, când și-a început activitatea preoțeasă pe Valea Someșului, la Ilva Mică și Năsăud, în perioada de clandestinitate a Bisericii. Colaborarea a continuat de-a lungul anilor, în așa fel încât considera Comunitatea Surorilor familia dânsului.

Vă mulțumim părinte pentru tot și pentru toate și vă încredințăm iubirii lui Dumnezeu.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Odihnă veșnică sr. Rozalia Tintelecan, OSBM

22-10-2021


400 de ani de la fondarea Mănăstirii din Yavoriv a Surorilor Baziliene - Ucraina

17-10-2021

       În perioada 14-17 octombrie 2021, a avut loc Aniversarea solemnă a 400 de ani de la fondarea Mănăstirii Yavoriv a Surorilor Baziliene din Provincia Preasfânta Treime - Ucraina: „Cunoașterea trecutului și recunoștința dau putere de a merge mai departe”.
        Cu această ocazie s-a organizat o Sesiune de comunicări științifice organizată de Surorile Baziliene, în colaborare cu Universitatea Catolică Ucraineană și Facultatea de Istorie a Universității Naționale Ivan Franko din Lviv. Deasemenea au avut loc diferite programe artistice.

https://www.youtube.com/watch?v=DfpjQhKEr84

ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR LA GRĂDINIȚA CONFESIONALĂ „SFÂNTA ANA” A SURORILOR BAZILIENE DIN CLUJ-NAPOCA

16-09-2021

Un an școlar binecuvântat și rodnic copiilor și Surorilor! Fie ca eforturile tuturor să fie în folosul celor ce sunt pe drumul cunoașterii, al descoperirilor și formarii personalității.

„Educaţia este pâinea sufletului”. (Giuseppe Mazzini)

DEUS CARITAS EST!

14-09-2021

Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului și El îi va răsplăti fapta lui cea bună. (Pilde 19,17)

        La început de an școlar Surorile Baziliene au dorit să fie aproape de copilașii, pe care Isus i-a iubit atât de mult în viața sa pământească, meargând în ajutorul celor nevoiași ducându-le mângâiere sufletească și o rază de lumină și de speranță.
      Prin grija Surorilor, susținute de câțiva binefăcători, au fost pregătite 50 de ghiozdane dotate cu rechizite școlare. Însoțite de Pr. capelan Ioan Pop au mers în zone îndepărtate din Munții Apuseni, în douăsprezece cătune, pentru a le distribui copiilor defavorizați. Copiii s-au bucurat foarte mult și au fost plăcut impresionați de darurile primite. De asemenea au fost împărțite pachete cu alimente și haine pentru bătrânii singuri. Pentru a ajunge la casele dispersate și îndepărtate din zonă au fost însoțiți de Pr. Georgel Manea, preot în Câmpeni și de asistentul social al comunei.
       Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor binefăcătorilor că și de această dată am reușit să ducem puțină bucurie și fericire celor mici și marginalizați.

Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, 2021 - Lugoj

10-09-2021

    În fiecare an, Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, au sărbătorit la 7 septembrie 2021, hramul Mănăstirii „Nașterea Prea Curatei Fecioare Maria” din Lugoj. La sărbătoare, alături de Surorile Baziliene din Lugoj au luat parte şi Surorile Baziliene de la Cluj şi Gherla.
     Programul a început în curtea mănăstirii de la orele 18.00 cu Rânduiala Acatistul Maicii Domnului. A urmat Sfânta Liturghie pontificată de Preasfinţia Sa, Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei, pr. Ioan Brîndău, paroh la Budinţ, pr. Alin Ioan Taichiş, paroh la Izvin, pr. Iulian Haşciar, paroh al sanctuarului marian de la Scăiuş, pr. Ardelean Narcis, paroh la Șanovița şi pr. Ionuţ Blidar, din parohia Timişoara V.
     Răspunsurile au fost date de corul catedralei „Reînvierea” dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan şi de Surorile Baziliene.
     În cadrul predicii, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre Sărbătoarea Naşterii Preacuratei Fecioare Maria. A scos în evidenţă rolul Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii. „Iubiţi credincioși”, a spus Preasfinţia Sa „evenimentul Naşterii Preacuratei Fecioare Maria era foarte mult aşteptat; profeţii Vechiului Testament ştiau că se va naşte un mântuitor dintr-o femeie care-i va zdrobi capul diavolului şi-l va aduce pe Fiul lui Dumnezeu pentru a răscumpăra neamul omenesc” (cf. Gen 3,15).
   „Nașterea Ta născătoare de Dumnezeu, bucurie a adus la toata lumea! Între toate femeile, eşti binecuvântată şi binecuvântat este rodul pântecelui tău!” „De naşterea Preacuratei fecioare Maria s-au bucurat şi se bucură îngerii din cer, părinţii Preacuratei Fecioare Maria Ioachim şi Ana, s-au bucurat apostolii, mai târziu, s-a bucurat lumea întreagă de-a lungul a încă 2000 de ani. Cu toţii ne bucurăm de acest dar pentru că prin Maria a venit Fiul lui Dumnezeu în lume” a spus PS Alexandru.
     În continuare Preasfinţia Sa a revenit la textul evangheliei, subliniind episodul în care „o femeie din popor” se adresează lui Isus, cu cuvintele: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!” (Lc.11,27). Un compliment excepţional, un elogiu deosebit adus Mamei Sale, a afirmat cu emoţie Preasfinţitul Alexandru. Isus i-a răspuns: „Mai fericiţi sunt cei care ascultă Cuvântul lui Dummnezeu şi-l păzesc pe el” (cf. Lc. 11,28). PS Alexandru a făcut referire la cuvântul de învăţătură al Sfântului Părinte Papa Francisc care, în cadrul cadrul rugăciunii „Angelus” de duminică 5 septembrie a.c, a subliniat importanţa ascultării cuvântului lui Dumnezeu şi punerea lui în practică.
     La finalul cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a subliniat rolul important pe care îl are în societate forma de viaţă consacrată. În anul 1990, odată cu punerea în libertate a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, ÎPS Ioan Ploscaru – de pie memorie – cunoscând importanţa surorilor călugăriţe în viaţa pastorală a Bisericii, a organizat funcţionarea acestei comunităţi mănăstireşti OSBM la Lugoj. PS Alexandru a adus mulţumiri Surorilor Baziliene pentru activitatea depusă în Eparhia de Lugoj: predarea orelor de religie şi cateheză copiilor şi tinerilor de la catedrală, activitatea la catedrală precum şi alte activităţi sociale şi de caritate. Preasfinţia Sa a mulţumit preoţilor concelebranţi, corului şi tuturor celor care au participat la hramul mănăstirii. „Maica Domnului să primească jertfele noastre şi toate dorinţele şi să le prezinte la Fiul ei Isus Cristos; să fie o binecuvântare asupra noastră asupra oraşului Lugoj, asupra României, asupra lumii întregi”, a spus în încheiere Preasfinţitul Alexandru.
     Sora Valentina, superioara locală a mulţumit Preasfinţiei Sale, Episcop Alexandru Mesian, pentru efortul pe care l-a făcut de a fi prezent de a ne ruga împreună, preacucernicilor preoţi din Lugoj şi din alte localităţi. A mulţumit corului, a mulţumit Maicii Provinciale Veridiana de la Cluj, care a fost prezentă la sărbătoare, a mulţumit Surorilor de la Cluj şi de la Gherla care au binevoit a se osteni să facă un drum lung pentru a fi împreună în această seară şi de-a o lăuda pe Preacurata Fecioară Maria. A mulţumit tuturor credincioşilor, prietenilor pentru că le sunt aproape Surorilor nu doar în această seară ci tot timpul de când Surorile Baziliene sunt în Lugoj. „Dumnezeu să vă răsplătească şi să vă binecuvânteze!”, a spus în încheiere Maica Valentina.
     Datorită contextului de pandemie COVID-19, nu s-a putut sta mai mult împreună cum s-a stat în alţi ani, însă fiecare credincios a primit, la plecare, o mică amintire de la această sărbătoare. 

Potrivit site-ului http://www.surorilebaziliene.ro/, aflăm că în acest an s-au împlinit 70 de ani de la centralizarea Surorilor Baziliene din întreaga lume în Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, un ordin de drept pontifical, cu o conducere generală la Roma și urmând toate aceleași Constituții. Afilierea Provinciei din România a avut loc în perioada de clandestinitate 1948-1989, perioadă în care Surorile Baziliene au început să existe, să se formeze, să se organizeze pe comunități clandestine și să se dezvolte. Chiar dacă este printre ultimele afiliate la Ordin, a avut reprezentante în Conducerea Generală de la Roma: Maica Valentina Hădărău a fost Consilieră Generală, 1995-2001, Maica Ioana Bota a fost Consilieră și Econoamă Generală, 2007-2012, iar evenimentul cel mai important a avut loc la Capitulul General din 2019, când Maica Marcela Runcan din România a fost aleasă Superioară Generală a OSBM: În provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, din Romania, sunt patru comunități care activează în trei Eparhii ale Bisericii Române Unite: Eparhia de Cluj-Gherla, în oraşele Cluj-Napoca și Gherla, Eparhia de Maramureș, la Baia Mare și Eparhia de Lugoj, la Lugoj.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp
Foto: ipod. Raimondo-Mario Rupp

Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” - Lugoj


Campus la Mănăstirea Sfânta Maria din Baia Mare, 2021

03-09-2021

         În perioada 30 august – 2 septembrie, 2021 a avut loc la Mănăstirea Sfânta Maria a Surorilor Baziliene din Baia Mare campusul cu tema „Fiecare este prețios și important în ochii Lui Dumnezeu”. Au participat 54 de copii, care au aprofundat această temă împreună cu Sora Bernadeta Chindriș alături de 20 de voluntari din Parohia Bunavestire din Baia Mare, care au fost implicați în organizarea și buna desfășurare a activităților și jocurilor din aceste zile.
      Programul a cuprins învățarea de cântece religioase, momente de rugăciune și au fost în căutare de comori. Copiii au parcurs un traseu anevoios și obositor, dar au reușit să-și atingă scopul și misiunea pe care și-au propus-o. După parcurgerea traseului și a probelor pregătite de voluntari, au găsit comorile, dar cea mai mare comoară au găsit-o în timpul Adorației euharistice, unde s-au oprit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru comorile din viața lor: părinți, prieteni, bunici, voluntari, surori.
      Participanții, împărțiți pe echipe, au participat la jocuri competitive, ateliere de pictură origami, teatru și dansuri, iar la final au prezentat sceneta „Trupul lui Cristos” după textul biblic din 1Cor 12,12-27.
     În încheiere, copiii au primit diplome de participare. Au fost clipe de bucurie şi de pace, trăite prin rugăciune şi comuniune cu Domnul dar şi de prietenie.

Hramul Mănăstirii Naștrea Maicii Domnului - Lugoj

03-09-2021


Hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Lugoj


Campusul de vară

09-08-2019

       În perioada 6-7 august a.c., copiii care participă la Cateheză în parohia Sf. Iosif din Gherla, au avut bucuria de a fi împreună la Campusul de vară cu copiii din parohiile Mintiul Gherlei și Iclod. Campusul s-a ținut la Iclod. Organizatorii au fost: Protopopiatul Gherla, ASTRU Cluj și sr. Valeria Bolfă, OSBM. Fiecare zi a început cu Sf. Liturghie care s-a celebrat în Biserica veche din Iclod, iar răspunsurile au fost date de copii și tineri ajutați de Sr. Valeria. Au avut loc și cateheze cu tema Tatăl Nostru - în prima zi a fost ținută de pr. Eduard Dujardi, iar a doua zi de pr. protopop Alexandru Hruban.
       Activitățile și o parte de jocuri au fost pregătite de 4 membri de la ASTRU Cluj, iar sr. Valeria i-a învățat 2 cântece și câteva jocuri recreative. Copiii s-au bucurat de activitățile cu caracter creativ, de dansuri, de jocuri și chiar de călătoria cu trenul. Mulți dintre ei au călătorit cu trenul pentru prima dată, fiind însoțiți de Sr. Valeria. A fost o experiență frumoasă pentru toți și au propus să fie mai multe zile în viitor. Să fie totul pentru mai mare mărirea Lui Dumnezeu și creșterea în credință a copiilor, tinerilor și părinților lor. Sr. Valeria Bolfă, OSBM

Exerciții spirituale la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare

26-07-2021

        Într-o atmosferă pitorească, care te invită la liniște, la admirație și contemplație, la Mănăstirea „Sfânta Maria” a Surorilor Baziliene din Baia Mare, în perioada 21-24 iulie 2021, un grup de 14 persoane din Reuniunea Mariană printre care și câteva preotese, au participat la exercițiile spirituale coordonate de sr. Laurenția Bolfă, OSBM.
        În această oază de liniște și de binecuvântare fiecare persoană s-a lăsat condusă de Cuvântul Divin pentru a se întâlni cu Dumnezeu iubire și milostivire. Au fost zile de har, de mulțumire și laudă adusă Celui Atotputernic care conduce viețile noastre într-un mod atât de minunat.
                                                                                   sr. Laurenția Bolfă, OSBM

 

Pelerinaj de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, 2021

01-09-2021

      Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfânta Maria” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din Baia Mare, a început sâmbătă 14 august 2021 cu o seară de rugăciune, prin celebrarea Vecerniei sărbătorii, continuând cu Paraclisul Maicii Domnului, Rozariul, Rugăciunea pentru bolnavi (Maslul) și Prohodul Maicii Domnului. La această seară de rugăciune a participat PS Vasile, mai mulți preoți și un număr mare de pelerini.
     Sărbătoarea a continuat duminică, 15 august 2021, când am adus cinstire Maicii lui Dumnezeu în trecerea sa glorioasă din această viață. PS Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș, a fost întâmpinat la poarta mănăstirii de către preoții veniți la celebrare, de M. Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, Sr. Veronica Chindriș, Superioara Mănăstirii „Sf. Maria” din Baia Mare, de un grup de Surori Baziliene venite din comunitățile Provinciei. La aceste zile de rugăciune și sărbătoare a participat un număr mare de pelerini care s-au unit în rugăciune pentru a o cinsti pe Preasfânta Fecioară Maria și pentru a-l preamări pe Dumnezeu.
         Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS Vasile împreună cu un sobor de preoți. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a menționat că „Maica Domnului ne însoțește mereu și în măsura în care ne recunoaștem fiii lacrimilor ei, în acea măsură ni se deschide inima spre misterul iubirii lui Dumnezeu. Pelerinajul nostru începe din sufletul nostru, de acolo de unde începe comuniunea cu Dumnezeu. În profunzimea sufletului nostru putem mereu să spunem DA lui Dumnezeu și promisiunea Lui se va îndeplini cu fiecare dintre noi”.
        La finalul celebrării liturgice, M. Veridiana a vorbit despre aniversarea a 70 de ani de la centralizarea Surorilor Baziliene în Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, un ordin de drept pontifical, cu o conducere generală la Roma, urmând toate aceleași Constituții. Cu această ocazie, a fost expusă stema Ordinului Bazilian și M. Veridiana a explicat simbolul acesteia. Apoi, a făcut un scurt istoric al afilierii Surorilor din România la Ordinul Bazilian, plecând de la momentul fondării Comunității până la aderarea la Ordin în anul 1989. M. Veridiana a mulțumit, în numele tuturor surorilor, Preasfințitului Vasile pentru participarea la hramul Mănăstirii, pentru susținere și colaborare. De asemenea a mulțumit, preoților prezenți, binefăcătorilor și colaboratorilor, care au ajutat Surorile la organizare și credincioșilor veniți în număr mare la pelerinaj.
      Mulțumim Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria pentru aceaste zile de har și binecuvântare.

SĂRBĂTOAREA HRAMULUI MĂNĂSTIRII „SFÂNTA MACRINA”, CLUJ-NAPOCA, 2021

21-07-2021

     Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, a început sâmbătă 17 iulie 2021 cu o seară de rugăciune, prin celebrarea Vecerniei sărbătorii. Slujba Vecerniei a fost condusă de Pr. Marius Cerghizan, Vicarul General al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, având alături pe Pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii „Sf. Macrina”, Pr. Ermil Jurja, Superiorul provincial al Fraților Bazilieni, Pr. Laurian Daboc, OSBM, Pr. Augustin OSBM, Pr. Cristian David, capelanul Mănăstirii Surorilor Maicii Domnului, Pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla.
     După Vecernie, Pr. Marius Cerghizan a ținut o conferință despre comuniune și armonie, punând accent asupra comuniunii în comunitate. A analizat un desen făcut de copii reprezentând o orchestră, care pentru a putea crea o simfonie fiecare are rolul său, propria sa partitură, fiind în armonie cu ceilalți instrumentiști, sub conducerea unui dirijor, care-l reprezintă pe marele Maestru al simfoniei Universului, Isus Cristos.
    Următorul moment a fost susținut de copiii familiei Opreanu, Camelia, Benedict și Francisc, care au cântat, vocal și instrumental, o creație proprie și lucrări ale Pr. Gheorghe Marina OSBM și Pr. Gavril Sălăgeanu, OSBM.
     Împreună cu Surorile Baziliene, venite din toate comunitățile Provinciei, au fost prezente Surori din Congregația Maicii Domnului, frați bazilieni, Pr. Atanasie Muntoni, starețul Mănăstirii din Giroc însoțit de Fr. Ieremia, persoane consacrate din alte ordine călugărești și credincioși.
      Sărbătoarea hramului a continuat duminică, 18 iulie 2021, cu Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de către Preasfințitul Claudiu POP, Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat un număr mare de preoți.
     S-au unit în rugăciune cu Surorile Baziliene, Surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, Surori din Congregatio Jesu, călugări Bazilieni, Iezuiți, Franciscani, frații Sfintei Cruci de la Mănăstirea din Giroc, Terțiari Bazilieni, prieteni și colaboratori ai surorilor și mulți credincioși.
     În cuvântul de învățătură, PS Claudiu a subliniat importanța prezenței persoanelor consacrate și a instituțiilor de viață consacrată din Biserică. Apoi a precizat că Sfânta Macrina, nu este doar o sfântă mare, ci este o sfântă care are în familie și alți sfinți. Aceasta ne amintește că suntem o mare familie, și toți suntem chemați la sfințenie, iar ceea ce suntem este rodul îndurării lui Dumnezeu prin rugăciunile fraților și surorilor noastre. Sărbătoarea hramului ne amintește că toți suntem familia lui Dumnezeu.
      După încheierea celebrării liturgice, M. Veridiana Bolfă a vorbit despre sărbătoarea aniversării a 70 de ani de la centralizarea Surorilor Baziliene din întreaga lume în Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, un ordin de drept pontifical, cu o conducere generală la Roma și urmând toate aceleași Constituții. Maica Veridiana a evidențiat câteva aspecte cu privire la afilierea Surorilor Baziliene din România la Ordinul Bazilian al Surorilor Sfântului Vasile, plecând de la momentul fondării Comunității de către M. Ana Maria Fekete în colaborare cu Pr. Leon Manu, OSBM și susținerea înființării Comunității de către Preasfințitul Iuliu Hossu.
     Afilierea Provinciei din România a avut loc în perioada de clandestinitate 1948-1989, perioadă în care Surorile Baziliene au început să existe, să se formeze, să se organizeze pe comunități clandestine și să se dezvolte. Chiar dacă este printre ultimele afiliate la Ordin, a avut reprezentante în Conducerea Generală de la Roma: M. Valentina Hădărău a fost Consilieră Generală, 1995-2001, M. Ioana Bota a fost Consilieră și Econoamă Generală, 2007-2012, iar evenimentul cel mai important a avut loc la Capitulul General din 2019, când Maica Marcela Runcan din România a fost aleasă Superioară Generală.
     M. Veridiana a mulțumit, în numele tuturor surorilor, Preasfințitului Claudiu pentru participarea la hramul Mănăstirii și tuturor celor care s-au alăturat în rugăciune și au fost alături de surori la această sărbătoare. Mulțumim Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Macrina, pentru această zi de har și binecuvântare, de comuniune şi bucurie.

PRIMA SFÂNTĂ ÎMPĂRTĂȘANIE LA BISERICA „BUNAVESTIRE” DIN BAIA MARE

08-07-2021

    Duminică 4 iulie 2021, în Biserica Greco-Catolică „Bunavestire” din Baia Mare, a fost în mare sărbătoare și bucurie, deoarece șase copii l-au primit pentru prima dată, în mod solemn, pe Isus în Sfânta Împărtășanie. Acești copii au făcut un drum spiritual prin întâlnirile catehetice, fiind pregătiți și îndrumați pentru marea întâlnire cu Isus de sr. Bernadeta Chindriș, OSBM.
    A fost o celebrare plină de emoție și de bucurie atât pentru copiii care l-au primit pentru prima dată pe Isus Euharistic, cât și pentru părinți și toți credincioșii care i-au înconjurat cu multă dragoste.
    Mulțumim Domnului pentru harurile revărsate asupra acestor copii și rugăm pe Domnul să-i binecuvânteze cu darurile Spiritului Sfânt pentru a putea progresa pe drumul sfințeniei.

Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina”, 2021

05-07-2021


Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă în Catedrala din Lugoj

30-06-2021

      În 27 iunie, prima duminică după Rusalii - a tuturor Sfinților - șapte copii au primit prima Sfântă Împărtășanie, în mod conştient, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești celebrată în Catedrală de Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj.
     Pregătirea spirituală a copiilor s-a făcut pe parcursul anului şcolar de către Sora Valentina Hădărău. Cu o zi înainte, sâmbătă, cei şapte copii au fost verificaţi asupra cunoştinţelor catehetice de către PS. Ioan Călin Bot, și tot în aceeași zi s-au spovedit, fiind pregătiţi astfel pentru a-l primi pe Isus în Sfânta Euharistie.   
     Alături de Preasfinţitul Ioan Călin, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Pr. Prot. Ioan Pop, parohul catedralei, Pr. Robert Trubiansky, paroh în localitatea Păru şi Pr. Narcis Ardelean, paroh în localitatea Şanoviţa.
      În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a împărtăşit credincioşilor şi copiilor câteva gânduri legate de pregătirea fiecăruia dintre noi pentru a primi cu vrednicie Trupul şi Sângele Domnului Nostru Isus Cristos. Adresându-se în mod special copiilor care-l vor primi pe Isus în inimile lor, Preasfinţitul Ioan le-a explicat prin câteva simboluri şi comparaţii, ceea ce vor primi în Sfânta Împărtăşanie. „Vă cuminecăm cu Lumină, Frumuseţe şi Iubire” a spus Preasfinţia Sa. A oferit o comparaţie: aşa cum filamentul din interiorul unui bec este suportul pentru lumină, aşa şi pâinea este suportul pentru ca Isus – Lumina Lumii – să vină în sufletele şi trupurile noastre. Este modul prin care a ales – ca după Înălţarea Sa la Cer – să rămână cu noi până la sfârşitul veacurilor şi atfel omul mâncând din această Pâine să trăiască veşnic (cf. Ioan 6, 53-58).
      Înainte de Crez, copiii, împreună cu toţi credincioşii, au reînnoit făgăduinţele de fidelitate faţă de Cristos şi Biserica Sa. Înainte de primirea Sfintei Împărtăşanii, copilaşii au cântat câteva cântece specifice pentru această sărbătoare. La sfârşitul Sfintei Liturghii, au recitat poezii pregătite special pentru această deosebită sărbătoare.
     În semn de amintire, Preasfinţitul Ioan le-a înmânat copiilor câte o diplomă, „amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie” şi cadouri.
     Mulțumim lui Dumnezeu pentru acești copii minunați și pentru părinții lor! Dumnezeu să îi binecuvânteze ca să rămână aproape de El întreaga lor viață!
                                                                                           Sora Valentina Hădărău, OSBM

Prezentarea cărții „Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor”

25-06-2021

       Serbarea „Adio Grădiniță” – prezentată de copiii grupei „Curcubeului” de la Grădinița Confesională „Sfânta Ana” a Surorilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare, coordonați de Sora Maximiliana Șanta, OSBM s-a desfășurat joi, 24 iunie 2021, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca în prezența Preasfinției Sale Claudiu POP, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.

       Atmosfera de bucurie, puritate, gingășie și totodată nostalgie după anii de grădiniță, a fost un bun prilej de aducere aminte și reîntâlnire spirituală cu un Episcop pe care l-au cunoscut bine și îndrăgit: Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, la aproape șase luni de la mutarea sa la Cer. Totul a pornit de la prezentarea cărții cu gânduri și desene ale copiilor: „Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor”. A luminat în sufletele celor prezenți amintirea Preasfinției Sale Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla din 2002, până în 12 ianuarie 2021, ca învățător blând și bun prieten al copiilor, prin filele cărții apărută la Editura „Viața Creștină”. A participat și a binecuvântat frumosul program artistic și pe protagoniștii acestuia, Preasfințitul Claudiu, alături de care au luat parte la eveniment: Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, Maica Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, Pr. Ioan Pop, capelan al Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca. La seara de serbare și comemorare au participat frații Preasfințitului Florentin: Sora Letiția Crihălmeanu, din Congregația Surorilor Maicii Domnului, împreună cu Mușat Crihălmeanu.

       Copiii au prezentat mai întâi serbarea cu poezii, muzică și dansuri, care le-a adus mai apoi felicitări din partea Ierarhului, PS Claudiu, care a numit serbarea lor: „un adevărat spectacol”. Sora Maximiliana a deschis partea de program dedicată prezentării volumului și a mulțumit Maicii Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, pentru că a aprobat și susținut publicarea acestui volum.
       
         Din partea părinților au cuvântat, aducând și impresionante mărturii despre PS Florentin, Prof. dr. Adrian Opre, Decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, precum și Pr. dr. Claudiu Tuțu, care a evidențiat și faptul că prin vânzarea acestui volum va fi ajutat, pentru tratament, un copilaș cu probleme grave de sănătate.

        La încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a rostit un cuvânt de credință, conștientizând asupra prezenței Preasfințitului Florentin în mijlocul nostru, a prezenței lumii spirituale în care luminează Fața lui Dumnezeu și care se deschide ochilor credinței, acea lume spre care suntem cu toții chemați. Este locul spre care a plecat Preasfințitul Florentin, după ce întreaga viață s-a pregătit pentru acest drum, de întoarcere acasă. El se află acum în Casa Tatălui, dar, deși a plecat, deopotrivă a rămas în mod spiritual împreună cu cei care l-au cunoscut și iubit. De aceea, a cerut celor prezenți și în mod particular fraților Preasfințitului Florentin, să privească mutarea la Cer a Preasfinției Sale ca pe o „împlinire a voii lui Dumnezeu”, iar acest fapt să le fie „un motiv de bucurie, nu de tristețe”.

       Preasfinția Sa a remarcat, totodată, simplitatea și sinceritatea copiilor, îndemnând: „de aceea, Bunul Dumnezeu ne cheamă să fim ca acești copii, să mergem în prezența lui Dumnezeu într-un mod intim, imediat, fără să tot raționalizăm, așa cum facem după ce creștem”. Seara s-a încheiat cu premierea copiilor au primit diplome, cadouri, iar PS Claudiu le-a pus pe creștet câte o coroniță încredințându-i pe fiecare grijii Tatălui ceresc și grijii Mamei cerești, Preasfinta Fecioară Maria.

Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă la Mănăstirea „Sfânta Macrina”

07-06-2021

           Lăsaţi copiii să vină la Mine. (Lc 18,16)

        Împlinirea acestui îndemn se realizează prin aducerea copiilor la Biserică, unde intră în contact cu învățătura de credință și cu Sfintele Taine, învață să-L iubească pe Cristos și să urmeze învățăturile Sale. Aceasta este una dintre cele mai mari îndatoriri a părinților creștini. Pentru ca modul de viaţă creştin să prindă rădăcini în sufletele copiilor, ei trebuie învăţați de mici să intre în legătură cu Dumnezeu, să se roage.   
       Duminică, 6 iunie 2021, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” a avut loc sărbătoarea copiilor, deoarece în cadrul Sfintei Liturghii celebrată de Pr. capelan Ioan Pop și Pr. Ioan Ureche, nouă copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie în mod solemn. După o perioadă de pregătire catehetică sub îndrumarea Sr. Maximiliana Șanta, OSBM, în cunoașterea învățăturii creștine, copiii, împreună cu familiile lor, au trăit acest moment spiritual cu mare bucurie și emoție.
         În timpul celebrării copiii și-au manifestat bucuria primirii lui Isus Euharistic prin poezii și cântece. A fost o celebrare plină de emoție și de bucurie, atât pentru copiii care l-au primit pentru prima dată pe Isus Euharistic, cât și pentru părinții lor și toți credincioșii prezenți.
        Dacă prin sacramentul Botezului copiii au devenit, încă din pruncie, fii ai lui Dumnezeu, acum, trăind experiența milostivirii divine prin sacramentul Spovezii şi prin primirea lui Isus în Sfânta Împărtăşanie, au intrând într-o nouă etapă a vieții lor de credință.
        Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra acestor copii, implorăm binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor, cu speranța că Isus va avea mereu un loc în sufletele lor, pentru a-i călăuzi pe drumul vieții.

                                                                                                                   Surorile Baziliene

Preasfințite Părinte Claudiu Lucian POP,

23-04-2021

          
             Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului. (Io 12,13)

       Am primit cu bucurie vestea alegerii Preasfinţiei Voastre ca Episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, de către Sinodul Bisericii Greco-Catolice din România și apoi confirmarea de către Papa Francisc.

       În numele Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (Surorile Baziliene), vă adresez cele mai calde și sincere felicitări pentru noua misiune încredințată, asigurându-vă de colaborare și susținere în rugăciune.

     Suntem sigure că valorile după care v-ați condus de-a lungul anilor în slujirea preoțească și ca Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore vă vor distinge și în noua misiune, fiind cunoscut de mulți ca om al lui Dumnezeu, mărturisitor al credinței și iubitor de cultură, împreună părtaș la bucuriile și speranțele celor din jur.

     Alături de preoții și credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla vă aşteaptăm să continuaţi munca pastorală a vrednicilor înaintași, printre care avem în memorie figura blândă a Episcopului Florentin, recent plecat dintre noi, precum și stâlpul credinței prin exemplul luminos al Fericitului Cardinal Iuliu Hossu.

      Rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze cu cele mai alese haruri, Spiritul Sfânt să vă dea darul înțelepciunii și al tăriei, iar Maica Sfântă să vă învăluie în iubirea ei maternă.

                           Întru mulţi şi sfinţi ani de păstorire!

                                                                                      M. Veridiana Bolfă, OSBM
                                                                                         Superioară Provincială

Veșnică pomenire Episcopului nostru Florentin Crihălmeanu!

13-01-2021

       Vestea fulgerătoare a morții iubitului nostru Episcop Florentin Crihălmeanu ne-a îndurerat profund inimile, care într-o clipă a adunat surorile în fața altarului pentru a încredința sufletul blând al păstorului nostru în mâinile Păstorului Veșnic, care l-a chemat la Sine.
       Preasfințitul Florentin a fost un om dăruit lui Dumnezeu și semenilor, dedicat rugăciunii, cu o vastă cultură, respectuos față de toți oamenii indiferent de rang, blând, iubitor, discret, sensibil la nevoile sufletești și trupești ale aproapelui, un om de sacrificiu și de o smerenie exemplară, o personalitate eminentă.
       Nu întâmplător a fost numit din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, responsabil cu viața consacrată, deoarece a fost un om al rugăciunii, al meditației și contemplării lui Dumnezeu, fiind foarte aproape și prezent în toate Comunitățile călugărești din Eparhie și în întreaga Biserică Catolică. Anunțul de numire ca episcop l-a primit în timp ce era în mănăstirea noastră, iar plecarea sa din această lume a fost din Mănăstirea Surorilor Maicii Domnului. A ales mereu să stea aproape de mănăstiri, oaze de rugăciune și liniște, unde se întărea pentru misiunea sa.
      Suntem profund recunoscătoare pentru susținerea și colaborarea frumoasă, prin îndrumarea de-a lungul anilor a multor serii de exerciții spirituale, zile de reculegere și participarea la evenimentele Provinciei, cu sufletele pline de amintiri frumoase îi vom păstra memoria mereu vie în inimile noastre.
     Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat un asemenea Păstor care s-a dăruit în totalitate turmei încredințate, făcându-și timp pentru toți cei care au dorit o învățătură, un cuvânt de încurajare sau îndrumare spirituală. Suntem încredințate că Isus, Arhiereul cel Veşnic, l-a primit în ceata sfinţilor Săi și a auzit cuvintele de întâmpinare: Bine, servitor bun şi credincios! Peste puţine ai fost credincios, peste multe te voi pune. Intră în bucuria Domnului tău. (Mt 25,23).
        Preasfințite Florentin, din fața tronului ceresc, unde sperăm că vă aflați, mijlociți pentru noi, pentru Eparhie și pentru întrega Biserică!

            Veșnica lui pomenire, vrednică de amintire!

Apariție editorială: Ordinul Sf. Vasile cel Mare în timpul regimului comunist

27-11-2020

            A apărut recent volumul „Ordinul Sf. Vasile cel Mare în timpul regimului comunist”, rezultat al cercetării științifice a avocatului prof. dr. Ionuț Vida-Simiti. Cartea, publicată la Editura „Curtea veche”, este teza celui de-al doilea doctorat, în istorie, al autorului, susținut în acest an la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Lucrarea se prezintă cititorilor structurată în patru capitole mari. Primul capitol cuprinde o perspectivă asupra istoriei Ordinului Sf. Vasile cel Mare în România și se încheie cu un „Studiu de caz: Leon Iulian Manu”, despre ultimul stareț (egumen) al mănăstirii greco-catolice Nicula încarcerat și ucis sub regimul comunist, a cărui cauză de beatificare se află în curs. Al doilea capitol se referă la „Politica Statului față de Ordinul Sf. Vasile cel Mare. Faza de lichidare instituțională”. În continuare, capitolul al III-lea descrie metodele diabolice prin care statul român, prin instrumentul său, temuta Securitate, a recurs la eliminarea individuală a călugărilor.
       Capitolul al IV-lea descrie modul în care Ordinul Sf. Vasile cel Mare, deși martirizat, nu s-a lăsat desființat și distrus ci, dimpotrivă, a desfășurat o amplă activitate în clandestinitate, a susținut coeziunea Bisericii Greco-Catolice, continuarea activității pastorale, a activității caritabile, păstrând, chiar sub prigoană, o reală deschidere ecumenică. Autorul s-a oprit, la finalul acestui capitol, printr-un nou „Studiu de caz”, asupra laborioasei activități a pr. ierom. Silvestru Augustin Prunduș, apropiat colaborator al Episcopului Iuliu Hossu, Fericit Episcop martir. Pr. S.A. Prunduș, mărturisitor al credinței în detenție, a avut un rol catalizator în activitatea Bisericii în clandestinitate și a consemnat în scris, cu minuțiozitate, realitatea istorică a timpului pe care l-a trăit. Dacă, în mare măsură, ceea ce s-a publicat cu privire la istoria Bisericii Greco-Catolice între 1948-1990, poartă semnătura pr. Ieromonah S.A. Prunduș, pentru întâia oară într-un volum istoric-documentar se regăsește o imagine de ansamblu asupra vieții și activității pr. Prunduș.
      Ordinul Sf. Vasile cel Mare, cel mai vechi ordin călugăresc de pe teritoriul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică a dăruit Bisericii și neamului românesc de-a lungul timpului Ierarhi și cărturari înțelepți, preoți cârmuitori de suflete, iar, la ceasul de încercare, în timpul prigoanei Bisericii sub regimul comunist, călugării Ordinului Sf. Vasile cel Mare s-au arătat puternici luminători, modele vii de mărturisitori ai credinței, încă prea puțin cunoscuți și cinstiți. A face cunoscut focarul de spiritualitate al Provinciei Române a Ordinului Sf. Vasile cel Mare în sânul căruia a izvorât lumina Școlilor Blajului, a Școlii Ardelene păstrătoare a culturii religioase și a identității de neam, precum și a evidenția lupta și jertfa călugărilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare în apărarea credinței reprezintă un fapt remarcabil și de mare importanță în societatea contemporană marcată de: relativizarea valorilor, indiferentismul religios, tăinuirea sau falsificarea adevărului istoric, tendința de a șterge sau a „rescrie” istoria…
       Prezentarea competentă, puternic argumentată documentar, a activității și însemnătății Ordinului Sfântului Vasile cel Mare în România oferă generațiilor prezente și viitoare o prețioasă sursă de îmbogățire spirituală, cu ajutorul căreia vor putea cunoaște remarcabile modele de urmat, precum și lucrarea tainică a lui Dumnezeu, prin oameni, spre mântuirea sufletelor. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Ordinul Sf. Vasile cel Mare, Provincia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din România mulțumește avocatului prof. dr. Ionuț Vida-Simiti pentru anii de colaborare, pentru sprijinul și ajutorul acordat Ordinului sub diferite forme. Călugării se roagă ca Domnul să îi binecuvânteze în continuare munca și să o facă roditoare, pentru binele și folosul Ordinului Sf. Vasile cel Mare – pe care, atât de frumos, întâiul Cardinal al neamului românesc, Fericitul Arhiereu martir Iuliu Hossu, îl numea «Ordinul nostru» – și, totodată, spre binele și folosul întregii Biserici Greco-Catolice. Un prinos de recunoștință și apreciere față de lucrarea Ordinul Sf. Vasile cel Mare în timpul regimului comunist, aduce, la adresa autorului, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, prin cuvintele: „Volumul vine să îmbogățească biblioteca martirilor și mărturisitorilor pentru credință din timpul regimului comunist, să aducă la lumină noi file de eroică istorie, a fidelității față de Sfântul Părinte, Papa de la Roma și a jertfei pentru credința catolică, care au păstrat aprinsă flacăra credinței greco-catolice în timpuri de persecuție, iar, deopotrivă, reprezintă o lumină și pentru întunericul vremurilor noastre. De aceea, mulțumim pentru studiul profesionist și perseverent cu care ați dorit să încununați cercetarea doctorală, așa cum frumos spuneau strămoșii noștri de gintă: «finis coronat opus» (Ovidiu, Heroides, II, 85).
       Lucrarea reprezintă și o recuperare a istoriei nescrise sau mistificate, precum și un act de dreptate și reparare în fața Bisericii Catolice și a societății românești. Distinsului autor cuvânt de laudă și felicitare, stimaților cititori invitație la lectură și meditare iar de la Bunul Dumnezeu, tuturor, arhierească binecuvântare!”

Sursa:http://www.eparhiaclujgherla.ro/2020/11/25/noua-aparitie-in-slujba-restituirii-adevarului-cartea-ordinul-sf-vasile-cel-mare-in-timpul-regimului-comunist/

ZILELE PROVINCIEI

23-07-2020

Bucurați-vă pururea întru Domnul și iarăși zic: bucurați-vă! (Fil 4,4).

             Zilele de 20-21 iulie 2020, au fost timp de har și de binecuvântare, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene, Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” cu ocazia întâlnirii anuale a Surorilor din toate comunităţile Provinciei în cadrul „Zilele Provinciei”. A fost un timp binecuvântat de bucurie și comuniune.
            În cadrul acestei întâlniri au fost marcate evenimente importante din viața Surorilor și a Provinciei: 50 de ani de la trecerea la viața veșnică a Maicii Ana Maria Fekete, prima fondatoare a Surorilor Baziliene din România, 20 de ani de la moartea Pr. Sabin Dăncuș, refondatorul comunității Surorilor și 30 de ani de la încorporarea Surorilor Baziliene din România în cadrul Ordinului Sfântul Vasile cel Mare. Ziua de luni, 20 iulie 2020, a început cu Sfînta Liturghie Arhierească în cadrul căreia Surorile au adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile și binecuvântarile primite în cei cincizeci de ani, urmată de parastas pentru M. Ana Fekete și Pr. Sabin Dăncuș.
           În deschiderea întâlnirii, M. Veridiana Bolfă, Superioară Provincială, a ținut o reflecție spirituală, cu tema „Viața călugărească și Biserica”, prin care a scos în evidență rolul important pe îl care are viața călugărească în cadrul Bisericii, precum și misiunea pe care o au călugării de a da mărturie despre Împărăția lui Cristos în lume.
             În continuare, M. Veridiana Bolfă a făcut o prezentare în imagini a momentelor importante din viața M. Ana Fekete, fiind evidențiate în mod special demersurile începute pentru fondarea Comunității și primirea în noviciat a zece candidate, precum și aspecte cuprinzând perioada de detenție, folosind documentele găsite în Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Ne-am amintit cu recunoștință de M. Ana Fekete, care a spus „DA”, planului lui Dumnezeu în cele mai grele timpuri ale Bisericii Greco-Catolice, când aceasta începea să fie prigonită. În astfel de timpuri, M. Ana Fekete plăsmuia o nouă comunitate de surori care să-L mărturisească pe Cristos prin slujirea și viața lor, dar care a crescut și s-a dezvoltat în pofida persecuțiilor la care a fost supusă.
           În a doua parte a zilei a avut loc evocarea unor aspecte din viața Pr. Sabin Dăncuș, OSBM, refondatorul Surorilor Baziliene în România, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la trecerea la viața veșnică. Prezentarea vieții Părintelui a fost făcută de M. Valentina Hădărău, pe baza unor imagini și documente. A fost descrisă personalitatea părintelui, fiind evidențiat rolul important pe care l-a avut în formarea surorilor, organizarea lor pe comunități locale, alegerea primei Superioare Provinciale, îndrumarea spirituală, susținerea surorilor în tot ce aveau nevoie în perioada de persecuție și clandestinitate a Bisericii.
            A doua zi a întâlnirii, marți, 21 iulie 2020, a continuat cu o reflecție spirituală ținută de M. Veridiana Bolfă, cu tema „Voturile călugărești rup legăturile ce țin sufletul legat de pământ”, fiind descrise cele trei voturi: al sărăciei, castității și ascultării. A precizat că prin voturi sufletul dă totul lui Dumnezeu, nu reține nimic pentru sine. Voturile nu sunt o povară pentru om, ci sunt mijloace care-l fac liber.
            A urmat apoi, marcarea evenimentului aniversar a 30 de ani de la încorporarea Surorilor Baziliene din România în cadrul Ordinului Sfântul Vasile cel Mare, prezentat în imagini și documente de către M. Ioana Bota. Mai întâi a fost prezentată pe scurt istoria formării Ordinului. Apoi, primele legături cu Conducerea Generală a Ordinului Surorilor Baziliene din Roma începând cu anul 1984, când superioara provincială de atunci, M. Ioana Bota, a trimis primele informații despre existența Surorilor Baziliene în România prin Pr. Vasile Virgil Florian și Sr. Maria Lucia Florian, pe atunci membri ai comunității baziliene, care au făcut o excursie la Roma. În anul 1988 Pr. Sabin Dăncuş, OSBM, a plecat la Roma pentru un an de studii, și așa a avut posbilitatea să se întâlnească cu Conducerea Ordinului Surorilor și să prezinte situația Surorilor Baziliene din România chiar de la fondare, cu detalii despre modul de viață și organizare. Tot în anul 1988, a primit pașaport să plece la Roma pentru o lună Sr. Valeria Bolfă, prezența ei fiind o mărturie vie a existenței noastre. Ea a dus informații concrete despre comunitate.
           Urmare acestei vizite, a avut loc o altă vizită, de această dată de la Roma în România, a Superioarei Generale Christopher Malcovsky și a Consilierei Generale Sr. Gabriela Husulak, care au reușit în perioada 23 aprilie - 3 mai 1989, să se întâlnească cu toate surorile din România. Mulţumită şi impresionată de ceea ce a văzut în România, două luni mai târziu, în timpul celui de-al VI-lea Capitul General din iunie 1989, Superioara Generală M. Christopher, le-a propus surorilor capitulare să aprobe cererea din 21 noiembrie 1988, de încorporare a Surorilor din România în cadrul Ordinului cu statut de Provincie; propunerea a fost acceptată. A urmat aprobarea din partea Congregaţiei pentru Bisericile Orientale din Roma din 2 iunie 1989, de către Eminenţa Sa Simon Cardinal Lourdusamy. În baza acestei aprobări, Curia Generală a Surorilor Baziliene, prin Decretul PN. 359 din 19 iulie 1989, cu intrare în vigoare din 15 august 1989, a declarat şi încorporat în Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, Comunitatea Surorilor Baziliene din România, cu statut de Provincie, sub patronajul „Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria”.
          Tot în cadrul acestor zile Surorile au discutat anumite probleme interne ale Provinciei, și s-au făcut anumite propuneri în ceea ce privește viața și misiunea lor.
            Aducem laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra noastră în aceste zile, în care am experimentat bucuria comuniunii fraterne și a bogăției carismelor Spiritului Sfânt dăruite fiecărei Surori.

Celebrarea hramului Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj

18-09-2020

           Și în acest an, cu aceeași bucurie, deși în condiții neobișnuite, Surorile Baziliene au sărbătorit hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, din Lugoj.
          Celebrarea a avut loc în ajunul sărbătorii, începând cu rugăciunea Vecerniei, urmată de Sf. Liturghie arhiereasca celebrată de PS Ioan Călin Bot și un sobor de preoți: Pr. Angelo Pop, vicar general, Pr. Baba Teodor-protopop, Pr. Ioan Pop- parohul catedralei, Pr Cristian Chișvasi- de la Vărădia și diaconul Cristian Neagoe.
       A fost prezent și PS Alexandru Mesian care la sfârșitul Sfintei Liturghii a spus un cuvânt de învățătură și a mulțumit surorilor pentru prezența și activitățile pastoral-caritative în Eparhia de Lugoj.
        În cuvântul de învățătură Preasfințitul Ioan-Călin a scos în evidență virtuțile Preasfintei Fecioare Maria și cooperarea ei la planul de mântuire. La sfârșit, a prezentat pe scurt activitățile și apostolatele Surorilor Baziliene din România. A urmat Acatistul Precuratei Fecioare Maria cântat de surori, la care s-au alăturat toți cei prezenți.
       La această sărbătoare a surorilor din Lugoj au participat mai multe Surori din comunitățile din Cluj și Gherla, împreună cu M. Veridiana Bolfă, superioară provincială. La frumoasa celebrare a luat parte un număr însemnat de credincioși, respectând regulile de igienă pentru această perioadă.
        A fost o celebrare frumoasă, simplă și profundă, plină de bucurie și speranță, comuniune și dragoste frățească. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această sărbătoare și pentru privilegiul de a avea pe Sfânta Fecioară de Mamă și protectoare!
Sr. Valentina Hădărău

Celebrarea Hramului Mănăstirii „Sfânta Maria” din Baia Mare

17-08-2020

             Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, au sărbătorit vineri și sâmbătă, 14-15 august 2020, hramul Mănăstirii, cinstind pe Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului, în sărbătoarea Adormirii și înălțării ei la cer. Înainteserbarea a început vineri, 14 august 2020, de la ora 18.00 cu Slujba Vecerniei, continuând cu Paraclisul Maicii Domnului, Rozariul, Rugăciunea pentru bolnavi (Maslul) și Prohodul Maicii Domnului.
              În ziua sărbătorii, sâmbătă, 15 august 2020, când cerul s-a deschis pentru a primi pe cea care l-a născut pe Cel pe care universul nu-l poate cuprinde, pe Mama lui Dumnezeu în trecerea sa glorioasă din această viață, PS Vasile Bizău, Episcop al Eparhiei de Maramureș, a fost întâmpinat la poarta mănăstirii de către preoții veniți la celebrare, de M. Marcela Runcan, Superioara Generală a Ordinului Surorilor Sf. Vasile cel Mare, M. Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, Sr. Veronica Chindriș, Superioara Mănăstirii „Sf. Maria” din Baia Mare, de un grup mare de Surori Baziliene venite din comunitățile provinciei. La aceste zile de rugăciune și sărbătoare a participat un număr mare de credincioși care s-au unit în rugăciune de preamărire adusă lui Dumnezeu, pentru a cere prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria încetarea pandemiei și vindecarea celor bolnavi.
             Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS Vasile împreună cu un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de Corul de la Biserica Bunavestire din Baia Mare. În cuvântul de învățătură PS Vasile a mulțumit, mai întâi, Surorilor care primesc pelerinii cu generozitate în fiecare an, pentru a cinsti pe Fecioara Maria, acesta fiind un semn al credinței pelerinilor. Credința este un răspuns dat harului lui Dumnezeu, de unde provine apoi dragostea, caritatea și este întotdeauna rodul lui Dumnezeu, care atinge fiecare om.
             Preasfinția Sa a explicat icoana hramului, pictată pe iconostasul din Biserica Mănăstirii, care redă esența sărbătorii. În continuare, a propus celor prezenți un itinerar de credință prin care să interpretăm viața noastră cu ochii credinței, cu ajutorul harului divin, prezent în noi, privind la Preacurata Fecioară Maria, și recunoscând-o așa cum a răspuns chemării lui Dumnezeu.
            La final, M. Veridiana Bolfă, Superioara Provincială, a mulțumit Preasfințitului Vasile Bizău pentru prezența la sărbătoarea Mănăstirii, pentru toată susținerea și buna colaborare. A mulțumit M. Marcela Runcan, Superioară Generală a Ordinului, venită de la Roma, care a ales să fie împreună cu Surorile la celebrarea hramului Mănăstirii din Baia Mare. De asemenea a mulțumit, preoților prezenți, Surorilor Lauretane, Fraților bazilieni, voluntarilor care susțin Surorile și credincioșilor prezenți în număr mare.
        Maică Preacurată, mutată cu trupul și sufletul la cer, mijlocește pentru noi la Fiul tău, ocrotește omenirea și ferește-ne de orice rău.

Celebrarea hramului Mănăstirii Sf. Macrina

23-07-2020

        Cu bucurie în suflet, Surorile Baziliene din Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, au sărbătorit duminică, 19 iulie 2020, Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca.
         Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS. Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu Pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii și un sobor de paisprezece preoţi şi doi diaconi. Au fost prezente Surori Baziliene din toate comunităţile Provinciei, cărora li s-au alăturat Surori din Congregaţia Maicii Domnului, Părinţi şi Fraţi din Ordinul Bazilian şi din Ordinul Societății lui Isus, precum și mulți credincioși.
        În cuvântul de învățătură, PS Florentin s-a oprit la fragmentul evanghelic al duminicii, vindecarea slăbănogului din Capernaum (Mt 9,1-8), din care s-a desprins imaginea lui Dumnezeu ca Tată iubitor care suferă împreună cu omul cazut în păcate și rămâne alături de noi chiar și atunci când greșim, ca să primim iertarea Lui și apoi să oferim și noi iertarea.
        Preasfinția Sa a prezentat pe scurt viața Sfintei Macrina, model de viață pentru Surorile Baziliene, o viață comunitară „de îngeri în trup”, un mod de viață însușit și de surorile care s-au pus sub ocrotirea Sfintei Macrina. Apoi, a enumerat câteva căi alese pentru a răspândi lumina Evangheliei, amintind astfel apostolatul pe care Surorile Baziliene îl desfășoară în cadrul Bisericii și, în special în cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. A mulțumit Surorilor pentru prezența vie în viața Bisericii locale și la acțiunile pastorale.
         Mulțumim Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Sfintei Macrina, pentru această zi de har și binecuvântare, de comuniune şi bucurie.

MOMENT ANIVERSAR

01-02-2020

Aduceți-vă aminte de înaintașii vostri cei ce v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința. (Evr 13,7)

        În 4 ianuarie 2020 s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la viața veșnică a Maicii Ana Maria Fekete, prima fondatoare a Surorilor Baziliene din România. Pentru a marca acest eveniment Surorile Baziliene din întreaga Provincie „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” s-au adunat la Mănăstirea „Buna Vestire” din Gherla, sâmbătă 11 ianuarie 2020.
        La Sfânta Liturghie Surorile au adus laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru M. Ana și opera începută de ea, la Gherla, precum și pentru toate harurile și binecuvântarile cu care le-a copleșit în cei cincizeci de ani. Au fost ani plini de binecuvântari, sacrificii și bucurii, în care Dumnezeu și-a arătat milostivirea prin iubirea Sa nemărginită.
           M. Veridiana Bolfă a făcut o prezentare în imagini a momentelor importante din viața M. Ana, fiind evidențiate în mod special demersurile făcute pentru fondarea Comunității și primirea în noviciat a zece candidate. A urmat apoi o altă prezentare cuprinzând aspecte din perioada de detenție, folosindu-se de documentele găsite în Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
          Ne-am amintit cu recunoștință de M. Ana Fekete, care ascultând șoaptele Spiritului, a început înfiintarea unei noi comunități, a spus „DA”, planului lui Dumnezeu în cele mai grele și vitrege timpuri ale Bisericii Greco-Catolice. Atunci când Biserica Greco-Catolică începea să fie prigonită, ea plăsmuia o nouă comunitate de surori care să-L mărturisească pe Cristos prin slujirea și viața lor, dar care a crescut și s-a dezvoltat în pofida persecuțiilor la care a fost supusă.
            A fost o zi de bucurie și comuniune pentru Surori care au venit din diferite comunități ale Provinciei, iar întâlnirea a fost într-un loc simbolic, Gherla, leagănul Comunității Surorilor Baziliene.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru această întâlnire și-l rugăm să-i dăruiască M. Ana fericirea veșnică.

Nașterea Domnului - Năsăud

20-01-2020

          Parohia din Năsăud a avut bucuria de-al avea în mijlocul ei la Slujba Vecerniei din 26 dec. 2019 pe PS. Florentin Crihălmeanu, prezență care i-a fost răsplătită prin colinde de copiii și tinerii parohiei, pregătiți de Sr. Maria Ignat. Vestea Nașterii Domnului a continuat printr-o serbare în memoria ,,Pruncului Divin” cu colinde și poezii pe care copilașii le-au recitat în 27 dec., cu emoție și bucurie, îmbrăcați în costume populare specifice zonei. Strădania le-a fost răsplătită prin grija Pr. Paroh Longin Ceuca și enoriașii parohiei care le-au înmânat daruri din partea Moșului. Mulțumim Domnului pentru coborârea Sa la noi, pentru ca să putem fi înălțați. Un an încărcat de roade bogate, tuturor! (sr. Maria ignat, OSBM)

Nașterea Domnului la Iclod

20-01-2020

            Nașterea Domnului nostru Isus Cristos - a fost vestită în Parohia greco-catolică din Iclod și de grupul copiilor care se pregătesc intens de Prima Spovadă și Împărtășanie Solemnă cu Pr. paroh Gabriel Manu. La invitația Pr. Paroh - Sr. Maria a pregătit cu copilașii o scenetă care au marcat principalele momente petrecute în istoria Pruncului precum: buna vestire, călătoria spre Betleem, bucuria păstorilor, vizita magilor și nebunia lui Irod. Acestă reprezentare a fost spectaculoasă pentru iclodeni, deoarece este pentru prima dată când copiii parohiei s-au antrenat pentru pregătirea unei serbări, și una bine reușită - cinste lor! Au răsunat colindele iar Bătrânul Moș Crăciun nu s-a lăsat prea mult așteptat. A răsplătit strădania tuturor, pentru că parohia a început să primească un nou suflu prin numirea Pr. Paroh Gabriel Manu - ca și păstor pentru iclodeni! Un an plin de virtute, tuturor!  (sr. Maria Ignat, OSBM)

Nașterea Domnului la Feldru

20-01-2020

      Parohia ,,Sf. Treime” din Feldru - a fost bucuroasă să-și primească și privească tinerele vlăstare, care de la an la an sunt tot mai energici și bucuroși să vestească ,,Nașterea Domnului” întregii comunități. Micii actori au prezentat succesiunea evenimentelor de la Întruparea Pruncului Isus în sânul Preacuratei până la uciderea pruncilor nevinovați la porunca lui Irod. Călătoria la porunca lui Cezar Augustus spre Betleemul Iudeii, a fost reliefată cu multă pasiune de Sf. Iosif și Preacurata Fecioară Maria, care bat din poartă-n poartă” cerând un locaș pentru cel care stăpânește universul. Vestea aducătoare de bucurie răsună în urechile tuturor, pentru că Isus se naște în inimile celor generoși , fie boieri, păstori, magi, ostași, arhierei, judecători sau simpli spectatori. Colindele au răsunat iar dragostea și efortul le-au fost răsplătite nu numai prin prezența Bătrânului Moș Crăciun, ci mai cu seamă prin mulțumirea sufletească pentru contribuția aducătoare de bucurie întregii comunități parohiale. Un an plin de speranță și îndumnezeire, tuturor! (sr. Maria Ignat, OSBM)

Nașterea Domnului în parohia Borlești

31-12-2019

                 În Ajunul Crăciunului, un grup de copii, pregătiți de sr. Bernadeta Chindriș, OSBM, au prezentat sceneta Nașterii lui Isus în peștera din Betleem, în biserica parohiei din Borlești. Copiii au interpretat diferite roluri prin care le-au reamintit, celor prezenți, evenimentul Nașterii lui Isus pentru mântuirea neamului omenesc.

Sceneta „Viflaimul” la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca

31-12-2019

                 Joi, 19 decembrie 2019, în Capela Mănăstirii „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, copiii care frecventează orele de cateheză la mănăstire, îndrumați de sr. Maximiliana Șanta, OSBM au interpretat sceneta „Viflaimul”. Cei prezenți au putut medita mai profund la sărbătoarea Nașterii lui Isus în peștera din Betleem. După prezentarea scenetei a sosit și Moș Crăciun cu daruri pentru cei mici.

Concert caritabil și scenetă de Crăciun în parohia „Bunavestire” din Baia Mare

31-12-2019

            Un grup de copii și tineri din parohia „Bunavestire” din Baia Mare, îndrumați de sr. Bernadeta Chindriș OSBM, au prezentat în biserică sceneta „Cele patru lumânări Pacea, Credința, Iubirea, Speranța. Sceneta a fost precedată de un concert caritabil.

SCENETA NAȘTERII MÂNTUITORULUI - în Catedrala din Lugoj

29-12-2019

             În seara de ajun a Nașterii Mântuitorului Isus, după concertul de colinde, în Catedrala "Coborârea sf. Spirit" din Lugoj a fost prezentată, de către copiii si tinerii de la religie, sceneta Nașterii. Copiii au fost "adevărați actori", asa cum a menționat si Preasfinția Sa, Alexandru Mesian. Catedrala a fost plină de credincioși, recum si părinții și bunicii copiilor.
             Ne-am bucurat impreuna de transmiterea mesajului Nașterii si de talentele cu care sunt înzestrați acești copii. Preasfintitul a dorit să le mulțumească copiilor pentru minunata interpretare. Apoi, evident, a venit moșul încărcat de daruri... (sr. Valentina Hădărău)

Sceneta cu copiii de Sărbătoarea Nașterii Domnului la Gherla

29-12-2019

             Dumnezeu coboară în mijlocul nostru, dorește să ne viziteze și o face în modul cel mai surprinzător, într-o simplitate dezarmantă, sub chip de prunc. Acesta este semnul cel mai concret al gingășiei și iubirii lui Dumnezeu față de noi, devenind unul asemenea nouă, el vrea să împărtășească cu noi limitele, slăbiciunile și fragilitatea condiției noastre umane; vrea să ne asigure de fidelitatea și disponibilitatea sa de a rămâne mereu cu noi și în noi, însoțindu-ne și ajutându-ne mereu în încercările noastre.
           Pentru a ne bucura și mai mult de acest mare mister, copiii din Parohia ”Sfântul Iosif” din Gherla, au pregătit împreună cu Sr. Valeria Bolfă o scenetă intitulată ”Viflaimul”, care a fost prezentată în Biserică, de Ziua Nașterii lui Isus după Sfânta Liturghie, la care au participat toți copiii și părinții primindu-l în Sfânta Euharistie pe Cel sărbătorit.
            Maria și Iosif au cucerit pe cei prezenți prin umilința, simplitatea și calmul lor, îngerii prin anunțul și vestirea bucuriei că s-a născut Mesia pe pământ, păstorii plini de credință merg la iesle și adoră pruncul cu gingășia lor, magii vin să-i aducă daruri ”sărbătoritului”, dar mai întâi încearcă să-l convingă pe Irod că Împăratul nou născut nu are nevoie de tronul lui, Irod are o atitudine feroce, nu înțelege mesajul lor și se comportă cu multă duritate, impresionează foarte mult pe credincioșii prezenți în Biserică, iar soldații ies în evidență prin fidelitatea lor față de regele Irod. Sceneta s-a încheiat cu un mic concert de colinde după care a venit și moș Crăciun cu darurile bine meritate de copii.
            Pr. protopop Alexandru Hruban din Gherla a mulțumit Sr. Valeria Bolfă și copiilor pentru efortul depus, făcând sărbătoarea Nașterii Domnului mai frumoasă. Imaginile ne ajută să trăim mai profund misterul.
(sr. Valeria Bolfă, OSBM)

La colindat

29-12-2019

            În data de 21 decembrie copiii și tinerii de la religie, îndrumați de sr. Valentina Hădărău, au mers cu colindul pentru a duce "vestea cea bună" a nașterii Mântuitorului, Preasfintitului Alexandru Mesian. Au fost momente de bucurie și fericire pentru toți. Preasfintitul ne-a primit cu mare drag și bucurie. După colind copiii au primit daruri din partea Preasfintitului, apoi a urmat o agapa. Sa creșreți mari, copii minunați! (sr. Valentina Hădărău, OSBM)

DARURI DIN SUFLET PENTRU SUFLETE

21-12-2019

Cel care are milă de sărman împrumută Domnului și El îi va răsplăti fapta lui cea bună. (Pilde 19,17)

           Aceste cuvinte biblice se concretizează atunci când dăruim, când avem milă față de cei singuri, bolnavi, neputincioși, atunci când îl lăsăm pe Dumnezeu să-i iubească pe ceilalți prin noi.
            În perioada pregătirii la marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, Surorile Baziliene și colaboratorii lor au dorit să fie mai aproape de toţi aceia pe care Isus i-a iubit atât de mult în viața sa pământească, să meargă în ajutorul celor nevoiași ducând mângâiere sufletească, o rază de lumină și de speranță în casele lor. În acest an Surorile au vizitat familii din Batin, Unguraș, Valea Ungurașului, Sava, Mureșenii de Câmpie, Căianul Mic, Bărăi și alte sate învecinate.
          Mulțumim tuturor binefăcătorilor pentru generozitatea lor, cu ajutorul cărora am reușit să aducem bucurie semenilor noștri, atât celor de la Cluj cât și celor din Olanda.
            Fie ca Sărbătoarea Naşterii Pruncului Divin, să aducă în casele şi în inimile fiecăruia belşug de haruri, pace și bucurie.

30 DE ANI DE ISTORIE

19-12-2019

         
  Prima Superioară Generală care a vizitat Romania, M. Christopher Rosemary Malcovsky, OSBM, în perioada 23 aprilie -3 mai 1989 și prima Superioară Generală din Romania, M. Marcela Emilia Runcan, OSBM, aleasă la Capitlul General din iulie 2019, s-au întâlnit la Uniontown, în noiembrie 2019, cu ocazia vizitei M. Marcela în Provincia Uniontown-USA.

30 DE ANI DE MEMORIE PESTE TIMP PROFEȚIE ÎMPLINITĂ

               Vizita primei Superioare Generale în Romania a avut loc într-un timp istoric de crâncene persecuții ale Bisericii Greco Catolice. Noi, credincioșii greco catolici, oficial, nu mai aveam nici biserici nici preoți nici ierarhi. Mănăstirile, școlile confesionale, spitalele, toate operele de caritate aparținând Comunităților religioase erau trecute în proprietatea statului. Preoți, călugări, călugărițe și mulți credincioși au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru că erau greco catolici sau pentru alte delicte inventate. Biserica Greco-Catolică avea în acea epocă episcopi cu adevărat sfinţi, eroici.
           Jertfa lor a fost răsplătită recent, la 2 iunie 2019, când cei şapte episcopi greco-catolici români au fost beatficaţi de Papa Francisc în cadrul ceremoniei de pe Câmpia Libertăţii din Blaj. „Să fie de acum înainte numiţi Fericiţi şi să li se poată celebra sărbătoarea în locurile şi după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie”. Suveranul Pontif a vorbit şi despre curajul celor şapte episcopi martiri, de a accepta cruzimi de tot felul în loc să renege Biserica. „Cu mare curaj şi tărie interioară, au acceptat să fie supuşi la o dură detenţie şi la tot felul de cruzimi, decât să-și renege apartenenţa la iubita lor Biserică. Aceşti Păstori, martiri ai credinţei, au câştigat şi au lăsat poporului român o preţioasă moştenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire”.
             Noi Surorile trăiam dispersate pe la orase și sate, fiecare la locuinţa proprie, unele încadrate în muncă altele eleve, altele în familie. Nu exista Biserica din ziduri, Biserica era misiune, am existat noi, pietre vii, prin misiunea noastră ascunsă, limitată, dar în acelaş timp eficientă. În acele vremuri vitrege de crâncene persecuții, când eram oprimați, permanent supravegheați și controlați la fiecare pas, de către agenți ai Securității, noi cu simplitate am trăit prin puterea credinței, cu îndrăzneala copilului inocent, care se lăsa călăuzit de harurile Spiritului Sfânt, și merge încrezător înainte. Putem spune cu certitudine că miracolele au existat și mai există, dar avem nevoie de ochi pentru a le recunoaște.
               În 21 noiembrie 1988, Comunitatea clandestină a Surorilor Baziliene din Romania, prin M. Ioana - Irina Bota din Baia Mare, în calitate de Superioară Provincială a Comunităților clandestine şi Surorile Consiliere Provinciale: Sr. Iustina Ioana Iusco, Sr. Ecaterina Elisabeta Pintea şi Sr. Aloisia Aurelia Pop, au cerut în scris, conducerii generale a Ordinului Surorilor Baziliene din Roma, să fie recunoscute şi încadrate în Ordinul Surorilor Baziliene sub patronajul Inimii Neprihănite a Preasfintei Fecioare Maria. Cererea a fost trimisă la Roma prin Părinţii Bazilieni. În urma informaţiilor primite Superioara Generală a Ordinului, Înalt Preacuvioasa Maică Christopher Rosemary Malcovsky (Provincia Uniontown-USA), în perioada 23 aprilie -3 mai 1989, a vizitat comunitatea clandestină din România însoţită fiind de consiliera generală Sr. Gabriela Teresa Husulak (Provincia –Argentina).
               În timpul șederii în Romania, am respectat rigorile Legii față de contactul cu persoanele străine. Cele doua personalități ale Ordinului, au fost cazate la hotel, iar în timpul zilei s-au aflat cu Surorile. Vizitatoarele însoțite de Superioara Provincială, au vizitat comunitațile clandestine ale Surorilor din Romania precum și ierarhii Bisericii aflați la Reghin și Cluj-Napoca. O vizită pe cât de normală, pe atât de surprinzatoare în plan uman, și în același timp profetica în planul divin.
            Cu ocazia vizitei la casa Sorei Veronica Victoria Susman,OSBM din Str. Crizantemelor 11, Sora Gabriela,OSBM, increzatoare in Providenta, ne-a spus: rugati-va! Peste putin timp, aici, ve-ti construi o Manastire, apoi cu multa simplitate a pus sub gardul dintre noi si vecini, intr-o balta cu noroi, o mica Medalie Miraculoasa, si a continuat: proprietatea voastra se va extinde pana dincolo de aceasta gradina in Str. Zambilei. Dumnezeu ne uimește cum vorbește prin gura sfinților, a persoanelor inocente, simple, deoarece profeția a început să prindă viață mult mai devreme decât ne așteptam. Am putea spune că nici macar nu am putut visa, și totuși a fost ADEVARAT!
            Primul pas, pe baza informatiilor reale, purtate de cele două vizitatoare, Provincia a primit aprobarea încorporării în Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, din partea surorilor capitulare, în timpul desfăşurării celui de-al VI-lea Capitlu General, din iunie 1989.
               A urmat apoi consimțământul, aprobarea și binecuvântarea Congregaţiei pentru Bisericile Orientale dată la 2 iunie 1989, de către Eminenţa Sa Duraisamy Simon Cardinal Lourdusamy, Prefect în timpul Pontificatului Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea.
             Încorporarea în Ordin s-a materializat cu consimțământul și cu dorința exprimată de Consiliul General al Ordinului prin Decretul P.N. 359/din 19 iulie 1989, de Sărbătoarea Maicii noastre Sf. Macrina, cu intrare în vigoare la 15 august 1989, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
             Au urmat apoi, evenimentele neașteptate în luna decembrie a aceluiași an 1989, și toți ceilalți pași ai profeției s-au împlinit rând pe rând, până la realizarea lor așa cum Domnul a vorbit. S-a construit Mănăstirea Sf. Macrina, (1991-1993), iar în perioada anilor 2001-2004 după ce în prealabil s-a cumpărat terenul din vecinătate, s-a construit Biserica și s-a extins Mănăstirea până în strada Zambilei.
             M. Marcela Emilia Runcan, OSBM Superioară Generală

Noua Administrație Provincială a Surorilor Baziliene

30-09-2019

     Surorile Baziliene, Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” s-au reunit în cel de-al III-lea Capitlu Provincial Special, în perioada 27-29 septembrie 2019, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. Capitlul Special a fost convocat cu scopul de a alege o nouă Conducere Provincială, în urma alegerii Maicii Marcela Runcan ca Superioară Generală a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, cu sediul la Roma. La acest eveniment au participat surori capitulare din toate comunitățile provinciei. Moderatorul Capitlului a fost Pr. Marius Taloș, SJ.
     În ziua de 28 septembrie 2019, surorile capitulare au ales conducerea provinciei pentru următorii cinci ani:    Sr. Veridiana Bolfă – superioară provincială
          Sr. Maria Ignat – consilieră și vicară provincială
          Sr. Marta David – consilieră provincială
          Sr. Andreea Axenie – consilieră provincială
      Mulțumim Domnului pentru toate harurile revărsate asupra surorilor în aceste zile, rugându-L să le binecuvânteze pe cele alese cu lumina și iubirea Sa, precum și întreaga provincie a Surorilor Baziliene, pentru a fi o mărturie a prezenței și iubirii lui Dumnezeu în lume.
       Avem un gând de mulțumire și recunoștință față de PS Florentin Crihălmeanu care a celebrat în fiecare zi Sf. Liturghie la Mănăstirea surorilor și s-a unit în rugăciune cu noi, precum și tuturor celor care ne sunt alături cu rugăciunea în acest moment important din viața Provinciei noastre.
      Felicitări Sr. Veridiana care este la cârma provinciei și Surorilor Consiliere! Le urăm misiune rodnică și plină de har!     Surorile Baziliene

Deschiderea Anului Catehetic în Catedrala din Lugoj

23-09-2019

       Sâmbătă, 21 septembrie 2019, a avut loc deschiderea Anului catehetic, în Catedrala greco-catolica din Lugoj. Sfânta Liturghie a fost pontificată de PSS Alexandru Mesian, Eparh al Eparhiei de Lugoj , însoțit de preoții: pr. Angelo Pop - Vicar General, pr. Ionică Pop - Paroh al catedralei, pr. Robert Trubiansky - Paroh în Parohia Păru , pr. Viorel Codrea - Paroh în Parohia Cugir, pr. Silviu Bindea Paroh în Orăștie, diacon Cristi Daniel Neagoe. La Liturghie au fost prezenți reprezentanți ai AGRU din Eparhie, care se găseau la Lugoj pentru Adunarea Eparhială.
       După Sf. Liturghie a avut loc vernisajul Fericiților Episcopi martiri și au fost expuse portretele lor (care vor rămâne în catedrală pentru două săptămâni), realizate de artistul plastic Ștefan Popa. Au fost momente foarte frumoase, emoționante și de mare bucurie, împletindu-se toate aceste evenimente, într-o atmosferă de rugăciune și mulțumire adusă Bunului Dumnezeu. La sfârșitul Liturghiei s-au binecuvântat manualele școlare aduse de copii și tineri și s-a făcut o rugăciune la moaștele Fericitului Ioan Bălan.
        Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate momentele de har, bucurie și binecuvântare!  Sr. Valentina Hădărău, OSBM

Exerciții spirituale pentru preoți la Baia Mare

19-09-2019

       În zilele, 16-19 septembrie 2019, la Mănăstirea „Sfânta Maria” a Surorilor Baziliene de la Baia Mare, au avut loc ultima serie de exerciții spirituale din acest an, pentru preoții din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. Îndrumătorul spiritual a fost Pr. Olivo Bosa SJ, iar tema acestor execiții spirituale a fost „Botezul”. Au fost zile de har și de binecuvântare – timp în care se oferă mai mult spațiu și timp pentru Domnul, Cel care ne-a creat și ne-a chemat să fim cu El.
       Aici, la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Dealul Crucii, orice persoană de bine găsește un spațiu generos de liniște, de reculegere, de rugăciune și de relaxare sufletească.

Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Lugoj

09-09-2019

     Sâmbătă, 7 septembrie 2019, surorile baziliene din Lugoj au sărbătorit hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”. Credincioșii, însoțiți de preoți, copii și tineri au plecat în procesiune de la catedrală spre mănăstire. Ne-am rugat împreună vecernia, sf. Liturghie și o oră de adorație. A fost prezent la vecernie PSS Alexandru Mesian care ne-a ținut un cuvânt de învățătură și a mulțumit surorilor pentru prezența lor în Eparhie și în Biserica locală și pentru apostolatul pe care-l desfășoară.
      Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Ieromonah Ermil Jurja, OSBM care a venit de la Prilog, Satu Mare, pentru a ne ruga și bucura împreună. A fost prezentă la eveniment Înalt Preacuvioasa Maică Generală Marcela Runcan, însoțită de Surori din Cluj și Gherla. Ne-au onorat cu prezența și Surorile de Caritate din Lugoj. Au fost momente de har, pace și binecuvântare prin care am adus laudă și preamărire lui Dumnezeu pentru toate harurile și binefacerile primite și ne-am bucurat de fraternitate și comuniune. Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor celor care ne-au fost aproape! Sr. Valentina Hădărău, OSBM

Împreună la bucuria depunerii voturilor perpetue în Ucraina

19-08-2019

       În data de 18 august 2019, patru surori baziliene din Ucraina, cu multă bucurie și entuziasm au spus DA Domnului pentru toată viața lor, prin depunere voturilor perpetue. Superioara Provincială din Ucraina a invitat pe Maica Marcela Runcan în calitate de Superioară Generală să participe împreună cu alte surori din România la această mare sărbătoare a Provinciei lor. Astfel că, Maica Marcela a plecat împreună cu Sr. Maria Ignat, Sr. Veronica Chindriș, Sr. Andreea Axenie și Sr. Emanuela Cioncan. Împreună cu surorile au plecat și Capelanul Mănăstirii „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca Pr. Ioan Pop și doamna preoteasă dna Alina.        
      Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de Capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuk împreună cu un sobor de preoți. Grupul din România a fost primit cu multă bucurie și ospitalitate de către surorile baziliene din Ucraina, dar și de către PF Sviatoslav care le-a adresat un cuvânt de mulțumire în limba italiană și sprijinul în rugăciune pentru Maica Marcela, pentru misiunea asumată, care este o cruce grea, ca superioară generală. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările primite și-L rugăm să trimită vocații sfinte și statornice în Ordinul nostru și în Biserica Sa.

Hramul Mănăstirii Sf. Maria din Baia Mare

16-08-2019

        Deja este tradiție ca la Mănăstirea „Sf. Maria” de pe Dealul Crucii, a Surorilor Baziliene, în fiecare an de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se face pelerinajul atât de îndrăgit de credincioșii din Maramureș și nu numai. În ajunul sărbătorii, 14 august a.c., începând cu ora 17.30 s-a dus icoana Maicii Domnului în procesiune, de la capela surorilor spre biserica mănăstirii de sus. La altarul de vară s-a celebrat Vecernia cu litie și au continuat rugăciuni până după miezul nopții, respectiv: Paraclisul Maicii Domnului, Rozariul, Acatistul Maicii Domnului, Prohodul Maicii Domnului și Rugaciunea pentru bolnavi (Sf. Maslu).
       În ziua sărbătorii, 15 august a.c., celebrarea a început cu rânduiala Utreniei. PSS Episcop Vasile Bizău a fost întâmpinat la poarta mănăstirii de către preoții veniți la celebrare, de Maica Marcela Runcan, Superioara Generală a Ordinului Surorilor Sf. Vasile cel Mare, de Sr. Veronica Chindriș, superioara Mănăstirii „Sf. Maria” din Baia Mare, de surorile călugărițe baziliene și din alte congregații, precum și credincioși veniți din diferite parohii să o cinstească pe Preasfânta Fecioară Maria. Au fost prezente și patru Surori Baziliene din Ucraina. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Vasile împreună cu un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de Corul de la Biserica Bunavestire din Baia Mare.
       În aceste zile, la celebrările avute ne-am bucurat de prezența mai multor preoți din eparhia de Maramureș: Pr. Angel Zaleski, Pr. Cristian Albu, Pr. Emil Embel, Pr. Fîrte Ioan, Pr. Șimonca Mihai, Pr. Florin Marusciac, Pr. Georghe Nicoară, Pr. Marius Tomoș, Pr. Iacob Talpos și alți preoți care au servit la spovezi. Au fost și preoți din eparhia de Cluj-Gherla: Pr. Laurean Daboc, OSBM, superiorul provincial al călugărilor bazilieni, Pr. Albu Ioan, OSBM, Pr. Daniel Avram, Pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii „Sf. Macrina” de la Cluj, Pr. Chiurcă Cristinel, călugăr capucin de la Târgu Lapuș însoțit de un alt confrate preot.
        Mulțumim Preacuratei Fecioare Maria pentru toate harurile revărsate asupra noastră cu ocazia acestei frumoase și mărețe sărbători, a Adormirii Maicii Domnului și Ridicarea Ei cu trupul și cu sufletul la Cer. Mulțumim PS Episcop Vasile pentru celebrarea Sfintei Liturghii și tuturor preoților care au răspuns invitației noastre, mulțumim Corului Bisericii Bunavestire și tinerilor voluntari pentru ajutorul acordat, tuturor binefăcătorilor noștri și credincioșilor participanți. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze cu cele mai alese haruri și Preacurata Fecioară Maria să vă ocrotească mereu. Sărbătoarea s-a încheiat cu o bogată agapă fraternă pregătită cu mult drag de către surori. Surorile baziliene din Baia Mare

Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare condus de o soră din România

18-07-2019

       Surorile din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare se află reunite în cel de-al XI-lea Capitlu General la Roma, care se desfășoară în perioada 8-19 iulie 2019. Tema Capitlului este "Vin nou în burdufuri noi" (Marcu 2,22) care are menirea de a conduce surorile să vadă dacă sunt deschise să accepte "vinul nou" care le cheamă la acțiunea concretă, de a ajuta întregul Ordin Bazilian să fie o prezență conducătoare și dătătoare de viață în lume.
       Misiunea Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare este de a continua misiunea Domnului nostru Isus Cristos pentru poporul său, fiind chemate de El să fie prezența Sa rugătoare, prezența Sa tămăduitoare și prezența Sa dătătoare de viață, făcând cunoscută Împărăția lui Dumnezeu pe pământ (cf. Drumul Kenotic - Directoratul General). La Capitlul General sunt prezente 43 de surori delegate din 13 Provincii, Vice-Provincii și Delegaturi ale Ordinului. În decursul acestor zile s-au discutat diferite teme privind provocările cu care se confruntă Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare în țări și culturi diferite.
       Ieri, 17 iulie 2019, surorile capitulare și-au ales o nouă Superioară Generală a Ordinului, pentru următorii șase ani, în persoana Maicii Marcela – Emilia Runcan, din Provincia "Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria" din România. Noua Superioară Generală a participat la capitlul general în calitate de superioară provincială, are 49 de ani și deține o bogată activitate apostolică, în cadrul provinciei și a bisericii noastre. La alegeri a fost prezent episcopul Gregorgio Dimitri Gallaro, Eparh al Eparhiei italo-albaneze din Sicilia, care a și celebrat Sfânta Liturghie pentru surorile capitulare în dimineața acestei zile. Maica Marcela, după ce a fost aleasă superioară generală a mulțumit lui Dumnezeu pentru îndrumarea Lui și prezența tangibilă a Spiritului Sfânt, după care a condus lucrările capitlului. Au fost alese și cele patru consiliere generale.
       Bunul și Milostivul Dumnezeu, să binecuvânteze pe Maica Marcela și consilierele generale cu haruri îmbelșugate pentru noua misiune la conducerea Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, iar Preacurata Fecioară Maria să le fie mereu ocrotitoare și îndrumătoare, pentru ca împreună să putem aduce laudă și mulțumire Celui care ne-a chemat la slujire.

Al XI-lea Capitlu General al Surorilor Baziliene la Roma

09-07-2019

       Prin voia Bunului Dumnezeu, în perioada 8-19 iulie 2019, Surorile din Ordinul Sf. Vasile cel Mare sunt reunite în cel de-al XI-lea Capitlu General la Roma. Ieri dimineață, a avut loc Sfânta Liturghie de deschidere în Basilica San Pietro, la altarul Sf. Vasile cel Mare. Tema Capitlului General este "Vin nou în burdufuri noi" (Marcu 2,22) și are menirea de a conduce surorile să contemple care sunt semnele "burdufurilor vechi" găsite în interiorul lor, sau dacă sunt capabile să accepte "vinul nou" care le cheamă la acțiunea concretă, ajutând întregul Ordin și pe fiecare provincie și comunitate locală, pentru a fi o prezență, conducătoare și dătătoare de viață în lume.
       Sunt prezente 43 de delegate din 13 Provincii, Vice-Provincii și Delegaturi ale Ordinului. Din România au plecat patru surori delegate și alte două surori pentru a ajuta la buna desfășurare a lucărilor pe durata Capitlului. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze lucrările Capitlului General, pentru ca deciziile luate să fie conduse de Spiritul Sfânt și pentru ca totul să fie după voința divină, pentru ca astfel să-I aducem laudă și mulțumire Domnului, care ne-a chemat să-I urmăm și să-I slujim.

Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca

29-07-2019

      Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (Surorile Baziliene) - Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, a început cu o seară de rugăciune, sâmbătă 27 iulie 2019, prin celebrarea Vecerniei și a Paraclisului Maicii Domnului de către Pr. capelan Ioan Pop, onorat fiind la masa Sfântului Altar de către episcopal eparhial PS Florentin Crihălmeanu, Pr. Călin Bot vicarul general și Ierom. Ioan Daboc superiorul provincial al călugărilor bazilieni.
      După rugăciunea Paraclisului, PS Florentin a prezentat câteva aspecte din viața Sfintei Macrina (327-379), care a fost un far luminos, un model de sfinţenie pentru propria familie, exemplu al monahismului timpuriu feminin care continuă până în zilele noastre. În continuare, tinerii: Benedict, Camelia şi Francisc Opreanu, fiii familiei care a compus Imnul Episcopilor Martiri, intonat solemn la Blaj în prezenţa Sfântului Părinte cu ocazia Beatificării celor 7 episcopi greco-catolici, au prezentat un miniconcert instrumental înălţând sufletele la Cer în acorduri îngereşti. În încheiere, Pr. capelan Ioan Pop, încântat fiind de acest minunat moment a exprimat: „Oare cum va fi în Rai dacă Dumnezeu permite, aici, în viaţa noastră, astfel de momente în care iată-ne cu sufletele alături de Domnul". A mulțumit în numele surorilor și al celor prezenți, atât tinerilor protagoniști pentru acest moment înălțător, cât și părinților care au fost de față și care i-au însoțit și îndrumat mereu pe drumul credinței și al muzicii.
      Duminică, 28 iulie 2019, în ziua hramului mănăstirii, Preasfințitul Florentin a fost întâmpinat de superiorele mănăstirii cu flori, pâine și sare, printre care se afla și Înalt Preacuvioasa Maică Marcela Runcan care a fost superioara provincială a surorilor baziliene până în urmă cu câteva zile când a fost aleasă superioara generală al Ordinului internațional al Surorilor Sf. Vasile cel Mare, căruia îi urăm o misiune binecuvîntată și rodnică. Desigur, alături de surori, Preasfințitul a fost întâmpinat de preoții prezenți și de către credincioși. Pe acordurile Imnului Martirilor intonat de Corul Surorilor, din biserica mănăstirii s-a mers în procesiune până în curte, la altarul de vară, cu Moaștele Fericiților Episcopi Martiri, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie. Alături de ierarhul locului au concelebrat zeci de preoţi, între care preoţi vicari, consilieri eparhiali, preoţi călugări. Amintim pe Pr. Călin Bot vicar general, pr. Anton Crişan vicar cu persoanele consacrate, Pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții, pr. Cristian Sabău protopop de Cluj I, Ierom. Laurian Daboc superior provincial al călugărilor bazilieni, Pr. Henryk Urban superiorul Ordinului Societăţii lui Isus, Pr. Virgil Florian mărturisitor al credinţei.
      În semn de recunoştinţă pentru bogatul apostolat desfăşurat de Surorile Baziliene în Eparhia de Cluj-Gherla, PSS Florentin Crihălmeanu, a adus la acestă celebrare Moaştele Fericiţilor Episcopi Martiri: Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu împreună cu un relicvariu cu Moaşte ale Episcopului Iuliu Hossu (cu oseminte din mâna dreaptă, „mâna cu care binecuvânta Arhiereul nostru”). Un alt mic relicvariu cu moaşte ale Card. Iuliu Hossu a fost încredinţat Surorilor Baziliene prin Maica Marcela superioară generală, care va rămâne de acum la mănăstire spre venerare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Surorilor Baziliene, condus de Sr. Lucia Bumb, OSBM. Ca și în seara precedentă, cu multă măiestrie au cântat şi acompaniat instrumental cântările la momentul Sfintei Împărtăşanii, cei tineri ai fam. Opreanu, alături de care au cântat şi fiii pr. capelan şi consilier eparhial Ioan Pop. La sărbătoare au participat Surori baziliene din toate comunitățile provinciei, călugări bazilieni, Surori din Congregația Maicii Domnului în frunte cu superiora generală Maica Teodorina, frați iezuiți, membri ai Ordinului Terţiar Bazilian, membre ai Reuniunii Mariane, alţi invitaţi profesori universitari, medici, personalităţi clujene și foarte mulți credincioși.
      PS Florentin a felicitat cu acest prilej noua Superioară generală OSBM, pe Maica Marcela, oferindu-i câteva daruri simbolice: pentru provincie - o medalie „care a fost imprimată cu ocazia recentei vizite a Pontifului Roman în România, pe o parte este înscris Visit Romania şi pe cealaltă parte este Stema Pontificală”, de asemenea, o icoană a Sf. Vasile cel Mare și două cărți. Pentru ca Preasfânta Fecioară Maria să o susţină şi inspire pe IPc. Maică Marcela în misiunea pe care acum o începe, PS Florentin i-a dăruit un Rozariu de perle primit de la Sfântul Părinte Francisc.
      Maica Marcela a mulţumit Preasfințitului pentru întreaga susţinere şi, ca semn de recunoştinţă, i-a dăruit icoana Preasfintei Fecioare, ocrotitoarea Provinciei Surorilor Baziliene din România. Totodată a mulţumit „tuturor prietenilor”, tuturor participanţilor la această zi de împreună-rugăciune. A mai spus: „mă simt o persoană mică şi neînsemnată, dar doresc ca Domnul să scrie o istorie frumoasă în Ordinul nostru prin viaţa mea, cu multă dragoste şi cu multă bucurie”. Pentru aceasta, a cerut sprijinul şi rugăciunea celor prezenţi. Preasfinţia Sa Florentin a invitat în faţă pe tinerii, Benedict, Carmen şi Florin, dar și pe părinții lor și în semn de mulţumire şi apreciere le-a oferit fiecăruia medalia din partea Pontifului Roman care aminteşte de vizita în România şi câte un Rozariu de la Papa. Daruri de recunoştinţă le-au fost oferite şi din partea Surorilor Baziliene, de către Înalt Preacuvioasă Maică Marcela.
      În încheiere, Pr. capelan Ioan Pop a mulțumit tuturor pentru participarea la această înălțătoare sărbătoare, după care, în timp ce corul acompaniat de tineri intona Imnul Episcopilor Martiri, aceleași moaște au fost duse în procesiune în biserica mănăstirii unde au fost venerate de către credincioşii care au primit şi câte o iconiţă, ce avea incorporată o mică relicvă de gradul al II-lea, a Fericitului Card. Iuliu Hossu. Sărbătoare s-a încheiat cu o frumoasă comuniune la agapa fraternă pregătită de Surori în curtea mănăstirii. Aducem laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru multele binecuvântări revărsate asupra noastră și Maicii noastre Macrina, ocrotitoarea mănăstirii noastre.

Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina”

14-07-2019


Tabără pentru copii la Mănăstirea „Sf. Maria” Baia Mare

22-06-2019

     Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Sf. Maria” de pe Dealul Crucii din Baia Mare, au organizat Tabără pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani, în zilele 17-20 iunie 2019. Coordonatoarea taberei a fost sr. Maximiliana Șanta, OSBM, iar tema acestor zile a fost: „În cine am încredere? Repercursiuni asupra copilului”. Au participat 63 de copii și 11 voluntari. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către pr. Cristinel Albu.
     Tabăra a îmbinat momentele de joacă cu cele de discuții pe tema propusă, precum și momente de rugăciune și de activități creative. Sora Maximiliana a explicat copiilor tema pornind de la două puncte esențiale adaptate vârstei lor: primul: „Cine sunt?” calitățile și defectele mele; Ce fac cu ele? și al doilea: Cum ne alegem prietenii și ce influență au asupra noastră?”. Toate aceste teme au fost tratate din diferite perspective, aducând în fața copiilor exemple ale personajelor biblice.
      Dealul Crucii a răsunat în aceste zile de cântece, jocuri, bansuri, bucurie și voie bună, de forfota copiilor care au putut zburda în libertate la încheierea anului școlar, după un an încărcat de activități școlare. Copiii au realizat și pictură pe față, desen și alte lucrări în grupuri mici și în grupul mare. Copiii s-au acomodat în a dormi în căsuțele de pe teritoriul mănăstirii. O fetiță de 11 ani, Raluca care a avut prima experiență a exprimat: „Am venit cu puțină emoție la ideea de a dormi în cabane, dar m-am acomodat foarte repede și mi-a plăcut. Aștept să revin în tabără la această mănăstire”. Mulți copii fiind întrebați ce le-a plăcut cel mai mult, au exprimat: Totul! și așteptăm să ne întoarcem în tabără și anul viitor!
      Cântece religioase, cântece de tabără și voie bună s-au auzit și în ultima seară, când copiii au fost încântați să participe la focul de tabără pregătit de către tinerii din cadrul ASTRU Cluj și tinerii parohiei Bunavestire din Baia Mare, cei care s-au implicat ca voluntari, alături de surori, în organizarea și animarea taberei. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acești minunați copii, pentru părinții lor și cerem binecuvântarea Domnului asupra lor.

Campus pentru copii la Mănăstirea „Sf. Maria” din Baia Mare

04-07-2019

       Surorile Baziliene de la Mănăstirea "Sfânta Maria" din Baia Mare, au organizat Campus pentru copii, cu vârsta cuprinsă între 6-13 ani, în zilele 30 iunie – 3 iulie 2019. Îndrumătoarea campusului a fost M. Marcela Runcan, ajutată fiind de către Sr. Bernadeta Chindriș. Tema acestor zile a fost: „Toate pânzele sus” după Cartea profetului Iona.
       Au participat 58 de copii din Baia Mare și din Cluj-Napoca, și 13 voluntari de la parohia „Bunavestire” din oraș. Cateheza a fost ținută de M. Marcela și de către Pr. Dominic Huja, OSBM – cel care a celebrat și Sfânta Liturghie în aceste zile. Campusul a fost frumos structurat în momente plăcute de rugăciune, momente educative, de cântece și de jocuri, animate de voluntari. Cuvintele care au caracterizat aceste zile au fost: prietenie, bucurie, fericire!
      Au fost momente deosebit de plăcute și emoționante pentru copii, aici au avut un spațiu în natură generos și cu totul deosebit, au dialogat unii cu ceilalți, și-au făcut prieteni, au mâncat și s-au jucat împreună și în libertate, unii dintre ei s-au spovedit și s-au împărtășit la Sfânta Liturghie. Iar surpriza cea mare a fost în ultima seară când s-au putut bucura la un adevărat foc de tabără. Domnul să reverse asupra lor harurile de care au nevoie pentru a fi buni credincioși ai bisericii lui Cristos și ai societății noastre.

Prima împărtășanie solemnă în parohia de la Feldru

19-06-2019

      În 17 iunie 2019, parohia „Sfânta Treime” din Feldru a avut bucuria de a sărbători ziua hramului nu doar în mod ciclic, precum o sărbătorește an de an, dar și în mod simbolic prin prezența Sfintei Treimi în sufletele celor trei fetițe care au făcut prima spovadă și prima lor împărtășanie solemnă. Pentru acest important eveniment, Mina, Alessia și Maria au parcurs un drum de pregătire împreună cu Sr. Maria Ignat, OSBM și Pr. paroh Iulius Bontaș.
       Evenimentul a fost îmbogățit de prezența copiilor de la cateheză care au făcut un culoar în biserică, ținând în mâini trandafiri și conducând fetițele spre altar pentru a-L întâlni pe Isus. A fost o zi de emoție și de mare bucurie pentru aceste fetițe care L-au primit pe Isus în mod solemn în Sfânta Împărtășanie. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă pentru toți copiii dar și pentru credincioșii prezenți. Mulțumim Sfintei Treimi pentru darul prezenței Sale în mijlocul comunității prin aceste tinere vlăstare și le oferit protecției divine pentru a rămâne mereu cu sufletele curate alături de Isus pe care L-au primit în inimile lor.

Prima împărtășanie în parohia „Bunavestire” din Baia Mare

17-06-2019

     Parohia „Bunavestire” din Baia Mare, păstorită de pr. Cristinel Albu, în ziua de 16 iunie 2019, a îmbrăcat dubla haină de sărbătoare. Mai întâi, credincioșii s-au pregătit pentru sărbătoarea Rusaliilor, a Coborârii Spiritului Sfânt, iar apoi, au primit cu mare bucurie procesiunea copiilor care s-au pregătit pentru primirea sfintei împărtășanii.
     Copiii au participat tot anul la orele de cateheză ținute de Sr. Bernadeta Chindriș, OSMB, iar acum 7 dintre ei, îmbrăcați în hăinuțe albe și cu sufletele curate prin taina sfintei spovedanii, s-au apropiat de sfântul altar pentru a primi pentru întâia oară pe Isus Euharisticul în inimile lor.
   Comunitatea parohială care a participat la Sfânta Liturghie a fost numeroasă și s-a bucurat alături de copii în această zi de mare sărbătoare. La finalul Sfintei Liturghii, copiii au primit diplome, după care a urmat o agapă fraternă, pregătită de părinții copiilor. Mulțumim lui Dumnezeu pentru acești minunați copii și pentru părinții lor și rugăm pe Domnul să-i binecuvânteze cu darurile Spiritului Sfânt pentru a putea progresa pe drumul sfințeniei.

Prima împărtășanie solemnă în parohia Sf. Iosif din Gherla

17-06-2019

       Sărbătoarea Rusaliilor, a Coborârii Spiritului Sfânt, celebrată în 16 iunie 2019, a fost încoronată pentru comunitatea din Gherla prin prima spovadă și împărtășanie solemnă a doi copilași: Daniel și Andrei. Copiii au participat întreg anul școlar la orele de cateheză ținute de Sr. Maria la Mănăstirea ,,Buna Vestire” a Surorilor Baziliene, dar și la cateheza ținută de Sr. Valeria, la Protopopiat.
       Ziua bucuriei a fost pregătită de grupa copiilor care au făcut împărtășania solemnă în anii anteriori, care i-au însoțit pe Daniel și Andrei în procesiune, intonând un cântec specific evenimentului, prin grija Sr. Valeria. De asemenea, la împărtășanie copiii au intonat un cântec iar Andrei a fost solistul principal, susținut de Daniel. Sărbătoarea a fost urmată de o agapă pentru toți copiii prezenți, oferită de surori și de părinții copiilor. Mulțumim Spiritului Sfânt care ne-a umplut sufletele de bucuria coborârii Sale printre noi.

Exerciții spirituale pentru preotese și marianiste

09-06-2019

        Într-un loc minunat unde natura ne uimește sufletul și ne face să înălțăm laudă lui Dumnezeu pentru măreția creației, în zilele 6 – 8 iunie 2019, la Mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii din Baia Mare, au avut loc trei zile de exerciții spirituale la care au partcipat 17 femei, dintre care unele preotese iar altele din reuniunea mariană. Au fost trei zile în care „toată grija cea lumească a fost lepădată” și asemenea Mariei din Betania, femeile acestea au stat la picioarele lui Isus ascultându-I cuvântul.
        În aceste zile au fost călăuzite de Sr. Veridiana, OSBM. Aceste zile au fost și o pregătire spirituală la primirea Spiritului Sfânt, sărbătoarea Rusaliilor fiind aproape. Mulțumim Domnului pentru harurile primite și-L rugăm să rămână cu pacea, bucuria și binecuvântarea Sa în aceste suflete și întărite cu darurile Spiritului Sfânt să fie lumină pentru familie și pentru parohiile din care fac parte.

Prima Sfântă Împărtășanie la Lugoj

10-06-2019

       Dumincă, 9 iunie 2019, a avut loc în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj Prima Sfântă Împărtășanie pentru 9 copii care frecventează orele de religie. Copiii pregatiți intens de la începutul semestrului al II-lea de către Sr. Valentina Hădărău, OSBM, au fost examinați de PSS Alexandru Mesian, sâmbătă 8 iunie. S-au dovedit a fi bine pregătiți și au fost acceptați pentru a face prima spovadă.
       Duminică, zi însorită și frumoasă de vară, copiii au pornit în procesiune de la Casa Memorială „Ioan Ploscaru” spre Catedrală, în cântece de laudă și de bucurie adusă lui Dumnezeu, cu lumânări aprinse în mână, fiind însoțiți de părinții, bunicii, prietenii lor, precum și de alți copii de la religie. Într-un cadru solemn, în timpul Sfintei Liturghii, celebrată de PSS Alexandru Mesian și un sobor de preoți, cei 9 copii au primit pentru intâia oară pe Isus Euharisticul.
       După predică, cu lumânarile aprinse în mâini, copiii și-au reînnoit făgăduințele de la botez și au promis: “Mă lepăd de Satana, și de toate faptele lui, și de toată trufia lui”. Momentul cel mai important al Sfintei Liturghii a fost cel al împărtășirii copiilor cu Trupul și Sângele lui Cristos.
       Au fost momente de mare bucurie și de emoție pentru toți – copii, părinți, bunici, credincioși și prieteni. A urmat o agapă fraternă, jocuri și voie bună. Mulțumim lui Dumnezeu pentru acești copii și pentru darul vieții lor!

Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” a Surorilor Baziliene din Gherla

25-03-2019

      În fiecare an, la 25 martie, Mănăstirea Surorilor Baziliene din Gherla aflată sub patronajul „Bunei Vestiri” îmbracă haină de sărbătoare. Astfel, duminică seara 24 martie, la celebrarea a 26 de ani de când Surorile continuă lucrarea Domnului în libertate, fiind mărturii vii ale bucuriei care vine din urmarea cu fidelitate a lui Isus Cristos, a fost o zi deosebită la mănăstirea „Buna Vestire” situată în Str. Horea nr.3 - Ștefan cel Mare nr.32. cu ocazia sărbătoririi hramului Mănăstirii.
      Am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru pe ierarhul locului, Preasfințitul Episcop Florentin Crihălmeanu, care a fost întâmpinat de Surori, cu flori și cu tradiționala pâine și sare, iar soborul de preoți i-au oferit spre sărutare Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. Sărbătorirea hramului a început cu slujba Vecerniei și a continuat cu Dumnezeeasca Liturghie oficiată de Preasfințitul Florentin înconjurat de un sobor de 7 preoți și un diacon. În predica sa Preasfințitul a vorbit despre importanța Sărbătorii Bunei Vestiri. Preasfânta Fecioară Maria ocupă un loc special în planul mântuirii, ea fiind aceea care în mod unic a aşteptat realizarea promisiunilor lui Dumnezeu, primind în credinţă şi în trup pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, în ascultare deplină faţă de voinţa divină. „Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!” (Lc 1,28) ...
       În încheire Preasfinția Sa ne-a îndemnat la răbdare în modelare și maturizare spirituală după modelul Preasfintei Fecioare Maria și a Sfinților noștri Părinți Întemeietori, prin povestioara ,,ceșcuței fermecate”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul a binecuvântat Surorile și pe credincioșii prezenți, oferind tuturor iconița Bunei Vestiri.
     La sărbătoare a fost prezentă Superioara Provincială Preacuvioasa Mamă Marcela Runcan,OSBM, care a sosit în comunitate de sâmbătă, pentru a ne ajuta la pregătirea programului. Împreună cu dânsa au participat Surori din alte comunități: Sf. Vasile, Sf. Macrina din Cluj și Sf. Maria din Baia Mare. De asemenea, au participat un mare număr de credincioși, binefăcători, prieteni, vecini colaboratori, din Gherla și din alte localități. Continuând momentul de sărbătoare a „Bunei Vestiri” adusă de Arhanghelul Gabriel, a fost prelungită prin participarea tuturor celor prezenți la o masă frățească pregătită de Surori.
      Mulțumim lui Dumnezeu, că Solemnitatea Bunei Vestiri, ne invită și pe noi să trăim întocmai ca și Preasfânta Fecioară Maria în umilinţă, ascultare și credință. Surorile OSBM, Gherla

Spre frații noștri aflați în nevoie

19-04-2019

        Joi, 18 aprilie 2019, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca împreună cu capelanul mănăstirii, Pr. Ioan Pop, au mers la Spitalul de Boli Psihice Cronice din Borșa pentru a duce pachete bolnavilor care își petrec mult timp din viață acolo. Sunt 200 de bolnavi care așteaptă cu nerăbdare să fie vizitați de cineva. Surorile au mai fost însoțite de dr. Tudor și de dna Camelia. Sfântul Părinte Papa Francisc spunea în una dintre cuvântări: „Caritatea față de cei sărmani este metrul de măsură al credinței noastre”. Da, sunt frații noștri care au nevoie de prezența noastră, de un cuvânt de mângâiere și de încurajare din partea noastră.
        De asemenea, au vizitat mai multe familii nevoiașe din Borșa, cărora le-au dus pachete cu alimente și îmbrăcăminte. În fiecare casă s-au rugat împreună cu cei prezenți iar pr. Ioan i-a binecuvântat, după care le-au urat sărbători fericite și binecuvântate. Mulțumim Bunului Dumnezeu și binefăcătorilor noștri cu ajutorul cărora am reușit și de această dată să facem să apară o rază de lumină și de bucurie pe fețele celor vizitați.

Prima Împărtășanie Solemnă a copiilor la Maieru

27-05-2019

        „Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viaţa veşnică şi Eu îl voi învia în ziua de pe urmă” (Ioan 6,54). Încrezători în promisiunea lui Isus, 16 copii din Parohia greco-catolică „Sfântul Anton” din Maieru, județul Bistrița-Năsăud, l-au primit pe Isus în Sfânta Împărtășanie, în mod solemn, duminică, 26 mai 2019. Începând din clasa I-a acești copii și alții alături de ei, au frecventat orele de religie la școală, fiind călăuziți de Pr. paroh Florin Miclea, care le-a descoperit pe Dumnezeu și lucrarea Sa minunată de mântuire a lumii, le-a descoperit cuvântul lui Dumnezeu viu și lucrător în viața fiecăruia încă din fragedă copilărie.
       În ultimele luni au avut parte de o pregătire mai intensă în vederea întâlnirii cu Isus în sacramentul spovedaniei și a primirii lui Isus ca hrană pentru suflet prin sacramentul Sfintei Împărtășanii. În acest drum spre întâlnirea cu Cristos au fost călăuziți cu multă dăruire de către Sr. Veridiana Bolfa, din Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare.
       Într-o atmosferă de reculegere, de emoție și bucurie, copiii i-au avut alături pe cei dragi din familie, pe prieteni și cunoscuți. Întreaga comunitate parohială a participat la acest eveniment important și a fost alături de acești minunați copii. La finalul Sfintei Liturghii, copiii au primit diplome care să le amintească de această zi importantă din viața lor, precum și un dar, după care celebrarea s-a încheiat cu o bogată agapă pregătită de părinții copiilor în curtea bisericii.
       Dumnezeu să-i binecuvânteze pe copiii care au făcut Prima Împărtășanie Solemnă, pe toți copiii și tinerii din Maieru, precum și întreaga comunitate alături de păstorul lor.

Meditarea Patimilor Domnului în Săptămâna Mare

25-04-2019

         Marți, 23 aprilie 2019, copiii și tinerii din Gherla care frecventează orele de religie în cadrul Bisericii Române Unite cu Roma, pregătiți de sr. Valeria Bolfă,OSBM, au interpretat pe roluri Calea Sfintei Cruci, la Mănăstirea „Sfântul Anton” de pe deal. Calea Crucii sau Via Dolorosa, este drumul pe care Isus l-a făcut în Vinerea Patimilor Sale, începând de la Pretoriu unde a fost condamnat la moarte și până la locul răstignirii. Creștinii de azi, parcurg în rugăciune cele 14 stațiuni din Calea Crucii, pentru a-și aminti de Patimile mântuitoare ale Domnului nostru Isus Cristos.
      La Calea Crucii interpretată de copii, au participat mai mulți preoți: pr. protopop Alexandru Hruban, pr. Gabriel Marincaș, pr. Edmund Dujardi și pr. Traian Mereu. Au participat și surori baziliene din Gherla, precum și mulți credincioși. Copiii și-au interpretat rolurile cu emoție sfântă pentru ceea ce s-a întâmplat în viața lui Isus și pentru modul dureros în care Isus și-a încheiat viața pământească. La finalul rugăciunii, copiii s-au relaxat pe deal, s-au jucat și au primit daruri din partea surorilor.
          Patimile Domnului nostru Isus Cristos, să ne fie de folos!

Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă a copiilor, la Mănăstirea „Sfânta Macrina”

22-04-2019

       În Duminica Floriilor sau a Intrării Domnului nostru Isus Cristos în Ierusalim, 21 aprilie 2019, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca, a Surorilor Baziliene, în cadrul Sfintei Liturghii a avut loc Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă a 9 copii, pregătiți de către Maica Marcela Runcan la orele de cateheză care se desfășoară la mănăstire. Copiii, conduși de Maica Marcela și de către preoții celebranți, au intrat în procesiune în biserică și ajungând în fața altarului au lăudat pe Domnul prin cântece și poezii specifice acestei mari sărbători. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Pr. Marius Cerchizan, vicar cu preoții și Pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii și consilier eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Surorilor Baziliene, condus de Sr. Lucia Bumb.
      La începutul Sfintei Liturghii, Pr. Ioan s-a adresat în mod special copiilor care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii, printr-o povestioară, amintind că un elicopter zboară doar cu elicea de deasupra și elicea pentru a se învârti are nevoie de un motor care merge cu combustibil, iar dacă în zbor se întâmplă și sare elicea, elicopterul se prăbușește... Prin asemănare, a explicat copiilor că pentru noi, combustibilul este Sfânta Împărtășanie, iar elicea este credința noastră. Când un om se împărtășește, credința lui funcționează și el poate să înainteze spre Dumnezeu fără să-i fie frică că se poate prăbuși, pentru că el vede lucrurile altfel, le vede de sus prin ochii lui Dumnezeu.
       În cuvântul de învățătură, Pr. Marius a făcut apel la Cuvântul Sfintei Evanghelii din duminica Floriilor, și printre altele spunea că suntem invitați să-L însoțim pe Isus pe drumul care duce la Ierusalim. A lansat o întrebare de reflecție personală: Noi, vrem să mergem cu Isus la Ierusalim? Apoi, a mulțumit lui Dumnezeu pentru aceste vlăstare care ne amintesc de împărtășania noastră solemnă. A adus mulțumire Domnului pentru părinții care și-au lăsat copiii în mâinile surorilor pentru a fi modelați prin cele spirituale. Copiii cu sufletele curate l-au primit pe Isus în inimile lor cu mare bucurie și cu emoție sfântă.
       La finalul Sfintei Liturghii, copiii au primit diplome și cadouri – amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. Părintele capelan a mulțumit părinților care și-au adus copiii la cateheză pentru a fi modelați de Cristos prin mâinile Surorilor. De asemenea, a mulțumim Maicii Marcela care s-a ocupat de pregătirea copiilor și tuturor credincioșilor pentru participarea la celebrarea Sfintei Liturghii în această frumoasă zi de Florii. Și nu în ultimul rând, a mulțumim Pr. Marius Cerchizan care ne-a onorat cu prezența dânsului la celebrarea acestei frumoase sărbători. A urmat sfințirea mâțișoarelor, astfel încât toți cei prezenți au putut duce în casele lor ramuri binecuvântate. Părinții, rudele și copiii s-au bucurat de o agapă fraternă. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această binecuvântată zi de mare sărbătoare!

Ajutor fraților noștri aflați în nevoi

27-12-2018

        În săptămâna înainte de sărbătoarea Crăciunului, surorile baziliene au încercat să vină în ajutorul celor nevoiași din câteva localități din județul Bistrița-Năsăud, respectiv: Salva, unde au fost ajutate de pr. Cioncan Gherasim, Năsăud, fiind ajutate de pr. Login Ceuca, Beclean și alte sate din împrejurimi.
       De asemenea, surorile împreună cu pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii și dl. Tudor Bojiță, au colindat câteva sate clujene, pentru a duce pachete cu alimente și îmbrăcăminte acelora care au mai mare nevoie. Au vizitat în mai multe zile familii din: Căian, Bărăi, Gădălin, Vișa, Sava, Mureșenii de Câmpie, Bogaciu, Ungurași și Batin. Părintele Ioan a binecuvântat pe toți cei pe care i-a vizitat în aceste zile și împreună cu surorile s-a rugat pentru ei. I-au încurajat pe cei aflați în durere, pe cei singuri, pe cei bolnavi și pe cei aflați în diferite nevoi.
       Mulțumim tuturor binefăcătorilor, cu ajutorul cărora am reușit să ducem o rază de lumină și de speranță în casele semenilor noștri nevoiași – fraților noștri și mai ales o mare bucurie copiilor care au primit dulciuri, jucării și alte cadouri cu ocazia Crăciunului. Isus, Fiul Tatălui Ceresc, a venit pentru toți, s-a născut în peștera Betleemului pentru mântuirea noastră, pentru a ne aduce pacea și lumina Sa. El, să răsplătească însutit tuturor acelora care fac bine pentru Numele Său Sfânt.

Vestea Nașterii Domnului în Biserica „Sfânta Treime” din Feldru

27-12-2018

       În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2018, Vestea Nașterii Domnului a fost prezentată în Parohia ,,Sfânta Treime” din Feldru, de către grupul parohial de copii ,,Papa Ioan Paul al II-lea”, sub îndrumarea Sr. Maria Ignat, OSBM și a tinerilor din acest grup. Sceneta acompaniată de fluierul mânuit de Nicola Varvari, a condus credincioșii prezenți în vremea ,,Nașterii Pruncului Divin”, prin măestria micilor actori care s-au întrecut pe ei însăși. Moș Crăciun nu s-a lasat mult așteptat - a venit în grabă pentru a răsplăti osteneala și truda micilor actori.
             Laudă și mulțumire „Celui născut pentru a noastră mântuire”.

Sceneta Nașterii Mântuitorului în Catedrala din Lugoj

26-12-2018

      În seara zilei de 24 decembrie, ajunul Crăciunului, copiii și tinerii greco catolci din Lugoj, sub îndrumarea sorei Valentina Hădărău au prezentat sceneta Nașterii Domnului, în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”. Tinerii actori s-au bucurat foarte mult de prezența PS Alexandru Mesian, Pr. Baba Teodor, Pr. Narcis Pop și Pr. Ionuț Blidar. Au fost prezenți un mare număr de credincioși. Sceneta a fost foarte bine prezentată, copiii fiind bucuroși și fericiți că au putut să își pună în valoare darurile cu care sunt înzestrați.
       Fie ca Nașterea Mântuitorului să fie motiv de bucurie pentru noi toți.

Scenetă de Crăciun în Biserica „Sfântul Iosif” Gherla

24-12-2018

       În 23 decembrie 2018, duminică înainte de ajunul Crăciunului, la Biserica greco-catolică „Sfântul Iosif” din Gherla, copiii de la cateheză sub îndrumarea Sr. Valeria Bolfă, OSBM, au prezentat sceneta „Nașterea lui Isus la Betleem”. Pe parcursul scenetei s-au derulat momente de bucurie, de speranță, de îngrijorare, refuz, dar și de primire a Celui care a coborât pe pământ luând firea umană pentru mântuirea noastră.            
     Mântuitorul se naște, îngerii îl adoră, păstorii primesc minunea, magii vin să-l vadă pe Dumnezeescul Rege, îi aduc daruri, Irod se întristează și se răzbună pe noul venit, omorând copiii, iar Egiptul primește Familia Sfântă în exil.

    Copiii cuprinși de mare bucurie dar și de emoție, au interpretat rolurile cu mare seriozitate și trăire spirituală. La finalul scenetei au cântat câteva colinde, după care a sosit și așteptatul Moș Crăciun cu daruri pentru ei, promițindu-i că vor fi mai buni, venind duminica la Sfânta Liturghie. Sperăm, așa să fie!

Povestea de Crăciun

24-12-2018

       În Parohia „Sfântul Anton” de la Dej, duminică, 23 decembrie 2018, după Sfânta Liturghie a avut loc o minunată Poveste de Crăciun interpretată de copiii și tinerii de la cateheză, conduși de Sr. Daniela Tămaș, OSBM. Această Poveste de Crăciun a fost intercalată cu poezii și colinde care au vestit cu multă bucurie Nașterea Mântuitorului nostru Isus Cristos. La finalul programului, desigur, a ajuns și Moș Crăciun pentru a răsplăti cu daruri pe toți copiii și tinerii prezenți.
       „Noapte de vis, timp preasfânt, Dumnezeu râde blând. Pieptu-i varsă iubire, lumii dă mântuire, pace-n ea aducând”. Fie ca pacea, bucuria și iubirea lui Isus, să rămână mereu în inimile noastre.

Nașterea lui Isus interpretată de copii

22-12-2018

       Vineri, 21 decembrie 2018, în Capela Mănăstirii „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, copiii care frecventează orele de cateheză la mănăstire, conduși de maica Marcela Runcan, OSBM, au interpretat scena Nașterii lui Isus.
      În introducere, maica Marcela a relatat „Scrisoarea lui Isus de Crăciun”, prin care suntem invitați să facem loc lui Isus să se nască în viața noastră de sărbătoarea Crăciunului. Să ne amintim că Cel sărbătorit este Isus care ne invită să ne deschidem inima pentru a intra în ea: „lasă-Mă să mă nasc în sufletul tău, nu mă alunga afară prin păcat”.
        Copiii au interpretat diferite roluri prin care ne-au reamintit evenimentul Nașterii lui Isus în peștera Betleemului pentru mântuirea neamului omenesc. La finalul scenetei, capelanul mănăstirii pr. Ioan Pop a binecuvântat pe fiecare copil, implorând pacea Pruncului Divin pentru ei și familiile lor. Nașterea lui Cristos, să ne fie de folos!

Concert Caritabil de Colinde

17-12-2018

       Duminică, 16 decembrie 2018, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca, a avut loc un impresionant Concert Caritabil de Colinde. Programul a ânceput cu Utrenia, după care a urmat Sfânta Liturghie la ora 10.00, celebrată de capelanul mănăstirii pr. Ioan Pop. Concertul a început la ora 11.30 și a fost susținut de: Cvintetul de suflători de alamă” al Operei Române Cluj-Napoca, Corul Liceului „Inochentie Micu” dirijat de sr. Lucia Bumb, OSBM și Corul Surorilor Baziliene de la Mănăstirea Sfânta Macrina.
     Au fost interpretate colinde dintre cele mai frumoase, începând cu troparul Nașterii Domnului, pregătire pentru luminata sărbătoare a venirii Mântuitorului nostru Isus Cristos între noi oamenii. Concertul s-a desfășurat într-un context caritabil care a avut în vedere strângerea de fonduri pentru a veni în ajutorul persoanelor și familiilor sărace. Surorile vor pregăti pachete cu cele necesare pentru sărbătoarea Crăciunului și împreună cu părintele capelan vor vizita familiile nevoiașe din mai multe localități, astfel încât darul oferit să ajungă acolo unde trebuie.
       Mulțumim tinerilor din „Cvintetul de suflători de alamă” și tinerilor elevi din Corul Liceului „Inochentie Micu” dirijați de sr. Lucia, pentru disponibilitatea de a cânta pentru cei mai nevoiași. De asemenea, mulțumim tuturor participanților și binefăcătorilor care și-au deschis inima pentru a fi alături de cei aflați în nevoi. Darul oferit pentru ei va aduce o rază de bucurie pe fețele lor și va dispare pentru puțin timp preocuparea părinților pentru copiii lor (care de atâtea ori am auzit-o): ce le voi pune pe masă de Crăciun, pentru că nu am nimic? Iată că, acum vor avea ceva daruri pe masă.
       Sfântul Vasile cel Mare spune: „Când vrei să dai săracului pentru Domnul, datul este și dar și împrumut; este dar din pricină că nu mai nădăjduiești să ți se dea înapoi; este împrumut din pricina marii dărnicii a Stăpânului vare îți va plăti datoria în locul săracului”. Dumnezeu să primească darul și generozitatea dumneavoastră.
       Tuturor vă urăm să aveți parte de Sărbători binecuvântate și Anul Nou Fericit!

Prima Împărtășanie a copiilor în catedrala din Lugoj

11-06-2018

    Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, în Duminica a doua după Rusalii, 10 iunie 2018, a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru primirea celor trei copii la Prima Sfântă Împărtășanie. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Mons. Angelo-Narcis Pop vicar general și preoții concelebranți, pr. Teodor Baba  consilier eparhial şi protopop de Lugoj, pr. Ioan Pop protopop onorific și parohul catedralei, pr. Robi Trubianski paroh la Păru și pr. Narcis Ardelean paroh la Șanovița.
    Pregătirea catehetică a copiilor a fost făcută de către sr. Valentina Hădărău, OSBM, care ține și orele de religie pentru elevii greco-catolici din Lugoj. În dimineaţa zilei de sâmbătă, copiii au fost examinați de către Mons. Angelo-Narcis Pop vicar general și au fost admiși la sacramentul Sfintei Spovedanii.
      În ziua sărbătorii, copiii pentru Prima Împărtășanie, îmbrăcați frumos, alături de alţi copii şi tineri, s-au întâlnit la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru” unde s-au desfășurat orele de cateheză și au pornit în procesiune spre catedrală, însoţiţi fiind de sr. Valentina OSBM, de preoţi și de părinții lor. Cu mare bucurie și emoție sfântă copiii au primit pe Isus Euharisticul în inimile lor curate. La finalul Sfintei Liturghii au primit un dar și diplome în amintirea Primei Sfintei Împărtășanii. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă pregătită de părinții copiilor la sala de cateheză, după care au urmat momente de joacă și voie bună. 

Prima Împărtășanie a copiilor la Biserica „Bunavestire” din Baia Mare

11-06-2018

    "Sunt copil Isuse și aș dori să-ți spun, Tu mereu mă ajută să devin mai bun. Viața mea întreagă fă să te iubesc, Ție vreau în toate, Doamne să-ți slujesc"! Sunt versuri cântate de copiii care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie, duminică 10 iunie 2018, în Biserica Greco-Catolică „Bunavestire” din Baia Mare. Copiii au fost pregătiți de sr. Bernadeta Chindriș, OSBM, de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Dealul Crucii Baia Mare.
     Cu bucurie sfântă și cu nerăbdare copiii au așteptat să-l primească pe Isus în inima lor sub chipul smerit al pâinii și al vinului. La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Paroh Ioan-Cristinel Albu a oferit copiilor diplome și daruri pentru această însemnată zi din viața lor. Sărbătoarea copiilor a continuat în sala de cateheză cu o agapă pregătită de către părinți. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acești șapte copii care l-au primit pe Isus Euharisticul pentru prima dată în inimile lor și pentru părinții lor care și-au adus copiii la orele de cateheză.

Te voi lăuda, pentru că sunt o făptură aşa de minunată!

10-06-2018

     La Mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii din Baia Mare, Surorile Baziliene primesc diferite grupuri de persoane pentru: exerciții spirituale pentru preoți, preotese, laici, tineri; reculegeri, întâlniri cu caracter diferit, campus pentru copii sau chiar pentru odihnă. 
      În zilele, 06-09 iunie 2018, au avut loc exerciții spirituale pentru preotese și marianiste, la care au participat 13 persoane. Exercițiile au fost conduse de sr. Laurenția Bolfă OSBM, cu tema „Te voi lăuda, pentru că sunt o făptură aşa de minunată!” (Psalm 138,14). Locul unde este amplasată mănăstirea este minunat, o oază de pace și de liniște,  departe de zgomotul lumii - te invită la o adevărată întâlnire cu Domnul. Sfânta Liturghie a fost celebrată de preoții care slujesc la mănăstire, respectiv pr. Ember Emil-Marian și pr. Florin Marusciac paroh la biserica Sfântul Anton. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru creația Sa și pentru toate harurile primite.

Prima Sfântă Împărtășanie a copiilor la Gherla

28-05-2018

     În data de 27 mai 2018, ziua marelui praznic al Coborârii Spiritului Sfânt (Cincizecimea sau Rusaliile), în Parohia Greco-Catolică „Sfântul Iosif” din Gherla, un frumos număr de 10 copii au primit în mod solemn Trupul și Sâgele lui Cristos. Copiii au fost pregătiți pentru această sfântă întâlnire cu Domnul de către sr. Maria Ignat, OSBM, care pe parcursul întregului an a ținut orele de cateheză.
      Biserica a fost îmbrăcată în sărbătoare iar copiii îmbrăcați în hăinuțe albe, conduși fiind de sr. Maria, au înaitat spre altar cu lumânări aprinse, frumos împodobite. În fața altarului au fost întâmpinați de copiii care anul trecut au făcut Prima Sfântă Împărtășanie și au oferit fiecărui copil câte un trandafir, care apoi l-au oferit lui Isus. Alături de pr. prot. Alexandru Hruban, au concelebrat și alți preoți. La încheierea Sfintei Liturghii pr. Alexandru le-a înmânat copiilor Amintiri de la Prima Sfântă Împărtășanie și daruri, printre care cărți pentru continuarea formării în credință față de Dumnezeu. Mulțumim Domnului pentru acești minunați copii și pentru părinții lor, care se îngrijesc și de suflețelele lor.

„A învăța din bune practici”

04-05-2018

      În ziua de 03 mai 2018, Mănăstirea „Sf. Macrina” a Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca și-a deschis porțile pentru a primi pe studenții de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeş Bolyai pentru activitatea „A învăța din bune practici”. Grupul de studenți însoțit de lect. dr. Simona Ştefana Zetea au stat la mănăstire în prima jumătate a zilei, timp în care au putut vizita biserica mănăstirii, prima capelă a surorilor, micul muzeu, apoi au avut un moment de relaxare în grădină, după care au urmat discuții în sala de conferințe.
     Sora Laurenția Bolfă a stat la dispoziția grupului și le-a vorbit ceva din istoria surorilor baziliene, din activitatea lor clandestină, vocația la viața consacrată și mai ales din activitățile surorilor în prezent. Desigur că nu au lipsit întrebările din partea grupului, la care sora le-a dat răspunsul cuvenit. Domnul să binecuvânteze pe studenții noștri cu multe haruri, astfel încât fiecare să-și descopere vocația la care Domnul îl cheamă și să răspundă cu promptitudine și fidelitate chemării sfinte.

Copiii de la Grădinița „Sfânta Ana” în vizită la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca

17-05-2018

       Copiii de la Grădinița Confesională cu PP „Sfânta Ana” din Cluj-Napoca, însoțiți de educatoarele lor și de către câțiva părinți ai copiilor, în data de 15 mai 2018 (fiind săptămâna Școala Altfel), au vizitat Mănăstirea „Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene. La Grădinița „Sfânta Ana” avem cinci grupe de copii. Au venit în vizită la mănăstire trei grupe de copii: Grupa mică „Exploratorii”, a cărei educatoare este Sora Elisabeta Sângeorzan; Grupa mică „Campionii”, a cărei educatoare este Sora Cristina Fîrte și Grupa mare „Îngerașii”, având educatoare pe Sora Natalia Bontaș.
       Copiii au alergat în curtea și grădina mănăstirii, s-au jucat cu mingea, au servit gustărica și micul muzeu al surorilor. În biserică a avut loc un moment de rugăciune și laudă adusă bunului Dumnezeu. Au petrecut o zi deosebită la „casa surorilor” bucurându-se de momentele de rugăcine și de priveliștea minunată a grădinii.
        Azi, în ziua sărbătorii Înălțării Domnului nostru Isus Cristos la cer, au vizitat Mănăstirea noastră copiii de la Grădinița „Sf. Ana” din Grupa „Curcubeului” împreună cu educatoarea lor Sora Maximiliana Șanta.
      Aveți copil pentru a fi înscris la grădiniță pentru anul școlar 2018-2019? Vă așteptăm cu drag la Grădinița Confesională cu PP „Sfânta Ana”. Pentru detalii vizitați www.gradinitasfantaana.ro

Exerciții spirituale pentru preoți la Mănăstirea „Sf. Maria” din Baia Mare

11-05-2018

      „Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu, şi odihniţi-vă puţin”  (Marcu 6,31). După cum Isus și-a invitat apostolii într-un loc retras pentru că erau mulți cei care îi căutau, tot așa și preoții din eparhia greco-catolică de Maramureș au simțit chemarea lui Isus de a se retrage într-un loc prielnic de rugăciune și reculegere.
       Astfel că, în perioada 30 aprilie-03 mai 2018, la Mănăstirea „Sfânta Maria” a Surorilor Baziliene din Baia Mare a avut loc prima serie de exerciții spirituale pentru preoți sub îndrumarea spirituală a pr. Olivo Bosa, SJ. Tema exercițiilor din aceste zile a fost Preasfânta Treime, la care au participat 13 preoți. A doua serie de exerciții spirituale pentru preoți a avut loc în perioada 07-10 mai 2018, sub îndrumarea spirituală a pr. Henryk Urban SJ, cu tema: Sfințenia, la care au participat 17 preoți. 
      Mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest minunat loc de rugăciune și de pelerinaj la Preacurata Fecioară Maria, care prin însăși natura care ne înconjoară și frumusețea de aici, ne invită la unirea cu Dumnezeu, aducându-I laudă și mulțumire pentru binefacerile Sale.

Relaxare și bucurie pe Muntele Mic

29-04-2018

        Sâmbătă, 28 aprilie 2018, sr. Valentina Hădărău, OSBM, împreună cu pr. Robi Trubiansky au organizat o ieșire în natură, cu copiii și tinerii de la cateheză, la Muntele Mic. Au fost momente minunate de relaxare, joacă, rugăciune și comuniune. Departe de mijloacele moderne de comunicare, copiii au comunicat între ei prin gesturi de iubire și prietenie, jocuri, intuiție și inovație, prin care au scos la lumină darurile minunate cu care Domnul i-a înzestrați într-un mod atât de plăcut. Mulțumim lui Dumnezeu pentru  darul creației, al naturii și al acestor copii și tineri atât de minunați.

Vizita Nunțiului Apostolic la Mănăstirea Surorile Baziliene din Lugoj

22-04-2018

     Sâmbătă, 21 aprilie 2018, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj au avut bucuria să primească vizita Excelenței Sale Miguel Maury Buendia, Nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, care în zilele 20-23 aprilie a efectuat vizita pastorală în Eparhia greco-catolică de Lugoj. Excelența Sa a fost însoțit de către Mons. Fernando Duarte Barros Reis, secretar al nunțiaturii apostolice, PS Alexandru Mesian, Episcop al eparhiei de Lugoj și Mons. Angelo Pop, vicar general.
        Onorații oaspeți au fost întâmpinați de surori la poarta mănăstirii și au fost conduși spre capelă, iar după un moment de rugăciune Excelența Sa Nunțiul Apostolic a binecuvântat surorile. S-a continuat cu o agapă fraternă și momente de comuniune. Nunțiul a dorit să cunoască istoria mănăstirii surorilor și misiunea lor. Sora Valentina a povestit istoricul mănăstirii și din apostolatul surorilor la Lugoj, începând cu anul 1990, la câteva luni după preluarea catedralei de către PSS Ioan Ploscaru, care a fost retrocedată de către Mitropolitul ortodox Nicolae Corneanu, amândoi de pie memorie. 

Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare

27-04-2018

 

Vizită la Casele de Bătrâni din Lugoj

10-04-2018

       A doua zi de Paști, 09 aprilie 2018, surorile baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj, au vizitat cele două case de bătrâni din localitate. Părintele Ionică Pop a celebrat Sfânta Liturghie pentru cei vârstnici și bolnavi, iar cei care au dorit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. În încheierea Sfintei Liturghii, părintele a ținut un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru cei care trăiesc în aceste case și au cântat împreună Cristos a înviat!
     La final, surorile au împărțit daruri tuturor, iar cei care nu au putut participa la Sfânta Liturghie, au fost vizitați în camerele lor și au fost încurajați în suferințele lor, asigurându-i că se roagă pentru ei. 

Scenetă „Învierea lui Isus” la Lugoj

09-04-2018

        În ziua Marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Isus Cristos, din 08 aprilie 2018, după Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala Coborârea Spiritului Sfânt, elevii de la cateheză pregătiți de Sora Valentina Hădărău au prezentat o scenetă care reprezenta Învierea lui Isus. Sceneta a fost foarte frumoasă, bine pregătită și copiii au jucat foarte bine rolurile. L-au prezentat pe Isus cel Înviat care s-a arătat apostolilor, apoi reacția de necredință a lui Toma, Maria Magdalena care L-a văzut pe Isus cel Înviat, îngerii de la mormântul lui Isus Înviat. De asemenea au reprezentat pe Luca și Cleopa mergând spre Emaus  și care l-au întâlnit pe Isus în drumul lor.
    La scenetă a participat și Preasfințitul Alexandru Mesian, eparh al eparhiei greco-catolice de Lugoj, alături de preoții slujitori la Catedrală, precum și credincioșii perezenți în ziua de Paști la Sfânta Liturghie. Învierea Domnului nostru Isus Cristos să învie și sufletele noastre la o credință, speranță și iubire tot mai mare.

Bucuria celor nevoiași

05-04-2018

     Cu ocazia  Sfintelor Paști, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj au pregătit pachete pentru familiile nevoiașe din oraș și din Buziaș. De asemenea au vizitat mai multe familii nevoiașe din satul Drăgoiești (la 20 Km de Lugoj), oferindu-le pachete cu alimente, dulciuri pentru cei mici și rechizite școlare. A fost o mare bucurie pentru familiile vizitate de surori și de darurile primite.
    Bunul Dumnezeu să răsplătească înșeptit tuturor binefăcătorilor care într-un fel sau altul au contribuit la bucuria celor mai nevoiași, sub chipul cărora se ascunde însuși Isus Cristos. 

Scena Patimilor lui Isus la Mănăstirea Sf. Anton din Gherla

05-04-2018

     Marți, 03 aprilie 2018, din Săptămâna Patimilor Domnului nostru Isus Cristos, la Mănăstirea Sfântul Anton de la Gherla, copiii de la cateheză pregătiți de sr. Valeria Bolfă, OSMB au parcurs în jurul bisericii „Drumul Crucii lui Isus”, punctând cele paisprezece stațiuni ale pătimirii Domnului. Copiii au fost foarte emoționați în imitarea acestei scene a patimilor Domnului.
     Au participat preoții din Gherla și din împrejurimile Gherlii, surori baziliene de la Mănăstirea Buna Vestire din Gherla, precum și credincioși care au dorit să participe la acest sfânt moment de rugăciune.

„Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25,40)

02-04-2018

      În săptămâna Floriilor, surorile baziliene însoțite de pr. Ioan Pop capelanul Mănăstirii „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, au vizitat mai multe familii nevoiașe din diferite sate din Maramureș (Suciu de Sus, Suciu de Jos, Molișet, Larga, Strâmba) și din județul Cluj (Sava, Mureșenii de Câmpie, Bogaciu, Mintiu, Băița și Cămărașu) oferindu-le pachete cu alimente și îmbrăcăminte. S-au rugat cu unele familii și cu copiii, iar pr. Ioan le-a oferit binecuvântarea.
      Sunt mulți cei care suferă din diferite cauze, sunt mulți frați de-ai noștri în mari nevoi sufletești și trupești, sunt multe persoane bolnave și singure care așteaptă ca cineva să le deschidă ușa și să le spună un cuvânt de încurajare și de speranță, dar din păcate nu se prea întâmplă și continuă să trăiască în suferință. Surorile au întâlnit și mulți copii, care chiar dacă trăiesc în sărăcie din ochii lor radiază bucuria, lumina și speranța. Aceștia sunt iubiți de Domnul, copiii, după exemplul cărora suntem invitați să trăim.
     Mulțumim tuturor binefăcătorilor, credincioșilor noștri, Asociației „Padre Pio” și altora, datorită cărora s-a putut realiza și în acest an, înainte de Sfintele Paști, acest gest de ajutorare a fraților noștri aflați în nevoi. Bunul Dumnezeu să răsplătească însutit fiecăruia.

Calea Crucii pe Dealul Crucii de la Baia Mare

02-04-2018

      În perioada Postului Mare, mai ales în ultimele săptămăni, diferite grupuri de sute de credincioși greco-catolici și romano-catolici din unele parohii din Baia Mare și din alte parohii, însoțiți de preoții lor, au urcat la Mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii pentru a se ruga Calea Sfintei Crucii. Printre credincioși a fost prezent și Preasfințitul Vasile Bizău, episcop al Eparhiei greco-catolice de Maramureș.
    Cu credință, cu sacrificiu și cu iubire, credincioșii s-au rugat în fața celor paisprezece stațiuni în cinstea drumului străbătut de Domnul nostru Isus Cristos, purtându-și crucea păcatelor noastre pentru mântuirea întregului neam omenesc. Bunul Dumnezeu să le primească rugăciunea, osteneala și să le împlinească dorințele lor bune.
    Surorile Baziliene au primit credincioșii cu multă ospitalitate și s-au rugat împreună cu ei iar la finalul rugăciunii i-au servit cu ceai cald și cu produse aduse de credincioși. A fost cu adevărat o agapă fraternă.

Hramul Mănăstirii Buna Vestire din Gherla

26-03-2018

      În seara de sâmbătă, 24 martie 2018, Surorile Baziliene au sărbătorit hramul Mănăstirii „Buna Vestire”, din Gherla. Programul de rugăciune a avut loc în capela mănăstirii şi a început cu Vecernia sărbătorii, continuând apoi cu Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu și un sobor de preoți, printre care amintim pe pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Edmund Dujardi capelan al mănăstirii Buna Vestire din Gherla, pr. Ioan Pop capelan al mănăstirii Sf. Macrina de la Cluj, pr. Laurean Daboc protoegumen OSBM, pr. Florin Isac ceremonier, pr. Gabriel Marincaş paroh în Gherla și alţi preoți din Protopopiatul Gherla. A participat maica Marcela Runcan, superioara provincială și surori baziliene din toate comunităţile Provinciei „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”. De asemenea, au participat mulți credincioşi laici.
       Preasfințitul Florentin a început cuvântul de învățătură astfel: „Ne aflăm aici, la Mănăstirea Buneivestiri a Maicii Domnului, la o celebrarea de bucurie care este o «bună vestire» pentru Biserica noastră, la Gherla, o oază de rugăciune, de lumină, de caritate, pe care contăm în Eparhia noastră. Dumnezeu a ales-o pe Maria, a pregătit-o, i-a pregătit și acel locaș în care El Însuși urma să vină. De aceea, imnografia este foarte frumoasă în aceste zile. De exemplu, un stih de la Vecernie împreunează toate valențele simbolice pe care Maria le are…”. Au fost rostite apoi câteva cuvinte despre Marșul Vieții, manifestarea ProLife care se organizează în mai multe localități din Eparhia de Cluj-Gherla în comuniune cu sute de oraşe din toată ţara, pentru a transmite lumii un mesaj, acela că, viața este sfântă.
         La încheiere PS Florentin a mulţumit maicii Marcela pentru invitaţia de a participa la această bucurie a Bisericii. Preasfinţia Sa a dorit să lase Surorilor „un semn a trecerii noastre pe aici și al bucuriei sărbătorii”, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria «mai cuprinzătoare decât cerurile». De asemenea, sora Brigita bontaș, superioara mănăstirii din Gherla a oferit Preasfinţiei Sale un dar, după care sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra noastră, pentru ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, rugându-o să ne aibă în paza Sa maternă și pe mai departe. 

Veghe de rugăciune de Ziua Vieții Consacrate, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca

05-02-2018

    În sărbătoarea Prezentării lui Isus la Templu, la 40 de zile de la Nașterea Sa, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a dorit ca persoanelor consacrate să li se atribuie o sărbătoare și nu putea alege una mai bună decât ziua de 2 februarie. Persoanele consacrate s-au oferit lui Dumnezeu prin trăirea sfaturilor evanghelice și prin imitarea modului de viață a lui Isus Cristos.
   Sâmbătă, 3 februarie, călugării şi călugăriţele din diferitele ordine, congregaţii şi institute de viaţă consacrată de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, cu superiorii şi superioarele lor, s-au reunit la Mănăstirea „Sf. Macrina” a Surorilor Sf. Vasile cel Mare, din Cluj-Napoca. Programul de rugăciune a fost pregătit de Surorile Baziliene. Au participat şi laici, între care membri ai ordinelor terţiare şi asociaţiilor eparhiale, grupul de adoraţie „Triumful Inimii Neprihănite”, tineri din ASTRU, studenţi teologi, preoţi, împreună cu PS Florentin, pr. Călin Bot vicar general şi pr. consilier Ioan Pop, capelan al mănăstirii. Fiind în drum spre Sinodul Episcopilor care va avea în centrul atenției tinerii și biserica, au fost invitați mai mulți tineri.
     Cinci tineri au dat mărturie despre relația lor cu persoanele consacrate și despre așteptările lor. Emanuela, studentă, din Sângeorz-Băi, este în contact cu Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, Carina, care încă de la vârsta de 3 ani (de la Grădinița „Sf. Ana”), este în contact cu Surorile Baziliene, precum și cu Frații Bazilieni; Krista din Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”; Robert, student, originar din Moldova, care frecventează Centrul Manresa al călugărilor Iezuiţi; de la ASTRU tânăra Paulina din Polonia, care a rămas în relaţie de prietenie cu tinerii clujeni de când i-a primit la ea acasă, cu ocazia ÎMT Polonia, 2016. Mărturiile lor au fost emoționante, de suflet, s-au simțit bine în preajma persoanelor consacrate, ne văd ca persoane dăruite pentru Dumnezeu și pentru aproapele – au nevoie de noi, pentru că tinerii de azi trec prin momente dificile și sunt puțini cei care pot să le lumineze calea și să-i ajute în frământările lor.
    În cuvântul de învățătură, PS Florentin l-a dat de exemplu pe Sf. Ioan Paul al II-lea care a fost un tânăr ca și ceilalți, a lucrat într-o carieră de piatră, dar a știut să folosească darurile primite de la Dumnezeu și s-a lăsat călăuzit de Cuvântul Său și iată, azi este sfânt. A fost o seară minunată de rugăciune și de comuniune pentru care aducem mulțumire Domnului pentru cel mai mare dar al vieții și apoi pentru darul chemării și al consacrării noastre. Celebrarea s-a încheiat cu agapa fraternă.
   Duminică, 4 februarie, sărbătoarea a continuat la catedrala Schimbarea la Față, unde persoanele consacrate au participat la Sf. Liturghie Arhierească. La finalul Sf. Liturghii, sr. Andreea Axenie, OSBM și fr. Dominic Huja, OSBM au dat mărturie despre bucuria de a trăi viața consacrată. S-a încheiat cu binecuvântarea oferită de PS Florentin fiecărei persoane consacrate și celor prezenți. Rugăm pe Bunul Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, să ne binecuvânteze cu cele mai alese haruri pentru a putea trăi vocația noastră după Inima lui Isus, lăudându-L și slujindu-L pe El și pe cei pe care Domnul îi pune în calea noastră. Foto: Viorica Sabo

Ziua Vieții Consacrate la Baia Mare

03-02-2018

     În cel de-al 22-lea an dedicate Zilei Mondiale a Vieții Consacrate, în ziua de 2 februarie, când biserica sărbătorește Prezentarea lui Isus la Templu, călugării și călugărițele de pe întreg teritoriul eparhiei greco-catolice de Maramureș, dar și din dieceza romano-catolică de Satu Mare, s-au reunit în acest an la Baia Mare, în biserica Sfânta Maria. Împreună au participat la Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de către PS Vasile Bizău, împreună cu un sobor de preoți. Surorile Baziliene ajutate de celelalte persoane consacrate, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.
     Preasfințitul Vasile a spus că "Viața consacrată este în lumea aceasta semnul concret al veacului care va veni, dar care este în același timp și prezent, nu este un veac total străin, ci este nou și împlinitor, prezent în sămânță, la fel cum Împărăția lui Dumnezeu este prezentă în inimile celor care deja au primit-o din Evanghelie. Ea trebuie doar să crească, să înflorească și să dea rod".
     La sfârșitul Sfintei Liturghii, sr. Ioana Bota, superioara Mănăstirii Baziliene „Sfânta Maria” din Baia Mare, a vorbit despre viața consacrată și bucuria de a-L urma pe Cristos. În cele ce urmează redăm ceva din cuvântul rostit: ”Persoanele consacrate sunt semn al lui Dumnezeu în diferite locuri, sunt aluatul care face să crească o societate dreaptă și fraternă, sunt profeție de împărtășire cu cei mici și cei săraci. Viața consacrată este un dar al lui Dumnezeu, un dar al lui Dumnezeu oferit Bisericii, un dar al lui Dumnezeu oferit poporului Său!” Pe Dumneavoastră părinți, vă îndemn să nu vă fie frică dacă copiii se vor îndrăgosti de Isus Cristos. A avea un fiu sau o fiică în serviciul lui Dumnezeu este nu numai o onoare ci este și cea mai mare binecuvântare. Istoria ne dovedește că, multe mame, conștiente de aceasta și-au consacrat fii lui Dumnezeu, încă de pe când se găseau în sânul lor. Iată ce spune un mare mistic: De fiecare dată când Isus spune cuiva ,,urmează-mă,, zice: <<…. te voi conduce pe Tabor și vei vedea gloria Mea. Te voi duce apoi pe Calvar unde vei împărtăși crucea Mea ca o lecție de iubire. Te voi conduce și în Cenacol pentru a-ți dărui din puterea și din bucuria Spiritului Meu Sfânt. Și în sfârșit te voi conduce la Dumnezeu Tatăl! Și pentru singurul fapt că tu ai ales să Mă urmezi, voi putea spune Tatălui:  Iată ce ți-am adus, iată ce am făcut pentru Tine! Iată roadele morții Mele pe cruce. Un alt fiu al Tău, un alt fiu al iubirii la fel cum am fost Eu, iată discipolul Meu iubit și preferat >>.
     Dacă, noi, azi suntem aici în Biserică mulțumim în primul rând lui Dumnezeu Tatăl Atotputernicul pentru mila şi dragostea Sa nemărginită. Ne-a ajutat să depășim dificultățile din anii grei ai  comunismului și ne-a demonstrat că indiferent de evenimente, continuă a chema discipoli care să-L urmeze şi la fel continuă a construi Împărăţia iubirii Sale în orice loc şi în orice epocă a istoriei.  În încheiere ne rugăm împreună cu Preacurata Fecioară Maria, Mama Bisericii și Mama noastră pentru toate  persoanele consacrate din lumea întreagă pentru ca ea să ne mijlocească tuturor de la Fiul Său, darul plinătății luminii dumnezeiești: pentru a trăi în ascultare de Cuvântul lui Dumnezeu, în umilința urmării lui Cristos și în ascultarea șoaptelor Spiritului Sfânt.

Ziua Vieții Consacrate la Lugoj

03-02-2018

      Surorile Baziliene din Lugoj împreună cu Surorile de Caritate „Sfânta Ioana Antida” au sărbătorit  Ziua Veții Consacrate în 2 februarie, la catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”. Surorile, purtând în mâini lumânări aprinse ca simbol al luminii lui Cristos, au înaintat spre altar în procesiune, fiind  conduse de pr. Ionică  Pop parohul catedralei. Fiecare soră a primit o floare albă din partea credincioșilor, în semn de gratitudine și recunoștință pentru ceea ce sunt surorile în biserică și în societate.
      Au patricipat la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Ionică la care au dat și răspunsurile. Părintele a invocat o ectenie specială  și mai multe rugăciuni pentru persoanele consacrate și pentru vocații la viața de preoție și de călugărie, iar în cuvântul de învățătură, a scos în evidență într-un mod foarte frumos valoare vieții consacrate și rolul persoanelor conscrate în biserică și în ziua de azi .
      La finalul Sfintei Liturghii, părintele  Ionică împreună cu credincioșii din catedrală  au cântat surorilor  La mulți ani!  și le-au felicitat pentru vocația lor de dăruire lui Dumnezeu și slujirii aproapelui. Mulțimim Bunului Dumnezeu pentru darul Vieții Consacrate pe care ni l-a dăruit nouă și la multe alte persoane din biserică, și-L rugăm să ne asiste mereu cu harul Său pentru a putea urma pe Cristos în ascultare, sărăcie și castitate, iubindu-L cu o iubire neîmpărțită, în slujire față de toți aceea pe care Domnul îi pune în drumul vieții noastre.

Sceneta de Crăciun în parohia Sf. Anton, Dej

24-12-2017

        În ajunul Crăciunului, după Sf. Liturghie, în parohia „Sf. Anton” de la Dej, copiii si tinerii de la cateheză, îndrumați de sr. Daniela Tămaș, OSBM, au prezentat sceneta Nașterii lui Isus. Au fost prezenți părinții copiilor și mulți credincioși, care s-au bucurat să primească vestea minunată și tainică, prin gura celor mici, care au fost plini de bucurie, precum îngerii și păstorașii din Betleem.
         La finalul programului a sosit și Bătrânul Moș Crăciun, mult așteptat de cei mici, dar și de cei mai mari, care a venit cu daruri pentru a răsplăti pe cei cuminți și pe cei care merg la biserică. Sărbători fericite și binecuvântate tuturor!

Ultima zi din an la Mănăstirea Sf. Macrina

02-01-2018

       Aducem laudă și mulțumire bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările care le-a revărsat asupra noastră și în acest an. Din darul Domnului, ne-am bucurat să-l avem în mijlocul nostru pe PS Florentin Crihălmeanu, eparhul locului, în ultima zi din an la Sf. Liturghie, precum și la programul din noaptea de Anul Nou.
        După cum obișnuim, trecerea în nou an, o facem în rugăciune. Am început cu Ora de adorație și am continuat cu Sf. Liturghie celebrată de PS Florentin împreună cu pr. prot. Marius Mureșan de la Borșa și pr. capelan și consilier eparhial Ioan Pop. Când ceasul a bătut ora 24.00, împreună cu noi și clopotele au cântat „Sfânt, Sfânt, Sfânt e Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de mărirea Lui”!
       La Sf. Liturghie, în sărbătoarea Sf. Vasile, surorile baziliene, am făcut reînnoirea voturilor călugărești. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a mai dăruit un an, în care îL rugăm, să ne ajute să-L mărturisim că El este Domnul, Viu, iubitor de oameni și milostiv! 
Vă urăm tuturor, să aveți Un An Nou Binecuvântat cu multe roade!

Sărbătoarea Nașterii lui Isus în parohia din Feldru

27-12-2017

        Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost marcată şi în Parohia ,,Sfânta Treime" din Feldru (BN), în 26 decembrie 2017, de grupul de copii şi tineri ,,Papa Ioan Paul al II-lea", care au redat evenimentul prin măiestria lor, sub îndrumarea Sr. Maria Ignat, OSBM.
        Copiii parcurg dialogul stelelor care se pun la dispoziţia lui Dumnezeu pentru a lumina cerul în noaptea sfântă, îngerul Gabriel binevesteşte Fecioarei taina întrupării iar Iosif şi Maria se pun în mişcare spre ,,casa pâinii". Păstorii se bucură, magii urmează steaua, Irod se tulbură, iar Pruncul se descoperă omenirii întregi, înfăşat în scutece, într-o iesle sărăcăcioasă. 
       Cei mari au retrăit misterul prin strădania tinerelor vlăstare care s-au străduit să transpună  atmosfera trecutului - prin naturaleţea şi gingăşia lor. Colindele au răsunat în parohia îmbrăcată în sărbătoare iar Bătrânul Moș Crăciun cu paşi grei și-a făcut apariţia pentru a răsplăti pe cei care au ostenit cu bucurie, pentru sărbătoarea lui Isus. Tuturor  vă dorim un An cu Isus în braţe!   Sr. Maria Ignat, OSBM.

Scena Nașterii lui Isus în parohia Bunavestire Baia Mare

18-12-2017

         În data de 17 decembrie 2017, un grup de copii de la cateheză, pregătiți sr. Bernadeta Chindriș, OSBM,  au prezentat sceneta Nașterii lui Isus în peștera din Betleem, în Biserica „Bunavestire” din Baia Mare. La finalul scenetei, copiii și părinții au fost invitați de părintele paroh și vicar general Albu Cristinel, la sediul parohiei la o agapă. Moș Crăciun urma să vină în ajunul Crăciunului pentru toți copiii din parohie.

Scenetă de Crăciun în catedrala greco-catolică din Lugoj

26-12-2017

         După cum este obiceiul, în seara din ajunul Nașterii Domnului nostru Isus Cristos,  în catedrala greco-catolică din Lugoj, după concertul de colinde susținut de corul catedralei, a avut loc sceneta de Crăciun, prezentată de copiii și tinerii catedralei, conduși de sr. Valentina Hădărău, OSBM. Micii actori și-au interpretat foarte frumos rolurile.
         Alături de preoții catedralei, a fost prezent și PSS Episcop Alexandru Mesian care a mulțumit surorilor pentru efortul depus în realizarea acestei scenete, precum și actorilor care au jucat această minunată scenă a bucuriei, pentru mântuirea neamului omenesc. S-au bucurat părinții copiilor, precum și credincioșii care au participat în număr mare la programul din ajunul Crăciunului. Desigur, la finalul scenetei, a sosit și Moș Crăciun pentru a aduce daruri celor mici și cuminți. Nașterea Domnului nostru Isus Cristos, să ne fie de folos! Sărbători fericite și binecuvântate!

Colindă la casele de bătrâni din Lugoj

28-12-2017

          A treia zi de Crăciun Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj, au vizitat cele două case de bătrâni din localitate. Este o tradiție de ani de zile, ca de sărbătoarea Crăciunului și a Paștilor, surorile să viziteze persoanele în vârstă de la cele două case. Surorile au fost însoțite de familia Ciorogaru. Au colindat împreună, ducând vestea Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos și au împărțit iconițe și daruri tuturor. I-au încurajat în suferințele lor le-au urat sănătate și Un an nou binecuvântat!

Scenetă de Crăciun în parohia „Sf. Iosif” Gherla

25-12-2017

        Duminică, 24 decembrie 2017, după Sfânta Liturghie celebrată în biserica greco-catolică „Sf. Iosif” din Gherla, copiii de la cateheză pregătiți de Sr. Valeria Bolfă, OSBM, au prezentat sceneta ”Nașterea lui Isus la Betleem”. Au participat 30 de copii. Micii actori s-au străduit să-și interpreteze rolurile cât mai bine, impresionând pe cei prezenți. A participat pr. prot. Alexandru Hruban, pr. Edmund Dujardi, surori baziliene, părinții și rudele copiilor și mulți credincioși.
        Copiii au colindat și i-au cântat lui Moș Crăciun. La finalul programului a sosit și Moș Crăciun cu darurile mult așteptate. Moșul le-a spus copiilor că cel mai frumos dar este
Isus, care s-a născut Om, este ziua Lui de naștere și trebuie să-L sărbătorim, să-L iubim și să-L primim în inima noastră.  Sora Valeria Bolfă, OSBM.

Moș Crăciun cu daruri pentru copiii romi

23-12-2017

       Vineri, 22 decembrie 2017, la Mănăstirea ”Buna Vestire” din Gherla, surorile baziliene au primit un grup de copii romi însoțiți de unii dintre părinții lor, veniți din localitatea Silivaș (CJ). Au prezentat un program frumos cu colinde și poezii, de Nașterea Domnului nostru Isus Cristos.  Copiii au fost pregătiți de Sr. Maria Ignat, OSBM, care se ocupă de educația și formarea lor.
         La finalul programului a sosit și Moș Crăciun cu daruri pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Mare le-a fost bucuria să primească un dar, să vestească Nașterea Domnului prin colinde și mai ales să fie primiți, să se simtă iubiți și respectați de surori. Dumnezeu a lăsat cerul și a venit pe pământ, pentru ca toți oamenii să simtă iubirea Sa nemărginită pentru ei.

Bucurie și ajutor celor nevoiași - Lugoj

18-12-2017

         Cu ocazia Zilei Mondiale a Săracului declarată de către Sfântul Părinte Papa Francisc, în data de 18 noiembrie 2017, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj, au oferit o masă bogată pentru aproximativ 25 de săraci. Surorile au pregătit mesele în incinta mănăstirii, unde au putut servi cu multă dăruire pe frații noștri aflați în nevoi. Aceștia au exprimat cu mulțumire și bucurie: ”de mult nu am mai mâncat o ciorbă caldă și așa mâncare – să vă fie pomană surorilor”!
       
  Înainte de sărbătoarea Crăciunului, Surorile au vizitat mai multe familii nevoiașe din satul Drăgoiești (la 20 Km de Lugoj). S-a putut observa o rază de lumină și de bucurie pe fețele copiilor și a celor mai mari. Bunul Dumnezeu să răsplătească cu haruri imbelșugate pe binefăcătorii beneficiarilor.

Daruri, colind și binecuvântare celor nevoiași!

18-12-2017

        Aducem laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu că și în acest an, joi 15 decembrie, surorile baziliene de la Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj-Napoca, împreună cu pr. capelan Ioan Pop, dl. dr. Tudor și studentul Ghiță, au mers în întâmpinarea persoanelor nevoiașe din localitatea Borșa (CJ). Însoțiți de domnișoara Camelia Cherecheș, asistent social la Borșa, au vizitat 40 de familii nevoiașe. În fiecare casă, au ascultat parte din istoria lor dureroasă, s-au rugat împreună, iar înainte de plecare toți au fost binecuvântați de pr. Ioan Pop, lucru care i-a mulțumit și le-a mângâiat inima.
          În data de 16 decembrie, din nou, surorile însoțite de fratele Dominic, călugăr bazilien și domnișoara Irina, colaboratoare a Asociației Padre Pio din Cluj-Napoca, au vizitat alte 50 de familii din localitățile: Gădălin, Bărăi, Coasta, Luna de Jos și Dăbâca. Pe fețele tuturor s-a putut observa o rază de bucurie la primirea darurilor și a colindătorilor (toți au fost colindați). Copiii au primit jucării și dulciuri, iar cei mari, haine și alimente.
        Mulțumim tuturor binefăcătorilor noștri, cu ajutorul cărora prin pachetele realizate pentru beneficiari, s-a putut transmite și o rază de lumină, de bucurie și de mângâiere celor nevoiași, înainte de marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos, născut în peștera sărăcăcioasă și rece din Betleem.
            Vă dorim tuturor sărbători luminate și binecuvântate!  Surorile baziliene.

Formare permanentă intercongregațională

03-12-2017

         Surorile Baziliene, au organizat o zi de formare intercongregațională, care s-a desfășurat în data de 02 decembrie 2017, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. Invitat special pentru această zi de formare a fost pr. Marius Taloș, SJ, superiorul regional al iezuiților din România.
          Tema propusă de către pr. Marius pentru această întâlnire a fost una interesantă: Ascultare generativă. Oare ce înseamnă acest tip de ascultare? Redăm raspunsul oferit de pr. Marius: Ascultarea Generativă favorizează conexiunea între cel care vorbește și cel care ascultă, fapt care generează noi posibilități de acțiune pe care niciuna dintre cele două părți implicate în conversație nu le-a prevăzut înainte de a începe dialogul. În prima parte a zilei s-a vorbit de Ascultarea Generativă a Mariei iar în partea a doua a zilei: Cum să-L ascult pe Dumnezeu și pe aproapele. Au fost momente de reflecție personală și întâlniri în plen unde s-au purtat discuții foarte dinamice. 
          Au participat Surori Baziliene din toate comunitățile provinciei (Cluj, Gherla, Baia Mare, și Lugoj), Surori din Congregația Maicii Domnului de la Cluj, Blaj și Sighet, părinți și frați bazilieni de la Cluj, Molișet și Mintiu Gherlii. Am avut în mijlocul nostru și o prezență de la Surorile Franciscane de Assisi, Surorile Franciscane Sărace de Sf. Familie din Mallersdorf (aflate la Cluj pentru alte cursuri de formare) și de la Surorile Sociale din Cluj.

          A fost o zi de binecuvântare și de bucurie, în care am experimentat iubirea lui Dumnezeu, fraternitatea, comuniunea și iubirea aproapelui. Programul s-a încheiat cu rugăciunea Acatistul Maicii Domnului, celebrat de către pr. Marius Taloș, SJ și de pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii „Sfânta Macrina”. Aducem mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această minunată zi, căruia I se cuvine lauda și gratitudinea noastră.

Exerciții spirituale la Mănăstirea „Sf. Maria” din Baia Mare

01-10-2017

      În perioada 28-30 septembrie 2017, la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, au avut loc exerciții spirituale pentru preotese și persoane din Reuniunea Mariană, din Eparhia de Maramureș. Exercițiile au fost conduse de sr. Laurenția Bolfă, OSBM, de la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca.
        La Mănăstirea Surorilor Baziliene din Dealul Crucii, grupul a fost întâmpinat de sr. Ioana Bota, superioara mănăstirii și de alte surori din comunitate care au oferit Bun Venit și o călduroasă ospitalitate. Au fost zile de har și de binecuvântare în acest loc minunat, oază de liniște și de pace, tocmai un loc prielnic pentru întâlnirea cu Dumnezeu.

Deschiderea Anului Catehetic 2017-2018 la Lugoj

18-09-2017

       Sâmbătă, 16 septembrie 2017, a avut loc deschiderea „Noului An Catehetic”, în Catedrala greco-catolică din Lugoj. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către  pr. Pop Ioan, parohul Catedralei, și de pr. Robert Trubiansky, paroh în parohia Păru, care celebrează Sfânta Liturghie în fiecare dumincă seara în Catedrala din Lugoj, pentru copii și tineri.
       Înainte de începerea Sfintei Liturghii, tinerii și copiii conduși de sr. Valentina Hădărău, au pornit în procesiune de la ușa catedralei spre altar, aducând fiecare în mâini manualele de religie din care vor învăța și se vor forma în noul an catehetic, precum și alte manuale școlare. Copiii și tinerii au participat cu mare bucurie și entuziasm la această ceremonie și au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au și împărtășit. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a făcut un „Te Deum” pentru început de an școlar, după care pr. Robert a predicat copiilor.
       După Sfânta Liturghie, copiii  împreună cu părinții, au fost invitați de către Surorile Bazilienela la „Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului” unde au fost așteptați cu o agapă frățească. Copiii s-au jucat și s-au recreat în curtea mănăstirii. Mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra noastră și în această zi, și-L rugăm să binecuvânteze pe copiii împreună cu părinții lor cu multe și bogate haruri.
NB.  Orele de religie pentru elevii din clasele I-XII sunt ținute de către sr. Valentina Hădărău, în fiecare sâmbătă, la Casa Memorială „Ep. Ioan Ploscaru”, Str. I.P. Bănăţeanu, nr. 10.  Sunteți așteptați cu drag!

Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Lugoj

09-09-2017

      Joi seara, 7 septembrie 2017, am sărbătorit cu mare bucurie hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, a surorilor baziliene din Lugoj. Am fost onorate să-L avem în mijlocul nostru pe PS Alexandru Mesian – Ierarhul locului, care a venit însoțit de către mons. Angelo Pop, vicar general. Preasfințitul a fost întâmpinat de superioara mănăstirii, sr. Rafaela Ferenț și de către superioara provincială a surorilor baziliene din România, m. Marcela Runcan.
        Programul a început în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” cu Sf. Rozar, după care a urmat procesiunea cu Preasfântul Scrament către Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”. În procesiune au participat copii de la orele de religie, însoțiți de părinții lor, un număr frumos de preoții și mulți credincioși, care au venit cu mare bucurie în pelerinaj la mănăstire pentru a aduce laudă Maicii Domnului. Procesiunea de la Catedrală fost condusă de sr. Teodora Chișcă.
       La mănăstire a început cu Vecernia Sărbătorii, după care a urmat Sfânta Liturghie, pontificată de PS Alexandru Mesian și un sobor de preoți. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de către coriștii de la catedrală și de surorile baziliene. Predica a fost ținută de Mons. Angelo Pop, care a vorbit despre acel binecuvântat „Fiat” al Preacurata Fecioară Maria și de fidelitatea Ei până la picioarele crucii Fiului Mântuitor. A urmat Adorația Euharistică, care a fost condusă de surorile baziliene și Binecuvântarea Euharistică celebrată de Pr. Ioan Pop.
       Ne-am bucurat de perezența Maicii Marcela Runcan, superioara provincială, care a venit împreună cu alte surori de la Cluj și de la Gherla. De asemenea au participat și frații Sfintei Cruci de la Giroc (TM) și Surorile de Caritate din Lugoj. Această seară de rugăciune, s-a încheiat cu o agapă fraternă. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite și rugăm pe Sf. Fecioară Maria să ne călăuzească mereu spre Fiul Ei Isus.

Zile de comuniune și de fraternitate

04-09-2017

      În perioada 31 august – 2 septembrie 2017, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, a avut loc Întâlnirea Surorilor Baziliene din toate comunitățile Provinciei, „zilele comunității”! Tema primei zile a fost: Contemplativi în acțiune – modul nostru de a sluji! A fost o zi dedicată formării permanente, fiind invitat pr. Olivo Bosa, SJ, care a susținut tema: „Dumnezeu privește asupra fiecărei persoane pentru a privi asupra unui popor”, bazată pe diferite texte biblice. Tema din ziua a doua a fost: Care este drumul pe care mergem? La predica din cadrul Sf. Liturghii, pr. ierom. Laurian Daboc, OSBM, a vorbit despre drumul pe care trebuie să meargă persoanele consacrate.
      A fost o zi de bilanț la începutul anului bisericesc, în care au fost analizate apostolatele di toate comunitățile Provinciei „Inima Neprihănită a Sf. Fecioare Maria”. Tema din ziua a treia a fost: În misiune cu Domnul! Pr. Sorin Man a vorbit în predica dânsului despre necesitatea de a deschide inima și urechea la Cuvântul lui Dumnezeu. Au fost zile de bucurie și de binecuvântate, în care s-au făcut multe și bogate reflecții în grupuri mici și apoi în plen. Am putut să oferim Domnului mulțumirea noastră pentru darurile primite și pentru apostolatele în care ne desfășurăm misiunea în slujirea Lui și a aproapelui. Dorim să trăim consacrarea noastră în mod radical, urmându-L pe Cristos și slujindu-L în cei nevoiași, prin modul nostru de viață, contemplativă și apostolică.

Hramul Mănăstirii „Sf. Maria” din Baia Mare, 13-15 august

17-08-2017

       Sărbătoarea Înainte Prăznuirii Adormirii Maicii Domnului s-a început în ziua de duminică 13 august prin rugăciuni de laudă, de mulțumire și de preamărire în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Bixad. Icoana a fost adusă de călugării bazilieni de la Mănăstirea din Prilog și la primele ore ale dimineții a fost așezată la loc de închinare în Biserica Sf. Maria, în fața iconostasului.
      Surorile, împreună cu frații călugări și credincioșii, ne-am închinat Icoanei Maicii Domnului prin rugăciunea utreniei continuată de celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de ierom. Ioan Laurian Daboc, OSBM - Protoegumenul Provinciei Sf. Apostoli Petru și Pavel, asistat de ierom. Ermil Jurja, OSBM – Egumenul Mănăstirii din Prilog și pr. Emil Ember - Capelanul Surorilor de la mănăstirea Sf. Maria.
     Am mulțumit Preacuratei Fecioare Maria pentru prezența Sa în mijlocul nostru, prin această Icoană făcătoare de minuni. În adâncul inimii noastre am cerut binecuvântare și ajutor  asupra episopilor și preoților bisericii noastre, asupra noastră și asupra tuturor persoanelor consacrate, asupra binefăcătorilor, colaboratorilor, prietenilor, familiilor, săracilor, străinilor, autorităților, cunoscuților, întristaților și asupra tuturor celor încredințați rugăciunilor noastre, să mijlocească pentru fiecare haruri bogate de vindecare, sănătate și mântuire. Ingenunchiați am cerut  Preacuratei Fecioare Maria să ne învețe să fim mici, fără calcule, fără temeri și cu deplină încredere în Providența Divină.
    Terminată rugăciunea de închinare, Surorile sosite din comunitățile din Cluj și Gherla în compania Preacuvioasei Mame Marcela Runcan, OSBM – Superioara provincială a Surorilor Baziliene din Romania, a Surorilor Consiliere Laurenția Bolfa,OSBM, Varvara Cotu,OSBM, Adriana Doci,OSBM; a fraților călugări bazilieni; a tinerelor fete și femei credincioase, sosite pentru ajutor la pregătirea hramului Mănăstirii, am împărtășit în comun, la masa de prânz, bucuria celebrării Jubilelui de 25 de ani de viață consacrată a Surorilor, Veronica Chindriș,OSBM, și Bernadeta Chindriș,OSBM.
      După masa de prânz, până luni 14 august la orele amiezii, un lanț de adorație continuă a însoțit Icoana Preacuratei Fecioare Maria de la Bixad în Biserica Mănăstirii, prin  momente de rugăciuni personale, prin cântări și pricesne mariane, precum și prin momente ale Oficiului divin călugăresc, comunitar,  prescrise pentru timpul respectiv. La rugăciunile de închinare în fața Icoanei au participat alături de Surori, mulți credincioși, autorități și alte personalități ale Institutelor băimărene.
       La ora 17:30 a avut loc procesiunea cu Icoana Preacuratei Fecioare Maria de la Mănăstirea Sf. Maria continuată cu programul de rugăciune și priveghere pregătit.
   ·  Vecernia a fost celebrată de Pr. Prot. Emil Gârboan de la Parohia Sf. Cruce din Baia Mare.
   ·  Paraclisul Maicii Domnului a fost celebrat de Pr. Tomoș Marius, Parohia din Șurdești.
   ·  Rozariul a fost celebrat de Pr. Viorel Tibil și credincioasele din Reuniunea Mariană.
   ·  Prohodul Maicii Domnului, celebrat de Pr. Eduard Fârtan, parohia greco-catolică română Londra.
   · Sf. Maslu, clebrat de Pr. Eduard Fârtan împreună cu alți 6 Preoți, prin care am implorat vindecare și sănătate sufletească și trupească pentru numeroase persoane prezente sau aflate in imposibilitate de a participa la rugăciune. Au mai concelebrat alți 6 Preoți: Pr. Cânța Mircea - Parohia Mocira, Pr. Ionică Mătieș – Parohia Chiuzbaia, Pr. Iacob Talpoș - Parohia Sf. Maria Baia Mare, Pr. Florin Marusciac – Parohia Sf. Anton Baia Mare, Pr. Viorel Tibil – Baia Mare, Pr. Dobrican – Parohia Cicârlău,
   ·   După fiecare Rugăciune au fost predici pline de învățătură spirituală. Seara de rugăciune s-a încheiat cu ungerea tuturor celor prezenți cu untdelemnul sfințit la rugăciunile Maslului.
      Ziua de 15 august s-a deschis, cu Utrenia Sărbătorii. Apoi Surorile însoțite de un grup de credincioși și Preoții sosiți din parohii, au coborât la poarta Mănăstirii pentru a întâmpina pe Preasfinția Sa Episopul de Maramureș Vasile Bizău. Pe fondul dangătelor de clopot și a pricesnelor, Preasfinția Sa, a fost întâmpinat cu Sf. Evanghelie și Sf. Cruce de către Pr. Vicar general Cristian Albu și Pr. Vicar responsabil cu laicii Angel Zareczki. O tânără băimăreană  Corina Mecea, îmbrăcată în frumosul costum românesc de maramureș, i-a oferit bun venit cu pâine și sare, iar o altă tânără clujeană  Luciana Dubei i-a oferit în semn de bucurie un buchet de flori.  Preasfinția Sa a fost salutat de Superioara Provincială a Surorilor Baziliene Maica Marcela Runcan,OSBM și de Superiora Mănăstirii Sr. Claudia Mureșan,OSBM.
      După salutul și binecuvântările Preasfințitului Vasile, toți cei prezenți am urcat în procesiune la biserica Mănăstirii unde pe platou așteptau în rugăciune grupul de pelerini sosiți la primele ore ale dimineții pentru a se închina la Icoana Maicii Domnului așezată în foișor după procesiunea din seara zilei de 14 august, sau la Icoana Maicii Domnului permanentă din zidul de sus, la pădure, sau la Grota Maicii Domnului dinspre oraș, sau în Biserică îngenunchiați în fața Presfântului Sacrament. Preoți amplasați în mai multe locuri în jurul bisericii au asigurat credincioșii pentru direcție spirituală, mărturisiri, dezlegări și binecuvântări: Pr. Simion Mesaroș, Pr. Ioan Brehaiță, Pr. Fîrte Ioan, Pr. Florin Marusciac. 
      Dumnezeiasca Liturghie de la ora 10:30 a fost prezidată de Preasfinția Sa Vasile Bizău asistat de un sobor de preoți: Pr. Cristian Albu, Pr. Angel Zareczki, Pr. Florin Marusciac, Pr. Fîrte Ioan, Pr. Iacob Talpș din Parohiile băimărene, Pr. Grigore Cîmpean din Vima, Pr. Vasile Vraja din Vama, Pr. Eduard Fîrtan din parohia greco-catolică a românilor din Londra, Pr. Aron Coroian din parohia greco-catolică a românilor dintr-o provincie din  Italia. A mai concelebrat și diaconul Lucian Marusciac.
       Am avut bucuria de a fi în comuniune de rugăciune prin prezența altor persoane consacrate: Surorilor din Congregația Surorilor Macii Domnului din Sighetu Marmației, a Surorilor Lauretane, Somasche și Ursuline din Baia Mare, a Surorilor Preasfintei Inimi din Zalău, a Preoților  și fraților călugări Bazilieni și Franciscani. Mulți copii și tineri urcând și coborând pe scările de la Calea Crucii, ne-au încurajat prin elanul tineresc și nevinovăția lor.
      Am fost onorate de prezența la rugăciune a înaltelor oficialități băimărene: Domnia Sa Cătălin Cherecheș - Primarul municipiului Baia Mare, Distinsa Doamnă dr. Viorica Cherecheș - Deputat de Maramureș, Domnia Sa Alexandru Cosma - Subprefectul Județului Maramureș și alți oficiali de la Institutele băimărene.
      Un grup de tineri studenți de la diverse Școli de Bissnes și Economie precum și voluntari aparținând asociațiilor: Scoutes et Guides Belges, Scoutes Unitaires de France, prezenți temporar în Romania, ne-au oferit un substanțial ajutor prin munca fizică prestată la pregătirile pentru hramul mănăstirii și nu în cele din urmă prin delicata lor prezență rugătoare,  silențioasă  și disponibilitate exemplară. Totul s-a încheiat într-o atmosferă pe pace, prietenie, bucurie și binecuvântare în jurul bucatelor oferite cu mult drag de Surorile Baziliene: sarmale calde, pâine și cozonac proaspete pentru toți pelerinii prezenți.
      Mulțumind tuturor pentru ajutor și comuniune, prin rugăciunile noastre  punem la picioarele Preacuratei Fecioare Maria, cererile lor și implorăm de la Dumnezeu harul păcii și al milostivirii peste lumea întreagă.  Sr. Ioana Bota,OSBM

Hramul Mănăstirii Sfânta Macrina, Cluj-Napoca

18-07-2017

     Zile de har și de binecuvântare, la Mănăstirea Surorilor Baziliene, Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, care duminică 16 iulie 2017, au celebrat Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. În pregătirea sărbătorii, sâmbătă 15 iulie 2017, s-a desfăşurat o seară de rugăciune în biserica mănăstirii. Programul a cuprins slujba Vecernei cu un cuvânt de învăţătură despre modelul Sfintei Macrina rostit de Pr. Protoegumen Laurian Daboc, OSBM. A urmat Adoraţie Euharistică cu tinerii din grupul „Triumful Inimii Neprihănite a Mariei”, coordonat de pr. vicar Anton Crişan.
       Duminică, 16 iulie, - serbarea hramului fiind programată în duminica dinaintea pomenirii Sfintei Macrina (la 19 iulie) –, la mănăstire a fost celebrată Sfânta Liturghie Arhierească de către PS Florentin Crihălmeanu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat 17 preoţi din eparhia noastră și unul din eparhia de Maramureș. La momentul sărbătoresc au luat parte Surori Baziliene din mai multe comunităţi ale Provinciei, cărora li s-au alăturat Surori din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, Părinţi şi Fraţi din Ordinul Bazilian şi din Ordinul Societății lui Isus. De asemenea, au fost de faţă membrii Ordinului Terţiar Bazilitan şi membre ale Reuniunii Mariane. Câteva sute de credincioşi, între care mulţi tineri, s-au unit în rugăciune în curtea mănăstirii, în jurul foişorului care adăpostea masa Sf. Altar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Surorilor OSBM.
     La predică, PS Florentin a meditat fragmentul evanghelic al zilei, cu vindecarea slăbănogului din Capernaum (Mt 9,1-8), subliniind tema centrală: slujirea și iertarea prin credință. În continuare, Preasfinția Sa, a mulţumit Surorilor OSBM, amintind apostolatul bogat pe care ele îl împlinesc: „Surorile sunt prezente în locuri-cheie ale Eparhiei noastre, atât prin ajutorul lor caritabil, cât şi prin învăţătura pe care o oferă copiilor, în institutele de învăţământ, mai ales Grădiniţa «Sf. Ana», dar şi în cadrul Liceului Greco-Catolic «Inochentie Micu» sau la Facultatea de Teologie Greco-Catolică. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi pentru cateheza pe care Surorile o săvârşesc în diferite parohii, pentru exemplul pe care-l oferă prin trăirea lor”.
      Un moment semnificativ în cadrul celebrării liturgice, a fost cel în care 6 credincioase din Protopopiatul de Gherla au făcut angajamentul solemn de intrare în Ordinul al III-lea Bazilian. Mai înainte de ceremonialul de primire, PS Florentin a amintit câteva elemente din programul asociaților bazilieni: „aprofundarea și dezvoltarea vieţii spirituale, împărtăşesc  spiritualitatea şi misiunea Surorilor OSBM, participă la programele de rugăciune ale surorilor, slujesc pe ceilalţi, răspândesc mesajul Împărăţiei lui Dumnezeu prin lucrări spirituale şi materiale de dăruire, mărturisesc adevărul că Dumnezeu este cu noi, în viaţa noastră, în casa noastră, în parohie şi în lume”. Sunt angajamentele pe care noile membre le-au rostit în faţa Ierarhului, a Maicii superioare provinciale M. Marcela Runcan şi a comunităţii, primind şi insemnele apartenenţei la Ordin: insigne cu chipul Sf. Vasile cel Mare și al Sf. Macrina, eşarfe şi diplome de „Membru al Ordinului III Bazilian”. 
    Programul s-a încheiat prin agapa fraternă pregătită cu generozitate de Surorile Baziliene, la care au fost invitaţi toţi participanţii la sărbătoare. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra noastră și în această sfântă zi de sărbătoare. De asemenea mulțumim tuturor colaboratorilor și binefăcătorilor Surorilor Baziliene, precum și tuturor participanților. Foto: Viorica Sabo

Tabără de vară la Mănăstirea „Sfânta Maria”

10-07-2017

           Continuând tradiția, Surorile Baziliene de la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, în perioada 3-9 iulie 2017, au organizat a VII-a ediție a Taberei de vară pentru copii și tineri pe grupe de vârsta ( 7-9 ani; 10-13 ani; 14-20 ani), cu participarea a 100 de copii. Programul a fost bine organizat. S-au desfășurta activități pe teme religioase, de dezvoltare umană și jocuri.

         Coordonatoarea acestei tabere a fost Sr. Claudia Mureșan, superioara mănăstirii, împreună cu Sr. Varvara Cotu și Sr. Teodora Chișcă, și cu participarea voluntarilor din cadrul Asociației Cercetașii Munților: Zimbru Andrei, Agoșton Thomas, Stan Damian, Andron Diana și Filip Mihai, voluntari cercetași din Belgia.
           Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Angel Zareczki și de Pr. Florin Marușciac. Au fost zile de bucurie, de prietenie, de spiritualitate și de relaxare, de care participanții s-au bucurat nespus de mult. Mulțumim Bunului Dumnezeu că și în acest an am putut organiza tabăra de vară pentru copii și tineri. 

Prima Sfântă Împărtășanie în Catedrala din Lugoj

20-06-2017

              În Duminica a doua după Rusalii, la 18 iunie, în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, 7 copii au primit pentru prima dată Sfânta Împărtăşanie în cadrul Sfintei Liturghii. Pregătirea catehetică a copiilor s-a făcut pe tot parcursul anului şcolar, dar în ultima lună, la invitația sorei Valeria Bolfă, OSBM, copiii însoțiți de părinți au participat zilnic la pregătirea catehetică, intensă, pentru întâlnirea lor cu Isus Euharisticul.

                În dimineaţa zilei de sâmbătă, 17 iunie a.c. copiii au fost examinat de către pr. vicar general Angelo Pop, după care s-au spovedit. Duminică, 18 iunie, copiii îmbrăcați frumos pentru prima împărtăşanie, alături de alţi copii şi tineri, au pornit în procesiune de la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”, spre catedrală fiind însoţiţi de Sr. Valeria OSBM, de preoţi și de părinții lor. După Sf. Liturghie, copiii au avut o agapă pregătită de părinții lor la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”, după care au urmat momente de joacă și voie bună.  Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Prima Împărtășanie în Parohia „Bunavestire” Baia-Mare

15-06-2017

       În Duminica Tuturor Sfinților, 11 iunie 2017, un numar de 8 copilași din Parohia „Bunavestire”- Baia Mare, au făcut Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. Copiii au fost pregătiți catehetic de către sr. Claudia Mureșan, OSBM și au așteptat cu emoție sfântă acest mare eveniment din viața lor. Îmbrăcați în hăinuțe albe și cu sufletele curate, l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor.
      Sfânta Liturghie a fost celebrată de către pr. vicar general Cristian Albu. Biserica a fost îmbrăcată în sărbătoare. Părinții și-au însoțit copiii la acest eveniment cu mare bucurie și mulțumire, precum și credincioșii din parohie. La Sfârșitul Sfintei Liturghii copiii au primit diplome și cadouri. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze cu haruri îmbelșugate pe acești copii, pentru ca viața lor să fie trăită în credință puternică față de Cel pe care azi L-au primit ca Oaspete ales al sufletelor lor.

Prima Împărtășanie solemnă la Feldru

07-06-2017

        Odată cu sărbătoarea hramului parohiei ,,Sfânta Treime” din Feldru, care în acest an a avut loc în 5 iunie, un număr de 9 copilași  au făcut prima spovadă și împărtășanie solemnă. Îmbrăcați cu straie de sărbătoare, cu sufletele curate si plini de bucurie copiii au fost însoțiți la biserică de familiile lor. Copiii au fost pregătiți și îndrumați pentru marea întâlnire cu Isus de sr. Maria Ignat, OSBM, prin întâlniri lunare iar în ultima perioadă chiar mai dese. Înainte de momentul culminant, copiii și-au reînnoit făgăduințele de la botez în fața întregii adunări, răspunzând solemn întrebărilor adresate lor din partea pr. paroh Iuliu Bontaș.
        La sărbătoarea parohiei au participat și surori baziliene din comunitatea de la Cluj, sr. Natalia și sr. Brigita, precum și sr. Andreea de la Gherla. Sărbătoarea a fost încununată printr-o agapă fraternă, cu pizza și suc, oferite de familiile copiilor, pentru toți cei prezenți.
        Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra acestei comunități parohiale, asupra copiilor și tinerilor participanți la orele de cateheză,  precum și a fiecărui credincios în parte. Fie ca Isus Euharisticul să le fie mereu motiv de bucurie iar Sfânta Fecioară să-i însoțească în toate zilele vieții lor.       Sr. Maria Ignat, OSBM

Vizita Nunțiului Apostolic Arh. Miguel Maury Buendia

05-05-2017

         Joi, 04 mai 2017, am avut bucuria să primim vizita ambasadorului Vaticanului la București, Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia, Nunțiului Apostolic în România și Republica Moldova. A fost însoțit de PS Florentin Crihălmeanu, episcopul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, acum, gazda Conferinței Episcopilor Catolici din România. Nunțiul și episcopul locului au vizitat biserica mănăstirii, prima capelă din mănăstire, micul muzeu, după care au ieșit în grădină. Nunțiul a binecuvântat surorile prezente și misiunile lor, după care au vizitat Grădinița Confesională „Sf. Ana”. Surorile educatoare și copiii au întâmpinat oaspeții cu multă bucurie, cântece și voie bună. 

Lumina Invierii pentru 10 copii din Gherla

18-04-2017

      În cea de-a doua zi de Paşti, 17 aprilie 2017, la Gherla, în parohia “Sfintelor Femei Mirofore”, în cadrul Sfintei Liturghii Arhieresti, a avut loc și Prima Sfântă Împărtășanie solemnă a copiilor. Maica Marcela Runcan a făcut cateheză cu copiii de la Gherla iar opt dintre ei au fost pregătiți pentru Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. Doi copii au fost pregatiti de profesoara de religie. Acești zece copii, imbracați in hăinuțe albe și cu sufletele curate, L-au primit pe Isus în inima lor cu mare emoție și bucurie.
       În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Florentin Crihălmeanu a invitat pe cei prezenți “să facem ca Paștele lui Cristos să devină și Paștile noastre”. S-a adresat în mod particular și copiilor, cerându-le să aibă grijă ca lumina lui Cristos să rămână mereu aprinsă în sufletele lor, să fie mereu lumină pentru cei din jurul lor. La masa Sf. Altar, împreună cu Ierarhul eparhiei de Cluj-Gherla, au concelebrat mai mulţi preoţi din Gherla și din Cluj.
     Protopopul Gherlei pr. Alexandru Hruban a mulțumit Maicii Marcela, OSBM, pentru munca depusă în catehizarea copiilor, și deoarece acum are misiunea de superioară provincială, în continuare se va ocupa de copii sr. Maria Ignat. Alături de copii și de credincioșii din Gherla, la această frumoasă sărbătoare, au participat și surorile baziliene din localitate și de la Cluj.

Drumul Crucii parcurs de Isus pentru mântuirea noastră

14-04-2017

     După cum este tradiţia, de mulţi ani, în Sfânta şi Marea Miercuri a Paştilor, la catedrala greco-catolică din Lugoj, copiii şi tinerii de la religie parcurg drumul staţiunilor „Calea Crucii”, având diverse roluri specifice unei scenete, dar în acelaşi timp păstrând ambientul de rugăciune. Înainte de a începe rugăciunea Calea Crucii, pr. paroh Ioan Pop a vorbit credincioşilor despre teologia crucii, despre patimile Domnului nostru Isus Cristos şi despre Milostivirea Divină.
       Sceneta cu titlul „Drumul Crucii parcurs de Isus  pentru mântuirea noastră”, în acest an, a fost inspirată după textul „Via Crucis” de Alessandro Pronzato. Rolul lui Isus a fost interpretat de elevul Lucian Danko. Copiii și tinerii au parcurs cele 14 staţiuni, amplasate în catedrală. S-a început cu arestarea lui Isus, judecata sinedriului, a lui Pilat și a lui Irod, condamnarea la moarte. Isus a fost biciuit și încoronat cu spini apoi şi-a purtat crucea grea împovărată de păcatele noastre printre chinurile și batjocurile celor prezenți.
      Pe drum s-a întâlnit cu Sfânta Sa Mamă, cu Veronica care i-a șters fața de sudoare, praf și sânge, cu Simeon care a fost obligat să-i ducă crucea, cu femeile miloase care L-au plâns și L-au mângâiat. În cele din urmă ajungând pe Golgota a fost dezbrăcat de haine și răstignit pe cruce. S-a încheiat cu stațiunea Învierii lui Isus din morți, pentru a întări credința creștină: moartea nu are ultimul cuvânt, ci dincolo de moarte este învierea și fericirea veșnică.
     Ca în fiecare an, a fost prezent și Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop al eparhiei greco-catolice de Lugoj împreună cu preoții catedralei. De asemenea au participat mulţi credincioşi de diferite confesiuni. La finalul scenetei, Preasfințitul Alexandru a felicitat pe Sr. Valeria, OSBM şi pe elevi, pentru efortul depus la regizarea acestei drame, a suferințelor lui Isus Cristos pentru răscumpărarea neamului omenesc.    Sr. Valeria Bolfă, OSBM.  Foto: Raimondo-Mario Rupp. 

Caritate de Sfintele Paști

09-04-2017

      Mulțumim lui Dumnezeu că și în acest an, cu ocazia Sărbătorilor Sfintelor Paști, am reușit să ajutăm mai multe familii nevoiașe cu mulți copii și persoane în vârstă, singure și bolnave. Ne-am dus în întâmpinarea lor în câteva sate de la poalele Munților Țibleșului, respectiv: Magoaja, Suciu de Jos, Suciu de Sus, Larga, Molișet și Șendroaia, din județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
        Am încercat să ducem lumina Învierii lui Cristos, acolo unde viața cotideană se trăiește în mare simplitate, sărăcie și în lipsuri de tot felul, pentru mulți greu de imaginat. Împreună cu Asociația „Misionarii lui Padre Pio” și frații bazilieni, am reușit să împărțim 80 de pachete cu alimente și alte pachete cu haine și jucării pentru copii (mai jos redăm câteva poze).
       Mulțumim Domnului, în primul rând, că a mișcat inimile celor care au contribuit la acest proiect de caritate, colaboratorilor și binefăcătorilor care ne-au ajutat și în acest an să putem duce o rază de speranță și de mângâiere familiilor pe care le-am vizitat cu ocazia Sfintelor Paști. Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor însutit.     Surorile Baziliene

Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” - Gherla

27-03-2017

       În 24 martie 2017, Surorile Baziliene din Gherla, au sărbătorit hramul Mănăstirii. Celebrarea a început cu Vecernia sărbătorii, continuând cu Sfânta Liturghie celebrată de eparhul locului, PSS Florentin Crihălmeanu, împreună cu mai mulți preoți: pr. Laurian Daboc, protoegumen OSBM, pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, pr. Gabriel Marincaș, pr. Traian Mereu, pr. Edmund Dujardi, pr. Marius Fodor și pr. Leon, OSBM. Au participat mai multe surori baziliene, împreună cu M. Marcela Runcan, superioară Provincială.
        În cuvântul de învățătură Preasfințitul Florentin a subliniat rolul important al Sfintei Fecioare Maria, Da-ul Mariei de care a depins mântuirea noastră, prin întruparea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos. Maria, Fecioara umilă din Nazaret a colaborat la împlinirea planului de mântuire a omenirii întregi.
        Ca semn de apreciere pentru misiunea pe care o desfășoară Surorile şi cu ocazia hramului mănăstirii, PS Florentin a oferit comunităţii Surorilor Baziliene din Gherla, prin Superioara locală, Sr. Andreea Axenie, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria, pentru a fi o bunăvestire pentru toți cei din jurul lor.
      Hramul mănăstirii a continuat în ziua praznicului prin celebrarea Vecerniei și a Acatistului Maicii Domnului, oficiate de către pr. Laurian Daboc împreună cu surorile baziliene și frații bazilieni. Au participat foarte mulți credincioși, care au dorit să fie în comuniune de rugăciune cu surorile de la mănăstire.
      Prin voia Bunului Dumnezeu, în această măreață zi de praznic, am sărbătorit aniversarea a 90 de ani a sr. Rozalia Tintelecan, soră din prima generație a surorilor baziliene. Mulțumim Domnului pentru darul vieții, al chemării la viața consacrată și al fidelității în credință a sr. Rozalia și-L rugăm pe Tatăl Milostiv să o binecuvânteze cu sănătate și haruri îmbelșugate și pe mai departe. 

Întâlnirea tinerelor la Mănăstirea „Sf. Macrina”

06-03-2017

            În perioada 3-5 martie 2017, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca, a avut loc întâlnirea tinerelor, organizată de maica Marcela Runcan, superioara provincială a surorilor baziliene. La întâlnire au participat opt tinere din: Cluj, Gherla și Feldru. Programul a fost unul variat și bogat.
           Mai multe surori au oferit timpul lor pentru buna desfășurare a acestor zile. Le-a fost prezentată Cartea Estera pe baza căreia tinerele au medidat, după care au împărtășit cu multă deschidere reflecțiile lor. În al doilea moment le-au fost prezentate câteva cunoștințe despre cunoașterea de sine și descoperirea darurilor personale. Apoi, s-au bucurat să vizioneze filmul Estera și să viziteze micul muzeu din curtea mănăstirii, unde le-a fost prezentată pe scurt istoria surorilor baziliene din România. Sâmbătă seara s-au adunat în fața Domnului pentru Adorație Euharistică, unde s-au simțit mai aproape de Isus, mulțumindu-I că le-a călăuzit pașii spre mănăstire, în această oază de bucurie și de pace. Seara s-a încheiat cu un moment recreativ, la care au participat mai multe surori. Au fost zile de bucurie și de comuniune în care tinerele s-au simțit foarte bine, spunând că abia așteaptă să revină luna viitoare.
            Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe aceste tinere cu multe haruri și să îndrume pașii lor pe drumul întâlnirii cu Cristos, pentru a cunoaște scopul și menirea la care sunt chemate în viața lor.

Noua conducere provincială a Surorilor Baziliene

10-02-2017

      Surorile Baziliene, Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, în perioada 6-10 februarie 2017, s-au reunit în cel de-al VI-lea Capitlu Provincial, la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca.
      Tema Capitlului a fost: „Milostivi ca Tatăl, cu inimă de mamă”! La acest eveniment au participat surori capitulare din toate comunitățile provinciei. Moderatoarea capitlului a fost sr. Barbara Jean Mihalchick, din provincia surorilor baziliene din Uniontown, USA.
     Tema capitlului va însoți și în viitor surorile baziliene din România în misiunile și apostolatele lor, pentru a putea răspunde cât mai eficient nevoilor lumii de azi.
       În perioada capitlului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinția Sa Episcop Florentin Crihălmeanu împreună cu pr. Marius Furtună, capelanul mănăstirii.
      În ziua de 9 februarie 2017, surorile capitulare au ales conducerea provinciei pentru următorii cinci ani:
                Sr. Marcela Runcan – superioară provincială
                Sr. Laurenția Bolfă – consilieră și vicară provincială
                Sr. Adriana Doci – consilieră provincială
                Sr. Varvara Cotu – consilieră provincială
      Mulțumim Domnului pentru marea Sa iubire față de noi și-L implorăm să reverse în continuare harurile Sale asupra surorilor alese la cârma provinciei, pentru ca misiunea lor să fie spre mai mare mărirea lui Dumnezeu.

Scena Nașterii lui Isus la Feldru

27-12-2016

             A doua zi de Crăciun, în 26 decembrie 2016, sr. Maria Ignat a fost plecată în parohia „Sfânta Treime” din Feldru (BN), pentru serbarea de Crăciun pe care a pregătit-o împreună cu copiii și tinerii grupului parohial „Papa Ioan Paul II”. Grupul a prezentat  sceneta „Viflaimul”, iar cei prezenți au putut medita mai bine la Nașterea lui Isus în peștera din Betleem, pentru mântuirea neamului omenesc. După prezentarea scenetei de către copii, au colindat enoriașii parohiei, iar în cele din urmă a urmat împărțirea darurilor lăsate de Moș Crăciun sub bradul din biserică. Nașterea lui Cristos, să ne fie tuturor de folos!

Sceneta de Crăciun la Lugoj

26-12-2016

            După cum este datina de ani de zile, în seara din Ajunul Crăciunului, catedrala greco-catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj și în acest an a fost îmbrăcată în straie de mare praznic. După minunatul concert de colinde susţinut de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de prof. Olimpia Drăgan, a urmat momentul central al serii, sceneta „Isus se naște la Betleem”, jucată de copiii şi tinerii de la cateheză pregătiţi de sr. Valeria Bolfă, OSBM. Copiii și-au interpretat rolurile cu mult entuziasm și responsabilitate, reușind să transmită celor prezenți misterul venirii lui Isus între oameni și necesitatea nașterii lui Isus în fiecare suflet al zilelor noastre. La final, actorii serbării au vestit nașterea lui Isus și prin colinde, după care fiecare a primit daruri de la Moș Crăciun. Foto: Raimondo-Mario Rupp.

Moș Crăciun printre romii din Silivaș

24-12-2016

           Înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, în 23 decembrie 2016, sr. Maria Ignat și sr. Ioana Bota din Comunitatea „Buna Vestire” de la Gherla, au însoțit pe Moș Crăciun la Silivaș (CJ).  Au fost într-o comunitate de romi, pentru a împărtăși împreună cu ei bucuria venirii Pruncului Isus Cristos în mijlocul oamenilor. Este o comunitate cu mulți copii, unii dintre ei merg la școală, iar sr. Maria îi ajută la lecții. Moș Crăciun a fost întâmpinat cu mare bucurie și cu sufletele deschise. Cei mici au recitat poezii despre venirea Mântuitorului, după care toți și-au exprimat bucuria prin colinde. 

Scenetă de Crăciun în parohia Sf. Iosif, Gherla

23-12-2016

                 În 22 decembrie 2016, parohia „Sfântul Iosif” din Gherla a îmbrăcat straie de sărbătoare, primind pe micii actori care au interpretat scena Nașterii lui Isus în peștera din Betleem. Actorii au fost grupul de copii de la cateheză, instruiți de sr. Marcela Runcan, OSBM. Micii actori au vestit Nașterea Domnului și prin frumoasele colinde. La sfârșitul serbării, copilașii au fost răsplătiți prin cadourile oferite de Moș Crăciun.

Sceneta de Crăciun la Baia Mare

20-12-2016

       În duminica dinaintea Nașterii Domnului, 18 decembrie 2016, în Biserica „Bunavestire” din Baia Mare a avut loc sceneta de Crăciun cu tema: „Renaşterea Speranţei”, prezentată de copiii parohiei, îndrumaţi de sr. Claudia Mureşan, OSBM. În sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Isus Cristos, bucuria inundă cerul şi pământul, căci ni s-a născut Mântuitor. Pruncuşorul Divin este simbolul speranţei, pentru că El va aduce liniştea şi pacea în sufletele celor deznădăjduiţi, cu certitudinea că binele şi fericirea se pot găsi numai în credinţă. Fiecare copil prin rolul pe care l-a interpretat cu emoţie şi bucurie, a trăit credinţa și speranța în Cel care s-a născut pentru noi. Sceneta s-a încheiat cu un concert de colinde, după care copiii şi părinţii au stat împreună bucurându-se la o agapă fraternă. Fiecare copil a primit un cadou din partea parohiei.

Scena Nașterii Domnului la Dej

20-12-2016

            În 18 decembrie 2016, copiii din parohia „Sf. Anton” de la Dej, cu care sr. Daniela Tămaș OSBM, face cateheză, au prezentat în biserică sceneta intitulată „Nașterea lui Isus, O minunată poveste de iubire”!  În timp ce grupul copiilor mai mici au prezentat sceneta, încercând să transmită bucuria adevăratului mesaj de Crăciun – Nașterea lui Isus, grupul celor mari au presărat sceneta cu frumoase colinde românești. La sfârșitul scenetei a sosit și nelipsitul Moș Crăciun. 

Daruri de Crăciun

18-12-2016

Din an în an sosesc mereu / La geam cu Moș Crăciun,
E ger cumplit, e drumul greu /Da-i obicei străbun.
E sărbătoare și e joc / În casa ta acum
Dar sunt bordeie fără foc / Și mâine-i Moș Crăciun.

           După cum am obișnuit de câțiva ani, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, maica Valentina împreună cu sr. Veronica și sr. Emanuela au plecat în întâmpinarea celor nevoiași pentru a le oferi daruri de Crăciun. Au fost ajutate de Cristi de la Asociația Misionarii lui Padre Pio și de tânăra Narcisa.
             Astfel, în 15 și 16 decembrie, au vizitat foarte multe familii din satele: Bobâlna, Tiocu de Jos, Tiocu de Sus, Oșorhel, Igrița, Recea Cristur și Gîrbou din județul Cluj. Au găsit multe persoane singure și bolnave, persoane fără foc în casă pe timp de ger, ochi înlăcrimați, copii isteți dar nevoiași, dornici de a avea rechizite școlare, case deosebit de sărace, oameni lipsiți de cele necesare traiului cotidian. Surorile le-au dus pachete cu alimente și haine, iar pentru copii și un plus de dulciuri, jucării, rechizite școlare și tuturor un gând bun, o strângere de mână și o urare de Sfintele Sărbători.
               Mulțumim tuturor prietenilor și colaboratorilor noștri, pentru generozitatea lor prin care am reușit să aducem o rază de lumină, de mângâiere, de bucurie și un zâmbet pe fețele semenilor noștri aflați în nevoie.
            Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos să aducă în inimile tuturor pace, lumină, bucurie și credință în Cel care s-a născut pentru noi în Peștera Betleemului.                           Sărbători Fericite și Binecuvântate! 

Zilele Acțiunii Catolice la Lugoj

26-10-2016

           În perioda 16-23 octombrie 2016, s-au desfășurat Zilele Acțiunii Catolice la Lugoj.
         În 16 octombrie, membri ai asociațiilor laice din biserică, precum, Terțiarii Bazilieni, Reuniunea Mariană și AGRU din Lugoj, au participat la deschiderea Zilelor Acțiunii Catolice care a avut loc în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”. Programul a început cu Sf. Liturghie, iar după masă  a avut loc meditația pe tema milostivirii, ținută de pr. Vasile Borda, terțiar bazilian și de sr. Valeria Bolfă, OSBM. S-au purtat discuții cu referință la temă.
        În 17 octombrie, membrii asociațiilor religioase au participat la Sf. Liturghie, apoi a urmat un pelerinaj la cimitir pentru a se ruga la mormintele mărturisitorilor credinței: ÎPSS Ioan Ploscaru și mai mulți preoți. Seara s-au întâlnit din nou în Catedrală pentru Sf. Rozar, Sf. Liturghie și au participat  la un Concert de Muzică Clasică, susținut de grupul instrumental ”Incanto Quartetto” din Timișoara.
          În 18 octombrie, au avut loc vizite la bolnavi, bătrâni, s-au adunat alimente pentru câteva familii sărace, iar la câteva persoane nevoiașe s-a oferit mâncare gătită. După masă la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru” s-a vizionat filmul ”Viața Sf. Papă Ioan Paul al II-lea”,  prin grija domnului teolog Raimondo Rupp, membru ASTRU.
        În 19 octombrie, s-a continuat cu opere caritative în particular. Seara, la Mănăstirea Surorilor Baziliene s-a celebrat rugăciunea Vecerniei, după care a urmat Rozarul Milostivirii și o meditație despre faptele milostivirii sufletești și trupești. Programul acestei zile, s-a încheiat cu o agapă frățească.
         În 20 octombrie, după Sf. Liturghie din Catedrală, a avut loc Adorație Euharistică, pregătită în colaborare cu câțiva membri din fiecare asociație. La final, a fost rostită rugăciunea Sf. Rozar, pentru preoți, călugări și pentru noi vocații.
        În 21 octombrie, programul a început cu Sf. Rozar, care a fost oferit pentru familii și tinerii dezorientați. A urmat Sf. Liturghie și apoi Calea Sf. Cruci a Milostivirii, rostită de membrii asociațiilor religioase. S-a încheiat cu rugăciunile la intențiile Sf. Părinte Papa, pentru dobândirea indulgenței plenare.
         În 22 octombrie, un grup de credincioși au plecat în pelerinaj la Bocsig, pentru a participa la Sf. Liturghie și la pelerinajul anual la mormântul servitoarei lui Dumnezeu, fecioara stigmatizată Rafila Găluț. La Vecernia din această zi, au participat toți membrii asociațiilor din Acțiunea Catolică.
         În 23 octombrie,  a avut loc încheierea Zilelor Acțiunii Catolice, care s-a celebrat în cadrul Sf. Liturghii, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu pentru harurile primite în această perioadă și în acest An Sfânt al Milostivirii Divine. Sr. Valeria Bolfă, OSBM         

Bucurie pentru copiii nevoiași

10-10-2016

                      În ziua de 8 octombrie 2016, Maica Valentina Hădărău, Sr. Rita Flămând și Sr. Lucia Bumb s-au dus în întâmpinarea copiilor nevoiași din satele, Tiocu de Jos, Morău și Stoiana, pentru a le duce daruri. Astfel, cu mare bucurie, Surorile au oferit ghiozdane cu rechizite școlare, dulciuri și hăinuțe. Copiii s-au bucurat foarte mult, au fost plăcut impresionați de darurile primate, desigur și părinții lor. Sunt copii frumoși și harnici care doresc să meargă la școală pentru a învăța și de aceea este important să venim în ajutorul familiilor nevoiașe.

                Mulțumim Bunului Dumnezeu că și de această dată am reușit să aducem o rază de bucurie și de fericire pe fețele celor mici. De asemenea, mulțumim binefăcătorilor care știu să împartă avutul lor cu cei nevoiași. Domnul a spus: „Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25,40).

Consiliul Lărgit

25-09-2016

  În perioada 15-21 septembrie 2016 a avut loc la Lovran, Croația, Consiliul Lărgit al Ordinului Surorilor Baziliene. Este o întâlnire a tuturor Superioarelor Provinciilor, Vice-Provinciilor și Delegaturilor din Odin, care se face la fiecare 3 ani. Au avut loc întâlniri în plen și în grupuri lingvistice în timpul cărora fiecare superioară provincială a prezentat raportul despre situația apostolatelor pe care le desfășoară surorile din Provincie, precum și a problemelor actuale cu care se confruntă comunitățile. După cunoașterea necesităților actuale și a realității fiecărei Provincii s-au început dezabeterile în plen, cu privire la provocările la care trebuie să facem față în lumea de azi, o lume care se îndreaptă cu pași repezi spre consumism, ateism și indiferență.

                De asemenea s-au discutat probleme actuale cu care se confruntă fiecare comunitate din Ordin și s-au luat decizii comune de viitor, decizii care să fie dătătoare de viață pentru fiecare comunitate și pentru fiecare membră în parte. Viitorul Ordinului depinde de fiecare din noi, de aceea, pregătirea spirituală, profesională și colaborarea între Provincii și Vice-Provincii, precum și între membrele fiecărei comunități sunt vitale și recer responsabilitate și implicare, precum și slujire dezinteresată.

                Viziunea de viitor este să continuăm drumul consacrării noastre cu același zel și iubire, dar cu metode noi și actuale care să corespundă cerințelor și provocărilor de azi, în fiecare domeniu în care slujim. Domnul să fie binecuvantat pentru tot!

Maica Valentina Hădărău
Superioară Provincială

Hramul Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, Lugoj

10-09-2016

                 În ajunul sărbătorii „Nașterea Preacuratei Fecioare Maria”, Surorile Baziliene din Lugoj au celebrat hramul Mănăstirii. Programul a început la ora 18.00 cu rugăciunea rozariului în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” Lugoj, după care preoții și credincioșii au plecat în procesiune spre mănăstirea surorilor. A fost o procesiune solemnă cu Sfântul Sacrament. Surorile au primit pelerinii cu mare bucurie în Anul Sfânt al Milostivirii. S-a celebrat Vecernia Sărbătorii cântată de Surorile Baziliene. Sfânta Liturghie a fost pontificată de PS Episcop Alexandru Mesian. Alături de Preasfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Pop - vicar general, Pr. Ioan Pop - parohul Catedralei și alți preoți din eparhie. A diaconat Mihai Roman de la Cluj. Răspunsurile au fost date de Corul „Reînvierea” al Catedralei, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan. Au participat Surori baziliene și din alte comunități ale Provinciei.

                În cuvântul de învățătură Preasfințitul Alexandru a vorbit despre Nașterea Preacuratei Fecioare Maria din părinții Ioachim și Ana. Aceștia nu aveau copii, dar prin rugăciune, credință și promisiunea de a pune în slujba Domnului copilul care se va naște, a fost zămislită fără prihană strămoșească Fecioara Maria... La finalul omeliei Preasfințitul a subliniat rolul important pe care-l au Surorile Baziliene la Lugoj, în apostolatul din catedrală, predarea orelor de religie şi cateheză copiilor şi tinerilor și alte activităţi sociale şi de caritate față de cei săraci și bolnavi.

                A urmat Ora de Adorație condusă de surori în colaborare cu tinerii, Binecuvântarea Euharistică și rugăciunile la intențiile Sf. Părinte Papa pentru a primi indulgența plenară. În încheiere, Sr. Valeria - superioara mănăstirii a mulţumit Bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria pentru harurile primite și în acest an. A adus mulțumiri Preasfinţitului Alexandru pentru grija părintească şi buna colaborare, preoților prezenți, corului și tuturor pelerinilor. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă în curtea mănăstirii. Sr. Valeria Bolfă, OSBM;  foto: Raimondo Mario Rupp.

Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” din Baia Mare, 2016

20-08-2016

                 În zilele, 14-15 august 2016, Mănăstirea „Sf. Maria” din Baia Mare, a Surorilor Baziliene, a purtat straie de sărbătoare la marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, pentru a aduce laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru Cea mai onorată decât heruvimii, care a fost ridicată cu trupul și cu sufletul la cer și încoronată de-a dreapta Fiului Ei. Programul de rugăciune a început în seara zilei de 14 august, cu procesiunea de la capela mănăstirii până sus la biserică. A fost purtată în procesiune icoana Maicii Domnului Pururea Ajutătoare.

                Vecernia sărbătorii cu litie a fost oficiată de pr. protopop Emil Gârboan, după care pr. Marius Tomoş împreună cu fratele dânsului dl. Tomoș Mircea, a oficiat  Paraclisul Maicii Domnului. A urmat rugăciunea Rozariului oficiată de pr. Simion Mesaroş împreună cu membrele Reuniunii Mariane din Baia Mare. În continuare, pr. Florin Maruşceac a oficiat  Acatistul  Maicii Domnului împreună cu surorile baziliene. Prohodul Maicii Domnului a fost oficiat de pr. Mircea Cânţ împreună cu alți preoți. După procesiunea cu Epitaful Adormirii Maicii Domnului în jurul bisericii, programul s-a încheiat cu oficiul Sf. Maslu oficiat de pr. Mihai Şimonca, pr. Florin Maruşciac, pr. Viorel Tibil, pr. Pop Dumitru, pr. Ioan Mătieş și pr. Grigore Ţiplea. După fiecare oficiu fiecare preot a ţinut un cuvânt de învăţătură. Credincioșii au avut ocazie de mărturisire, pentru a putea primi indulgența plenară în anul milostivirii, cu ocazia pelerinajului la mănăstire.

                În ziua de 15 august, slujba Utreniei a fost oficiată de pr. Florin Maruşciac și pr. Angel Zarescki,  iar Sf. Liturghie a fost celebrată de pr. vicar general Cristinel Albu împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul bisericii Bunavestire din Baia Mare dirijat de dl. Augustin Albu. La sfârșitul Sf. Liturghii, pr. Florin Maruşciac, capelanul mănăstirii, a mulțumit pr. vicar Cristinel Albu pentru prezența dânsului la această celebrare și pentru cuvântul de învățătură adresat tuturor în această zi de praznic, precum și preoților prezenți la celebrare și tuturor credincioșilor.

                La aceste zile de rugăciune și de sărbătoare, au participat surori baziliene din alte comunități ale provinciei, împreună cu maica Valentina Hădărău, superioară provincială. Au participat persoane consacrate din diferite congregații și ordine călugărești și un număr impresionant de credincioşi din Eparhia de Maramureş. La sfârşitul Sf. Liturghii toţi credincioşii au fost invitaţii la o agapă fraternă unde au putut servii sărmăluţe şi cozonac.  Au fost zile de har și de binecuvantare, pentru care aducem mulțumire Bunului Dumnezeu și Preacuratei Fecioare Maria.   (Surorile Baziliene din Baia Mare)  

Campus pentru elevii de la cateheză din Lugoj

23-08-2016

                   În perioadea 17-20 august 2016, elevii din parohia greco- catolică Lugoj, au participat la Campusul de vară cu tema  „Regele David”, care a fost pregătit de sr. Valeria Bolfă, OSBM  în colaborare cu d-na Camelia Popescu, prof. Gabriel Lupșa și pr. Robert Trubiansky. Toate activitățile s-au desfășurat la Casa Memorială „Episcop Ioan Ploscaru”, unde se află un spațiu frumos și primitor.

              În fiecare dimineață, sr. Valeria începea programul cu un moment de rugăciune, după care prezenta tema din ziua respectivă, iar după aplicarea practică pregătea vizionarea filmului „Regele David”, câte o parte în fiecare zi. D-na Camelia Popescu s-a ocupat de activitatea practică: desene, confecționarea harpei de către fiecare elev și lucrări de grup. Copiii s-au bucurat de mai multe filmulețe de istorie și geografie, foarte captivante pentru ei, fiind oferite de dl. prof. Gabriel Lupșa. În ultima parte a programului pr. Robert Trubiansky le-a vorbit teme interesante, ”Relația copil-părinte, părinte-copil” și despre ”Credință”.

                Pentru ca aceste zile să decurgă cu multă bucurie și relaxare, activitățile au fost intercalate cu jocuri animate de către liderii grupului. La încheierea campusului fiecare copil e primit toate planșele îndosariate, harpa, un mic dar și diploma de participare.

                Mulțumim Bunului Dumnezeu, Milostiv și Iubitor, pentru toate darurile oferite și în acest an, prin care ne-am îmbogățit reciproc, am trăit momente de comuniune și ne-am apropiat mai mult unii de alții. Mulțumim tuturor acelora care ne-au ajutat și elevilor care au participat, iar Preacurata Fecioară Maria să rămână mereu protectoarea noastră.      (Sr. Valeria Bolfă, OSBM)

Tabără pentru copii la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare

12-07-2016

                   În perioada 4-10 iulie 2016, la Mănăstirea Sfânta Maria din Baia Mare, a Surorilor Baziliene, s-a desfășurat tabăra pentru copiii cu vârste cuprinse între 7-13 ani. Au participat 67 de copii, care au fost împărțiți în trei grupe, coordonate de surori: Sr. Claudia, Sr. Varvara și Sr. Gabriela
                Temele acestor zile au fost: Prietenia, Rugăciunea, Fericirea, Sfânta Liturghie și Samarineanul milostiv. În această săptămână copiii au realizat și activități practice, cum ar fi:
                - o icoană cu Sfânta Fecioară - folosind paste făinoase pe care le-au pictat fiecare după fantezia lor.
                - o inimioară (suport de lumanare) pe care a pictat-o fiecare copil.
                - au pregătit covrigei din aluat, diverse figurine, precum și pizza.
                - au avut ore de dans si gimnastică medicală.
                - fiecare după imaginație, a creat o costumație, un adăpost pentru insecte, etc.
                Sâmbătă seara copiii s-au bucurat să stea împreună lângă focul de tabără. Această minunată tabără s-a încheiat duminică după Sf. Liturghie când copiii au prezentat sceneta - Întoarcerea fiului rătăcit. În final a avut loc o bogată agapă fraternă, după care fiecare copil a primit diplomă de participare.

Hramul Mănăstirii „Sf. Macrina” în Anul Jubiliar al Milostivirii

19-07-2016

          Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca, a Surorilor Baziliene, a fost îmbrăcată în straie de sărbătoare la celebrarea hramului. Sfânta Macrina este sărbătorită în 19 iulie, însă în acest an celebrarea a avut loc duminică, 17 iulie 2016.

                La intrarea în biserică, surorile și credincioșii au întâmpinat pe Ierarhul locului, PS Florentin Crihălmeanu, cu pâine și sare. Sfânta Liturghie Arhierească s-a celebrat la altarul din curtea Mănăstirii. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat: pr. Mihai Todea, vicar general, pr. Marius Furtună, capelanul mănăstirii, un sobor de preoţi și doi diaconi. Au participat persoane consacrate din alte ordine călugăreşti, între care fraţi și părinți bazilieni, fraţi iezuiţi, surori din Congregaţia Maicii Domnului, membri ai Ordinului Terţiar Bazilian, membre ale Reuniunii Mariane și peste 600 de credincioşi. Sărbătoarea a coincis cu vizita Înalt Preacuvioasei Maici Dia Stasiuk, Superioara Generală a Surorilor Baziliene, venită de la Roma.

            La încheierea Sfintei Liturghii, PS Florentin a mulțumit surorilor pentru apostolatul rodnic desfășurat în Eparhia de Cluj-Gherla și a oferit Superioarei Generale, Maica Dia Stasiuk și Superioarei Provinciale Maica Valentina Hădărău un dar spiritual. În final, s-au făcut şi rugăciunile rânduite pentru obţinerea indulgenţei jubiliare. Fiind în Anul Milostivirii, episcopul, preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii au făcut o procesiune din curtea mănăstirii prin stradă, pentru a intra prin Poarta Sfântă în biserică, unde PS Florentin a oferit binecuvântarea fiecărui credincios.

                Toți participanţii la eveniment au rămas apoi la agapa fraternă oferită cu multă generozitate de surori în curtea mănăstirii, împodobită frumos cu flori. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra noastră în această frumoasă zi de sărbătoare, pentru comuniune și pentru spiritul de fraternitate

Aniversarea a 70 de ani de la fondarea comunității Surorilor Baziliene în România

05-06-2016

            Surorile Baziliene din Provincia „Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria” au sărbătorit aniversarea a 70 de ani de la fondarea lor în România. Astfel, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca s-a organizat un program de rugăciune, conferință și comuniune fraternă, pentru a aduce laudă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra Surorilor în acești ani.
            În ziua de 03 iunie 2016, programul a început cu o conferință ținută de pr. Henryk Urban, SJ, despre doc. Papei Francisc din Anul Vieții Consacrate „Bucurați-vă....”. A subliniat faptul de a privi trecutul cu recunoștință, a trăi prezentul cu pasiune și a privi la viitor cu speranță. A urmat un moment muzical – sr. Lucia Bumb, OSBM și tânăra Ana Maria au cântat două piese la flaut, după care a avut loc rugăciunea Vecerniei și a Acatistului Maicii Domnului.
            În ziua de 04 iunie 2016, sărbătoarea „Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria” și patroana Provinciei Surorilor Baziliene, programul a început cu rugăciunea Utreniei. Înainte de Sfânta Liturghie a sosit ierarhul locului, PS Florentin Crihălmeanu, care a dorit să fie în mijlocul Surorilor Baziliene la acest ceas aniversar. A vorbit despre înființarea comunității în timpuri grele, chiar când se pregătea desfințarea bisericii greco-catolice; a amintit de fondatoarea Maica Ana Fekete care a avut inspirația divină de a fonda comunitatea și de surorile curajoase care au răspuns chemării Domnului în timpuri vitrege.
         Cu această binecuvântată ocazie, PS Florentin Crihălmeanu a oferit Maicii Valentina Hădărău, Superioara Provincială, câteva însemne, în semn de mulțumire pentru buna colaborare și pentru activitățile Surorilor Baziliene pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla: o diplomă omagială, „în semn de prețuire și recunoștință pentru modelul autentic de slujire a Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică, în spiritul dragostei față de Dumnezeu și față de aproapele, izvorâtă dintr-o credință vie și puternică, prin rugăciune și jertfă, prin îngrijirea bolnavilor și a săracilor, prin educarea copiilor și a tinerilor”. Alături de diploma omagială a fost oferită și cea mai înaltă distincție a Eparhiei de Cluj-Gherla, „Crucea Sfântului Iosif”. Au mai fost câteva daruri simbolice: o lumânare, „semnul luminii” pentru ca Surorile să fie în continuare lumină pentru Eparhie și pentru Biserică, prin tot ceea ce fac în această lume: fapte de caritate, activitatea din învățământ, cateheză, din diferitele parohii, prin prezența lor la catedrală și prin alte multe acțiuni”. Ultimul dar a fost, un buchet de flori, de diferite culori, reprezentând pe Surorile Baziliene – „florile Bisericii”.
      Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. capelan Marius Furtună și părinții bazilieni: Pr. Grigore Arieșan și Pr. Ieremia. A diaconat fr. Dominic Huja, OSBM.
       La această sărbătoare au participat Surori Baziliene din toate comunitățile provinciei. De asemenea, au participat părinți și frați bazilieni și iezuiți. Încă de la fondarea comunității, părinții bazilieni și iezuiți s-au ocupat de formarea spirituală a Surorilor.
     Maica Valentina Hădărău, Superioară Provincială, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru harurile primite în decursul anilor, pentru Maica fondatoare, M. Ana Fekete și pentru surorile care au răspuns cu generozitate chemării Domnului, atunci când nu erau mănăstiri, nu era libertate, nici apostolat vizibil. A mulțumit Superioarelor Provinciale care au fost la cârma provinciei în acești ani, consilierelor, superioarelor locale și tuturor Surorilor Baziliene. Cu recunoștință a amintit de Surorile trecute la cele veșnice care au fost adevărate exemple de trăire a credinței. Nu în ultimul rând, a mulțumit Sr. Lydia Sawka, vicară generală și Sr. Mariela Rotzen, consilieră generală, care au venit de la Roma pentru acest ceas aniversar. Au fost zile de bucurie, comuniune și har, pentru care aducem mulțumire și laudă Bunului Dumnezeu. 

Milostivirea față de cei nevoiași

30-05-2016

       Ca și în alți ani, un grup de Surori Baziliene de la Cluj în frunte cu Superioara Provincială Maica Valentina Hădărău, în Miercurea și Joia Mare, respectiv 27 și 28 mai 2016, și-au îndreptat pașii și inima spre frații și surorile aflate în dificultate materială. Astfel, au mers în satele de munte unde cei care locuiesc acolo duc o viață austeră și precară.

       În prima zi au vizitat mai multe familii din: Mogoaja, Chiuești, Poiana Blenchii, Coroieni, Vălenii Lăpușului, Dămăcușeni, Suciu de Jos, Suciu de Sus și Larga, din județul Maramureș. A doua zi au vizitat familii din:  Tiocu de Jos, Cornești Morău și Lujerdiu, din județul Cluj. Pe lângă pachetele cu alimente și îmbrăcăminte, Surorile au dus o rază de lumină, de bucurie și de pace în casele acelora pe care i-au vizitat, dar și speranța în Isus Cristos Înviat – Mântuitorul nostru.

        Mulțumim credincioșilor noștri și tuturor binefăcătorilor care au contribuit la bucuria acestor familii și-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească însutit. Adevărat zic vouă, întrucât ați făcut unuia dintre acești frați ai Mei, mai mici, Mie Mi-ați făcut (Matei 25,40). 

Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” din Gherla

27-03-2016

În după-amiaza zilei de joi, 24 martie 2016, a avut loc Hramul Mănăstirii „Buna Vestire" a Surorilor Baziliene din Gherla. Vecernia sărbătorii și Sfânta Liturghie a fost celebrată în capela mănăstirii de către PS Florentin Crihălmeanu în sobor de preoți. A participat Pr. Laurian Daboc, Superiorul Provincial, împreună cu alți ieromonahi ai Ordinului Sf. Vasile cel Mare, Pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, Pr. capelan Edmund Dujardi, preoţi şi diaconi din Protopopiatul Gherla. Au participat de asemenea și Surori Baziliene de la Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj-Napoca, credincioși din Gherla și tineri din Asociaţia ASTRU.

În predică, PS Florentin a vorbit despre Preasfânta Fecioară Maria, subliniind DA-ul Ei, ca reparare pentru acel NU spus de Adam. „DA-ul Mariei a devenit un DA pentru întreaga omenire. Maria conduce întotdeauna spre Dumnezeu și nu spre propria persoană. Noi trebuie să știm că am spus un DA lui Dumnezeu care înseamnă angajament, care are ceva din DA-ul Mariei, nu pentru o zi sau două ci pentru întreaga viață...  Doresc ca această comunitate a Surorilor OSBM să fie totdeauna o „Bună Vestire” pentru Gherla, pentru Protopopiat, pentru Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și pentru Biserica noastră”.

În semn de apreciere pentru misiunea pe care o desfășoară Surorile şi cu ocazia hramului mănăstirii, PS Florentin a oferit comunităţii Surorilor Baziliene din Gherla, prin Superioara locală, Sr. Andreea Axenie, o icoană a Preasfintei Fecioare Maria Regină. Foto: Viorica Sabo 

„Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este” (Lc 6,36)

20-12-2015

Această poruncă evanghelică arată că omul trebuie să fie milostiv față de aproapele, indiferent cine este el. Ca de obicei, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, Surorile Baziliene au dorit să ducă o rază de lumină și de bucurie în casele și în inimile celor nevoiași.

Astfel, în 17 decembrie, un grup de Surori au vizitat 73 de familii, aflate în mare nevoie, din mai multe localități de lângă Cluj, respectiv: Luna de Jos, Dăbâca, Răscruci, Fundătura, Aluniș, Iclod și Ghirolt. De asemenea în 18 decembrie, împreună cu Surorile au dorit să fie și Misionarii lui Padre Pio din Cluj, care au vizitat 46 de familii din satele: Borșa, Vultureni, Așchileu Mare, Panticeu, Dârja și Pâglișa. Am întâlnit familii cu foarte mulți copii care s-au bucurat nespus de mult de primirea darurilor de Crăciun, dar şi mulţi bătrâni singuri care s-au bucurat atât de daruri precum şi de vizita făcută şi încurajarea în purtarea crucii. Singurătatea apasă greu pe umerii multor bătrâni care îşi petrec bătrâneţea în lacrimi şi tristeţe, suferinţă şi deznădejde. Am întîlnit şi fericire şi bucurie în multe familii unde numărul copiilor este destul de mare, doar că sărăcia şi lipsa posibilităţii de  a merge la şcoală brăzdează prea timpuriu faţa acestor copii.

Aducem mulțumire credincioșilor noștri, tuturor prietenilor și colaboratorilor, pentru generozitatea lor prin care am reușit să aducem o rază de lumină, de bucurie și zâmbet pe fețele lor, dar și un moment de mângâiere celor bolnavi, bătrâni și singuri. Sărbătoarea Nașterii lui Cristos să aducă în inimile tuturor pace, lumină, bucurie și credință în Cel care s-a născut în Peștera Betleemului pentru mântuirea noastră. 

Carnaval la Lugoj pentru elevii de la cateheză

07-03-2016

    Sâmbătă, 05 martie 2016, sr. Valeria Bolfă, OSBM, ajutată de pr. Robert și de d-na psiholog Dana Trubiansky, și d-nul inginer Adrian Cania, a organizat la Casa Memorială “Episcop Ioan Ploscaru”, Carnavalul pentru elevii de la cateheză. Elevii au venit costumaţi, unii fiind însoţiţi de părinţi sau alte rude apropiate.

          Programul a început cu prezentarea animatorului Adrian Cania ”profesorul cel mai bun” și a juriului. Apoi, s-a continuat cu prezentarea costumelor. Fiecare elev a încercat să convingă juriul că el este cel mai bun și mai interesant; unii au făcut o probă practică cu mult umor. A fost amintit și Jubileul Milostivirii Divine prin două mici scenete (una prezentată de pr. Robert și alta de sr. Valeria. Au sensibilizat pe cei prezenți că trebuie să se roage și să participe la Sf. Liturghie pentru a învinge șoaptele celui rău, să fie milostivi cu săracii și unii cu alții. A avut loc și un moment de împărtășire din bucatele aduse de copii şi părinţi, după care a avut loc premierea concurenţilor.

            Mulțumim tuturor acelora care ne-au ajutat și ne-au sprijinit ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă și recreativă. Totul spre mai mare mărirea lui Dumnezeu și mântuirea sufletelor. Sora Valeria Bolfă, OSBM. Poze: Raimondo-Mario Rupp.

Cristos se naște, Preamăriți-L!

26-12-2015

           În Ajunul Crăciunului (24 decembrie), în Catedrala din Lugoj, după cum este tradiția, copiii şi tinerii care frecventează orele de religie greco-catolică, pregătiți de Sora Valeria Bolfă, OSBM, au prezentat sceneta cu tema „Cristos se naște, Preamăriți-L!”  Sceneta a început cu prezentarea iernii, apoi a continuat cu vestirea nașterii Lui Isus, de către îngeri. Sfânta Fecioară împreună cu Sfântul Iosif au fost primii oameni care l-au adorat pe Pruncul divin. Păstorii au venit la Isus cu daruri, dar îi oferă inima și viața lor. Virtuțile se întrec în a-L preamări pe Mesia cel mult aşteptat. Magii l-au încântat pe Cristos cu cântecul lor.

         La finalul scenetei a sosit Moș Crăciun care a dat explicații elevilor, tinerilor și celor prezenți despre misiunea sa străbună, de a anunța lumii venirea Mântuitorului, Darul cel mai de preț, după care a oferit cadouri fiecărui copil.  Programul susţinut de copii s-a încheiat cu interpretarea câtorva colinde şi poezii.  După toate aceste momente, Prea Sfinţitul Alexandru a adresat credincioşilor un mesaj de Crăciun şi a acordat binecuvântarea arhierească.